שתף קטע נבחר

נקודות זיכוי וניכויים: כך תקראו את התלוש

האם גם אתם שוברים את הראש מדי חודש מול תלוש השכר שלכם - בניסיון להבין מה כתוב בו? צפו במדריך המיוחד שהכנו עבורכם באולפן ynet

תלוש השכר נראה לרבים כמו ערמת מלל חסרת פשר. שכר יסוד, נקודות זיכוי, תעריף ועוד מונחים מבלבלים, לא עושים חסד עם מי שמבקש להבין מה מפורט בו. כדי לאפשר לעובדים ולעובדות לקרוא את התלוש כמו שצריך ולדעת מה המשמעות של כל רכיב בו - קיבלנו טיפים חשובים ממנהלת המחלקה המשפטית של עמותת ידיד, עו"ד ורדית דמרי-מדר. צפו בראיון שערכנו איתה באולפן ynet:

 

 

בסיוע מדריך מפורט שהכינו בעמותת ידיד, אספנו את המידע המרכזי שיש לוודא כי הוא מופיע בתלוש השכר שלכם: 

 

פרטי התלוש ופרטי עובד (חלק כחול)

פרטי העובד - בהם שמו, מספר העובד, תעודת זהות, סניף וקוד בנק, וכן מספר חשבון בנק.

 

שכר יסוד - שכר העובד ברוטו ללא תוספות.

 

מספר תיק ניכויים - מציין את מספר תיק הניכויים של המעסיק במס הכנסה. חשוב לוודא כי מספר זה מופיע, על מנת שניתן יהיה לברר, במקרה הצורך, פרטים במס הכנסה.

 

תאריך תחילת עבודה - חשוב לחישוב הוותק המקנה זכויות לעובד כמו חופש וחג. יש להקפיד כי תאריך זה נכון ומעודכן.

 

נקודות זיכוי מס - כל אזרח ישראל זכאי ל 2.25 נקודות זכות וכל אזרחית זכאית ל-2.75 נקודות זכות. מספר נקודות הזיכוי יכול להשתנות בהתאם למצב משפחתי ומספר ילדים, מקום מגורים ונתונים נוספים. כך למשל, אם חד הורית עם ילד אחד זכאית ל- 4.75 נקודות זיכוי, וחייל משוחרר זכאי ל-4.25 נקודות זיכוי.

 

 (באדיבות עמותת ידיד) (באדיבות עמותת ידיד)
(באדיבות עמותת ידיד)

 

ימי חופשה - פירוט באשר לכמות הימים שניצל העובד בחודש זה. ניצול מצטבר - כולל את סך ימי החופשה שנוצלו בשנת המס הנוכחית. צבירת חופשה- ימי החופשה שנצטברו בשנת מס זו. יתרת חופשה- ימי החופשה שנותרו לניצול, כולל ימים משנים שעברו. לפי חוק חופשה שנתית, התש"יא-1951, ימי החופשה למי שעובד 5 ימים בשבוע עומדים על 10 ימים מהשנה הראשונה עד השנה הרביעית, על 12 החל מהשנה החמישית, 14 מהשנה השישית, 15 מהשביעית ו-16 מהשמינית. אם יש צו הרחבה שחל במקום העבודה - הוא הקובע.

 

ימי הבראה - הזכות לצבור ימי הבראה קשורה לוותק ומתחילה להצטבר לאחר שהעובד משלים שנת עבודה. מכסת הימים שמגיעה לעובד עולה על פי הוותק, החל מ-5 ימים לעובד חדש (בגין כל שנה) עד 10 ימים לשנה. ניתן לבדוק את ימי ההבראה לאחר שנה של ותק, רצוי בתלושים של יוני-אוגוסט, אז משולמים די מההבראה. 

 

תשלומים (חלק אדום)

סך כל התשלומים - סכום הברוטו ששילם המעסיק לעובד. כולל את כל הכסף שהעביר המעסיק בעבור העסקת העובד כולל מס הכנסה, ביטוח לאומי וכדומה.

 

תעריף - אם זו משכורת חודשית, יהיה כתוב סכום המשכורת ברוטו. אם משכורת לפי שעות יהיה כתוב התעריף לשעת עבודה.

 

כמות - במשכורת חודשית יהיה רשום 1, כלומר חודש אחד. במשכורת לפי שעות יהיה רשום מספר השעות בפועל באותו חודש.

 

החזרי נסיעות - המעסיק חייב לשלם לעובדים החזר הוצאות נסיעה לעבודה וממנה עד למקסימום של 23.70 שקל ליום, לפי התעריף הזול ביותר למעביד, כמו כרטיס חופשי חודשי. נסיעות למקום עבודה מחוץ לגבולות העיר ישולמו על ידי המעביד במלואן. אין לחלק סכום החופשי חודשי למספר ימי עבודה, אם התשלום ליום אינו מכסה את ההוצאה הכספית של עובד בגין נסיעה. חשוב לוודא כי הנסיעות אינן חלק מהתעריף המשולם לעובד לפי שעה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שעות חג - פדיון ימי חג בחודש בו היו חגים. לאחר 3 חודשי עבודה מגיע לעובד תשלום של 9 ימי חג בשנה. התשלום עבור עבודה בימי חג זהה לעבודה בשבת.

 

מועד התשלום ומסירת התלוש -  חובת המעביד למסור לעובד משכורת ותלוש שכר עד ה-9 לכל חודש.

 

ניכויים (חלק ירוק)

לרוב, ההפרשות לתנאים סוציאליים (פנסיה, קופת גמל וקרן השתלמות) נגזרים משכר הבסיס של העובד, זאת אלא אם סוכם משהו שונה בין המעסיק לעובד, וזה מצויין בחוזה ההעסקה.  הניכויים כוללים:

 

ניכויי חובה - הסכום שגבה מס הכנסה. יש לשים לב ששורה זו קיימת גם אם מס הכנסה לא גבה מס עקב שכר נמוך מתקרת מס הכנסה, אחרת תיתכן בעיית נתונים שעלולה לפגוע בכם. 

 

קרן השתלמות - ההפקדות של העובד והמעסיק פטורות ממס אם הן עד לגובה של 2.5% מהשכר ברוטו (מופרש על ידי העובד), ועד 7.5% מהברוטו (מופרש על ידי המעסיק), זאת עד לתקרה שנתית המשתנה מעת לעת. חשוב לציין כי המעסיק אינו מחוייב בהפרשות לקרן השתלמות. יש שכותבים את קרן ההשתלמות בסעיף של ניכויי רשות.

 

ניכוי לקרן פנסיה - מקובל שהמעסיק מפקיד גם את תשלום הפיצויים לתוך החיסכון הפנסיוני, כך שמדובר על 8.33% נוספים. על העובד לדעת להיכן מפקידים לו את קרן הפנסיה ולוודא כי הוא אכן מבוטח (החברה המבטחת שולחת דוח הפקדות שנתי בדואר).

 

ניכויי התחייבות / רשות - ניכויים שמותר למעסיק לגבות מהעובד על פי ההסכם שנחתם ביניהם, לדוגמה: מס ועד, הפרשה לתרומות ועוד. יש לשים לב כי במקרה של ניכוי יהיה כתוב פירוט מדויק של הסיבה בעמודה עם הכותר תאור.

 

חשוב לדעת 

עו"ד דמרי-מדר מדגיש כי מספקת עוד מספר טיפים חשובים:

 

  • מומלץ לבדוק את הוותק של העובד (דרך מציאת תאריך תחילת העבודה שצריך להופיע בכל תלוש). הוותק משפיע על זכויות כגון ימי מחלה ודמי הבראה ולעתים גם על שכר הבסיס.

 

  • חובה לבדוק את רישומי השעות בתלוש אל מול דיווחים של העובד עצמו.

 

  • מעסיקים נוהגים לפצל את שכר העבודה לכמה מרכיבים וכך לצמצם את שכר היסוד עליו מתבססת ההפרשה לזכויות סוציאליות כמו קרן פנסיה ועוד. 

 

  • חשוב לבדוק אם העובד מקבל פנסיה כחוק (ובהתאם להסכם הקיבוצי בענף). כדאי שהעובד יבדוק מול קופת הגמל הרלוונטית האם אכן הופרשו כספים, אפילו אם בתלוש מצוין שכן כך הדבר.

 

  • ימי חופשה ניתן לבדוק החל מתלוש השכר הראשון.

 

  • כל הפרשה נוספת שרשומה בתלוש מדליקה עבורנו נורה אדומה כגון: קרן רווחה, ה.ח.ה, ח.ח.ח ועוד צורות יצירתיות למיניהן.

 

  • עקרונית, לא ניתן לנכות משכר העובד קנסות על עבירת משמעת או נזקים אלא אם כן נכתב אחרת בהסכם הקיבוצי או בחקיקה ספציפית.

 

  • בהרבה מקומות ועיקר אצל עובדי קבלן,מנכם לעובדים דמי חבר לארגון עובדים למרות שאין וועד עובדים במקום העבודה. דמי טיפול ניתן לנכות לטובת הארגון אשר אמון על ההסכם הקיבוצי אם ישנו כזה.

 

  • דמי מתנות ניתן להוריד רק באישור העובד.

 

לקריאת המדריך המלא של עמותת ידיד לחצו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים