שתף קטע נבחר

בשל תיאום מחירים: נפסל מכרז הבתים בעפולה שבו זכו ערבים בלבד

בחודש דצמבר נערך מכרז "בנה ביתך" בעפולה שהסתיים בזכייה של ערבים בלבד. בעיר פרצו הפגנות של יהודים – וכעת בית המשפט קיבל את טענותיהם וקבע כי המנצחים במכרז תיאמו מחירים והגישו הצעה זהה בסך 255,555 שקלים

בית המשפט המחוזי בנצרת פסל היום (א') את המכרז למגרשים בשיטת "בנה ביתך" בעפולה, שבו זכו ערבים בלבד. בית המשפט פסק כי הזוכים תיאמו במכרז מחירים - טענה שהעלו המתנגדים לזכייה, והגישו הצעה זהה: 255,555 שקלים. 46 איש מתוך 300 משתתפים זכו במכרז ב-43 יחידות דיור. בעקבות הזכייה פרצו בעיר הפגנות סוערות בחודש דצמבר נגד מינהל מקרקעי ישראל ונגד ראש העיר יצחק מירון.

 

בפסיקה של בית המשפט אין כלל התייחסות לנושא הלאום של הזוכים. השופט ציין שני פגמים עיקריים שיש בהם כדי להביא לביטול המכרז. בניגוד לעמדת רשות המקרקעין, שטענה כי התיאום בין המחירים נבע מהיכרות ומשפחתיות בין המציעים, הרי שקרוב ל-20 מהמציעים פעלו באמצעות "גורם מאגד" – המהנדס מוחמד מוקארי, שאף סיפר לחברי הקבוצה ש-255,555 הוא מספר המזל שלו. כל חברי "קבוצת מוקארי" הגישו את הצעותיהם ביחד באמצעות משרדו, וגם הערבות הבנקאית נמסרה באמצעות המשרד. 

 

השופט, נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת אברהם אברהם, ציין עוד כי מדובר בלא ספק בגורם מאגד וכי קבוצה נוספת, קטנה יותר, אף היא תיאמה מחירים. גם בקבוצה זו הוצאו כתבי הערבות הבנקאית מחשבון אחד. קבוצה שלישית, ציין השופט, הייתה קשורה בעקיפין (באמצעות הערבות הבנקאית) לקבוצתו של מוקארי.

 

השופט קבע עוד כי ועדת הערעור של רשות מקרקעי ישראל (שעל החלטתה נסבה התביעה) שגתה כאשר לא התייחסה לתיאום זה כאל גורם מאגד, והוסיף: "התיאום בין המציעים פוגם פגם חמור בעיקרון השוויון. המציעים בהם עסקינן חברו יחדיו לתאם את מחירי הצעותיהם, תוך חלוקת השוק ביניהם, באופן שכל מציע אינו מגיש הצעה ביחס למגרש שמציע חברו. את כל אלה עשו בניצוחו של אדם אחד (בכל קבוצת התאגדות)".

 

 

הפגנה בעפולה, דצמבר 2015 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
הפגנה בעפולה, דצמבר 2015(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

פגם נוסף שמצא השופט במכרז היה ניסוח עמום ומטעה בשאלת מחיר המינימום. בטבלה שפורסמה במכרז פורט מחיר מינימום ונכתב: "מחיר המינימום שפורסם הוא 25 אחוז משומת השמאי, בהתחשב באזור העדיפות הלאומית". לדברי העותרים, שהתקבלו על ידי השופט, לא ברור אם המחירים המופיעים בטבלה כבר מחושבים בהנחה, או לא. לדברי השופט, "שתי החלופות הינן אפשריות בעיניו של המעיין הסביר... הבנה שונה ביחס למהותו של הסכום הנקוב בטבלה עשויה להוליך לשווי שונה של המגרש המוצע".

 

"אחר שמצאנו שני פגמים בהליכי המכרז", פסק בסופו של דבר השופט, "האחד בניסוח עמום ומטעה של תנאיו והאחר בתיאום פסול בין מציעים, שניהם פגעו פגיעה קשה בעיקרון השוויון במכרז, מסקנתי, בערבו של יום, הינה כי אין מנוס מביטולו של המכרז כולו".

 

השופט התבקש להתייחס לטענה כי העתירה הוגשה בחוסר ניקיון כפיים מצד העותרים וציין טענות "שעלו בחוט השני" בכתבי התשובה, שלפיהן התביעה הוגשה בשל היותם ערבים שזכו במכרז בעיר יהודית. "אין אני בוחן ליבם וכליותיהם של העותרים. מלאכתי שלי היא מלאכת שיפוט המבקשת להכריע בטענות שנשטחו לפני מפי העותרים. וכל שיש ביכולתי לעשות וכל שעשיתי הוא לבחון אם ממש יש בטענותיהם – ובאלה מצאתי ממש – בשל הפגיעה בעיקרון השוויון הנוהג בדיני מכרזים, ובשום אופן ופנים לא בשל היות המשיבים ערבים. לכן אין בעיני כל רלוונטיות להתדיינות שבפני".

 

"עתירה שהוגשה ממניעים גזעניים"

עורך דין עבדאללה זועבי קנה דירה בעפולה ואמר אחרי ביטול המכרז: "בית המשפט ביטל את המכרז משני טעמים, בגלל תיאום הצעות ובגלל ניסוח המכרז, למרות שהוא זהה לכל המכרזים האחרים ולכן לא הייתה עילה לביטולו. לגבי תיאום המחירים, אם בית המשפט מצא שיש תיאום מחירים, צריך היה לבטל את ההצעות הספציפיות שאותן תיאמו, לא את כלל המכרז. ישנן הצעות כשרות שזכו, אנשים פרטיים שניגשו ללא שום תיאום ולא היה מקום לבטל אותן. הנימוקים הם נימוקים משפטיים, אבל עדיין העילה הראשונה והיחידה לפניית העותרים לבית המשפט הייתה שהמציעים שזכו הם ערבים וזה לא טוב. צריך לבדוק וללמוד את פסק הדין ואחר כך נחליט מה אנחנו עושים".

 

חבר הכנסת גטאס. "אין לנו אמון במערכת המשפט" (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
חבר הכנסת גטאס. "אין לנו אמון במערכת המשפט"(צילום: עטא עוויסאת)
 

חבר הכנסת באסל גטאס הגיב להחלטת בית המשפט: "מי שלא רוצה שכונה ערבית בעיר יהודית שלא יתלונן על בנייה בלתי חוקית. החלטות כאלו הן תרגום לרוח הגזענית שסוחפת את כל חלקי המדינה. מוסדות המדינה השתמשו מאז ומתמיד בחוקי התכנון והבנייה לנישול הערבים מאדמותיהם וזכויותיהם. בית המשפט המחוזי בנצרת נתן היום הכשר לעתירה שהוגשה ממניעים גזעניים ותו לא. כבר מזמן אין לנו אמון במערכת המשפט שמשמשת זרוע להריסת בתים בטענה של 'בנייה בלתי חוקית', בעוד שהמדינה לא מאפשרת תכנון או הסדרה לבנייה בחברה הערבית. החלטות כאלו לא ישנו את ההיסטוריה כי אנו בעלי המולדת ובעלי המקום. נמשיך להילחם בגזענות, לבנות, ולהיאחז במולדת".

 

כ-200 מתושבי עפולה הפגינו בדצמבר לאחר פרסום תוצאות המכרז נגד ראש העיר ונשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "ראש העיר רוצה לבנות מסגד", "ערבים החוצה", ו"באנו חושך לגרש". בית המשפט פסק בעניין לאחר שרשות מקרקעי ישראל דחתה את הערעור שהגישו כמה תושבים. ברשות הסבירו אז כי הגיוני שהמחירים היו זהים שכן מדובר בבני משפחה או ידידים, "המחליפים ביניהם מידע ורשמים, וזה המקור לקרבה שבין המחירים שבהצעות".

 

כמו כן, מרשות מקרקעי ישראל נמסר בחודש דצמבר בתגובה כי הרשות משווקת קרקעות לכלל אזרחי המדינה ללא הבדל דת גזע ומין ובשקיפות מלאה. עוד נמסר אז כי למכרז היו יכולים לגשת כל אזרחי המדינה ובכלל תושבי עפולה, וכי ההצעות שהוגשו היו כשרות, וההצעות שנבחרו היו גבוהות משמעותית מממוצע ההצעות האחרות שהוגשו למכרז".

 

מעיריית עפולה נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט לבטל את המכרז: "בית המשפט אמר את דברו ובכך הסתיימה לה הסאגה שהעסיקה את תושבי העיר עפולה ואף גרמה למחלוקות ולסערת רוחות. אנו מקווים שבכך הפרשה הסתיימה והעיר תמשיך להתמקד בפיתוחה ובשגשוגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
הפגנה בעפולה בחודש דצמבר
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים