שתף קטע נבחר

התאגרף ברחובות ומתנגד ל-BDS. ראש עיר מוסלמי ללונדון

סאדיק חאן הוא סיפור הצלחה של אדם שטיפס לפסגה כנגד כל הסיכויים. הוא גדל בדיור ציבורי עם שישה אחים, למד אגרוף ברחוב וישן במיטת קומתיים עד גיל 24. כעורך דין נלחם למען זכויות אדם וייצג דמויות מוסלמיות שנויות במחלוקת. "אני מתנגד לחרם על ישראל, אבל הוא חוקי", הצהיר על רקע סערת האנטישמיות במפלגתו. זהו ראש העיר החדש של בירת בריטניה

 

 

 

ראש העיר החדש של לונדון, סאדיק חאן, המוסלמי הראשון שיכהן בתפקיד, הפך מדייר בדיור ציבורי לאיש שינהל את העיר כולה - זה סיפור הצלחה נדיר במיוחד לבנו של נהג אוטובוס שהגיע לבריטניה מפקיסטן וישן במיטת קומתיים רעועה עד שהיה בן 24. חאן, בן 45, לשעבר עורך דין לענייני זכויות אדם ומחוקק מטעם הלייבור, גרף 57% מהקולות בבחירות שנערכו אתמול (ו') בעיר.

 

לאחר קמפיין עיקש שבמסגרתו ניסה יריבו של חאן לקשר בינו לבין קיצונים איסלאמיסטים, ראש העיר החדש צריך כעת לנסות ולקרב בין הקהילות השונות בלונדון ולשמור עליה כאחת הערים המרכזיות והחשובות בעולם. בנאום התודה שלו אמש הבטיח חאן להיות "ראש עיר של כולם" ואמר שאביו המנוח, שהגיע מפקיסטן בשנות ה-60, "היה מתגאה כל כך".

סאדיק חאן ביום הבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סאדיק חאן ביום הבחירות(צילום: AFP)
 (צילום: gettyImage ) (צילום: gettyImage )
(צילום: gettyImage )
"מעולם לא חלמתי שמישהו כמוני יוכל להיבחר לראשות העיר לונדון", אמר. "אני רוצה להודות לכל אזרחי לונדון שהפכו את הבלתי אפשרי לאפשרי".

 

הוא הבטיח לנסות ולספק יותר יחידות של דיור בר השגה ותחבורה ציבורית נגישה יותר, כמו גם להפחית את רמת הזיהום בעיר ולעודד משרות נוספות בעיר עם שכר גבוה יותר. "אני רוצה שלכל לונדוני יהיו ההזדמנויות שהעיר הזו נתנה לי ולמשפחתי, ההזדמנות לא רק לשרוד - אלא גם לשגשג", אמר.

 

למד אגרוף כדי להתגונן ברחובות

המסע של חאן לכיסא ראש העיר נשמע כמו גרסה מודרנית של אגדה טיפוסית. הוא נולד בלונדון בשנת 1970 להורים שרק הגיעו זמן קצר לפני כן מפקיסטן, ילד חמישי מתוך שבעה אחים ואחיות. הוא גדל בדיור ציבורי בטוטינג - אזור מעורב אתנית בדרום לונדון - וישן במיטת קומתיים עד שהיה בן 24.

 

הרקע הצנוע שלו שיחק לטובתו בעיר שמתגאה בגיוון שבה ואוהבת סיפורי הצלחה של אנשים שבנו את עצמם. חאן סיפר לא פעם על אביו שהיה נהג באוטובוסים האדומים המפורסמים של העיר, ואמו הייתה תופרת. אחד מאחיו היה מכונאי רכב.

סאדיק חאן ורעייתו (צילום:  MCT) (צילום:  MCT)
סאדיק חאן ורעייתו(צילום: MCT)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
חאן בעצמו הוא מתאגרף, שלמד את הספורט כאשר נאלץ להגן על עצמו ברחובות מפני אלו שקיללו אותו והעירו הערות גזעניות, ושניים מאחיו הם מאמני אגרוף. הוא אפילו רץ את מרתון לונדון ב-2014.

 

בבית הספר חאן רצה ללמוד מדעים ולהפוך לרופא שיניים. אבל מורה שזיהה אצלו כישרון ורבלי חריף דחף אותו ללימודי משפטים. הוא קיבל את התואר שלו מאוניברסיטת צפון לונדון והתחיל כמתמחה ב-1994 במשרד עורכי הדין כריסטיאן פישר, שם לימים הפך לשותף. הוא התמחה בזכויות אדם, ובילה שלוש שנים בראש הארגון "ליברטי" המקדם את חירויות האזרח.

 

בין היתר ייצג חאן את לואיס פרחאן, מנהיג ארגון אומת האיסלאם, ואת בבאר אחמד, מכר מהמסגד שאותו היה פוקד, שנשלח למאסר בארצות הברית לאחר שהודה שתמך במשטר טליבאן באפגניסטן.

 

מתנגד לחרם על ישראל, אבל טוען כי הוא חוקי

חאן הצטרף למפלגת הלייבור כשהיה בן 15 בלבד, כאשר ראש הממשלה לשעבר מרגרט תאצ'ר הייתה בשיא הצלחתה. הוא הפך לחבר מועצה מטעם טוטינג במועצת המחוז ב-1994, וחבר פרלמנט בשנת 2005. הוא עדיין חי באזור עם אשתו סעדיה ושתי בנותיהם שבשנות העשרה לחייהן.

 

ראש הממשלה גורדון בראון הפך אותו לשר לענייני קהילות ב-2008 ובהמשך כיהן גם כשר התחבורה, והיה לשר המוסלמי הראשון שלקח חלק בישיבות קבינט. בין היתר הצביע בפרלמנט בעד נישואי זוגות חד-מיניים - ובשל כך קיבל איומים על חייו.

 

קמפיין הבחירות שלו לראשות לונדון התמקד בלספק דיור בר השגה לתושבי העיר ולעצור את העלייה במחירי התחבורה הציבורית. חאן הוא ראש העיר השלישי בלבד בהיסטוריה המודרנית של העיר. התפקיד נוצר בשנת 2000. שני האישים הקודמים שהחזיקו בו היו קן ליווינגסטון, חבר הפרלמנט מהלייבור שהושעה בשבוע שעבר מהמפלגה אחרי שטען שהיטלר היה משתף פעולה של הציונים, ובוריס ג'ונסון מהמפלגה השמרנית – אישיות צבעונית שעשויה להחליף ביום מן הימים את דיוויד קמרון בתפקיד ראש הממשלה.

 

מעל הבחירות בלונדון ריחפו טענות שלחאן המוסלמי יש קשרים עם גורמי איסלאם קיצוני, וטענות נגדיות שלפיהן יריבו זאק גולדסמית מנסה להפחיד ולפלג את המצביעים דווקא באחת הערים הכי קוסמופוליטיות בעולם. גולדסמית השתמש במילים כמו "קיצוני" ו"מסוכן" כדי לתאר את חאן, וגם ראש הממשלה דיוויד קמרון מהמפלגה השמרנית הצטרף לביקורת, והאשים את חאן כי הוא מופיע שוב ושוב על במות לצד סולימן ראני, אימאם שאותו מגדיר קמרון מוסלמי קיצוני.

 

בריאיון ל"ג'ואיש כרוניקל" בספטמבר האחרון הבטיח חאן שלא לנצל את תפקידו כראש העיר לצורך השפעה על מדיניות החוץ, אבל הדגיש את התנגדותו לחרם על ישראל ואמר כי בכוונתו להמשיך לחזק את הקשרים בין לונדון לתל-אביב, שהתהדקו בימי כהונתו של בוריס ג'ונסון, ראש העיר היוצא. בשבוע שעבר היה סאדיק חאן לאחד הראשונים למתוח ביקורת על יו"ר מפלגתו ג'רמי קורבין בשל הטיפול הקלוקל שלו באנטישמיות בלייבור. גם בשנה שעברה הוא תקף את קורבין, על סירובו לשיר את ההמנון הלאומי, ואמר כי הדבר מוכיח שהוא אינו כשיר להיות ראש ממשלה. בעקבות הצהרתו של קורבין כי חיזבאללה וחמאס הם ידידיו, אמר אז סאדיק חאן כי הלייבור צריכה להיפטר מתדמיתה ה"אנטי-יהודית", משום שהיא אינה מקובלת בבריטניה.

 

דובר מטעמו של חאן אמר השבוע לכלי תקשורת בבריטניה על יחסו של ראש העיר החדש לחרם על ישראל כי "סאדיק בשום אופן לא תומך בחרמות על ישראל, אבל הוא כן מאמין שזהו צעד 'חוקי'. הוא מתנגד לחרם ולסנקציות נגד ישראל. הוא גם מבהיר כי אי אפשר להשתמש בעיראק או בעזה כתירוץ לקיצוניות או לטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים