שתף קטע נבחר

התחלתם עבודה חדשה? אלה הזכויות שלכם לפנסיה

רבים מהמצטרפים החדשים למעגל העבודה או כאלו שעברו לעבודה חדשה, אינם מודעים לזכויותיהם הפנסיוניות. כמה המעביד מחויב להפריש לפנסיה עבורכם, ומי מחליט באיזה חיסכון יופקד הכסף?

בשיתוף Wobi

 

התקבלתם לעבודה חדשה? בשעה טובה. בשלב זה חשוב שתדעו מה הזכויות שלכם בכל הנוגע לחיסכון הפנסיוני. נזכיר כי החיסכון הזה שילך ויצטבר במרוצת השנים, הוא מקור הכסף העיקרי שיכלכל אתכם לאחר גיל הפרישה ולכן ראוי לוודא כי אתם ממשים את מלוא זכויותיכם.

 

מבחן הפנסיה - כל מה שצריך לדעת על פנסיה

 

החל משנת 2008 מחויב כל מעסיק במשק להפריש עבור עובדיו לחיסכון פנסיוני. שיעור ההפרשה לחיסכון עומד על 17.5% משכר הבסיס ברוטו של העובד, מתוכם 5.5% על חשבון העובד והיתר על חשבון המעסיק (6% לרכיב תגמולים ו-6% לרכיב פיצויים).

 

ראיון עבודה. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ראיון עבודה. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

בעקבות עדכון חדש להסדר פנסיית החובה, צפויה ההפרשה לחיסכון לגדול מ-17.5% כיום ל-18.5%. תשלומי המעסיק לקרן הפנסיה יעלו מ-6% ל-6.5% מהכנסת העובד. שיעור הפרשות העובד לפנסיה יעלה גם כן בחצי אחוז מ-5.5% ל-6%. בסך הכול שיעור ההפרשות לרכיב התגמולים יגדל באחוז שלם, כך ששיעור ההפרשות הכולל (עם רכיב הפיצויים) יעלה מ-17.5% ל-.18.5%.

 

המהלך יבוצע בשתי פעימות: בחודש יולי הקרוב שיעור ההפרשות יועלה בחצי אחוז ובינואר 2017 יועלה בחצי אחוז נוסף. נזכיר כי הפנסיה מבטיחה לחוסך קבלת קצבה חודשית לכל החיים מגיל הפרישה וכיסוי למקרה מוות או אובדן כושר עבודה במהלך שנות העבודה.

 

בדקו בתלוש

לפי הערכות, צעד זה צפוי להגדיל את הסכום הנצבר לטובתו של העובד בגיל פרישה ב-5%-6%. יש לציין כי ישנם מעסיקים המפרישים יותר מהשיעור הקבוע בחוק ולכן לגבי אותם עובדים, שכבר נהנים מהפרשה גבוהה, השינוי אינו רלוונטי.

 

בהקשר זה חשוב לשים לב מדי חודש להפרשות הנעשות מהשכר, ולוודא, עם קבלת תלוש השכר, שהמעסיק מעביר לחיסכון את הפקדות לפנסיה והם עומדים על השיעור הנדרש.

 

מי זכאי בכלל לפנסיה? החובה להפריש לפנסיה חלה לגבי עובד שמלאו לו 21 שנה ולגבי עובדת שמלאו לה 20 שנה. אם העובד החדש לא היה מבוטח בעבר בביטוח פנסיוני, המעביד יתחיל להפריש לו לחיסכון רק לאחר שישה חודשי עבודה. אם העובד היה מבוטח, הוא זכאי לחיסכון פנסיוני כבר מיומו הראשון, אם כי ההפקדה עבורו תתבצע רק לאחר שישלים 3 חודשי עבודה. (כלומר יופקדו לו כספים רטרואקטיבית מיומו הראשון בעבודה).

 

עובדים שהגיעו לגיל פרישה (גיל 67 לגברים ו-62 כיום לנשים) יהיו זכאים להפרשת תשלומים לביטוח פנסיוני, בתנאי שאינם מקבלים קצבה מלבד קצבאות וגמלאות של המוסד לביטוח לאומי.

 

נציין כי מי שחל לגביו הסכם פנסיה מטיב, למשל מי שעובד במגזר מסיים הזכאי להפרשה פנסיונית כבר מיומו הראשון בעבודה - יהנה מההסכם המטיב.

 

מלבד הזכות והחובה לקבל פנסיה, עובד רשאי גם לבחור בסוג הביטחון הפנסיוני שבו הוא מעוניין - קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים ולמעסיק אסור לכפות על העובד לבחור במכשיר פנסיוני מסוים.

 

העובד גם זכאי לבחור את הגוף המנהל, זאת גם אם נקבע בהסכם עבודה או בכל הסכם או נוהל אחר, כי עליו לבחור בגוף פנסיוני מסוים.

 

כך למשל אם גוף פנסיוני מסוים מציע לעובד חיסכון בדמי ניהול מוזלים יותר והעובד מעוניין להצטרף, המעסיק מחויב לאפשר לו להצטרף ולהעביר את ההפקדות לאותו גוף. 

 

נציין בהקשר זה כי הפיקוח על שוק ההון במשרד האוצר מאפשר להגיש תלונה כנגד מעביד המערים קשיים, או מסרב לבקשת העובד, זאת באמצעות "קו הצדק הפיננסי", באתר האגף האינטרנט.

 

 

בחירה נוספת הנתונה להחלטתו של העובד היא באיזה סוכן או יועץ פנסיוני להיעזר בכל הנוגע להצטרפות לחיסכון החדש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים