שתף קטע נבחר

עודף חומצה פולית בהריון - סיכון פי 17 לאוטיזם

ארגוני הבריאות בעולם ממליצים ליטול חומצה פולית למניעת מומים מולדים, אבל מחקר חדש מגלה שנטילת כמות גדולה מדי של התוסף, הנובעת משילוב של כדורים וסוגי מזון בהם יש חומצה פולית, עלולה להגביר את הסיכון לאוטיזם בילדים. עוד נמצא כי רמות גבוהות של ויטמין B12 מגבירות גם כן את הסיכון להימצא בספקטרום האוטיסטי

חומצה פולית מונעת היווצרות מומים קשים בעובר, אבל רמות גבוהות מידי עלולות לסכן את העובר: מחקר חדש מצא רמות גבוהות מאוד של חומצה פולית אצל ילדים אוטיסטים שאמהותיהם צרכו כמויות רבות מדי של חומצה פולית. החשש הוא שהחדרת החומצה הפולית למוצרי מזון, יחד עם נטילת החומצה בכדורים – גורמות להצטברות כמויות רעילות בעובר. הממצאים הוצגו השבוע בכנס האוטיזם שהתקיים בבלטימור ארה"ב.

 

במשך עשורים נשים בהריון או אלו המתכוונות להרות מודרכות ליטול חומצה פולית שנמצאה כמונעת מומים מולדים מסויימים במערכת העצבים. ואכן, נתונים בעולם וגם בישראל הראו כי מאז ההמלצות הללו, ירד דרמטית שיעור המומים המולדים במערכת העצבים בקרב הילודים.

 

אבל מחקר חדש מגלה כאמור, כי רמות גבוהות מדי של החומצה עלולות לגרום לאוטיזם. החוקרים עקבו אחר 1,391 ילדים שנולדו במרכז הרפואי האוניברסיטאי בוסטון בין השנים 1998 עד 2013. כ-100 מהם אובחנו בהמשך על הספקטרום האוטיסטי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יש להמשיך לצרוך חומצה פולית

החוקרים חזרו אחורה ובדקו את רמות החומצה הפולית והויטמין B12 בדמן של האמהות בזמן הלידה. הם מצאו כי 16 מהנשים לילדים אוטיסטים היו בעלות רמות גבוהות מאוד של חומצה פולית, ואצל 15 נמצאו רמות גבוהות של ויטמין B12.

 

אלה אולי מספרים קטנים יחסית, אך מהווים אחוז גבוה מהאמהות לילדים אוטיסטים, בהשוואה לאמהות שילדיהן לא לקו באוטיזם. החוקרים חישבו ומצאו כי רמות גבוהות של חומצה פולית בשילוב עם רמות גבוהות של ויטמין B12 מגבירים את הסיכון לאוטיזם פי 17.6. רמות גבוהות של חומצה פולית לבדה הגבירו את הסיכון לאוטיזם פי 2, ורמות גבוהות של ויטמין B12 הגבירו את הסיכון לאוטיזם פי 3. כאמור, שילוב של שני הויטמינים, הביא לסיכון מוגבר עד פי 17.6. 

 

רוב האמהות במחקר אמרו כי נטלו במהלך ההריון מולטי ויטמינים המכילים את החומצה והויטמין. אך החוקרים סבורים כי הצטברו בגופן רמות כה גבוהות, משום שהן צרכו גם מוצרי מזון להם הוחדרו חומצה פולית או ויטמין B12. יש לציין כי בישראל ובמדינות מערביות רבות, לא מבצעים במהלך ההריון בדיקות דם לאיתור רמת החומצה הפולית, ואף לא ניתן לדעת כמה ממנה זורם לעובר.

 

"אנחנו לא אומרים לנשים להפסיק ליטול חומצה פולית", אומר אחד החוקרים, ד"ר דניאל פאלין, "אבל הממצאים מעלים את השאלה מה הכמויות של חומצה פולית שצורכת האישה בהריון, והאם אכן רמות גבוהות של החומצה עלולות לגרום לאוטיזם".

 

"מדובר במחקר מעניין, ואם קשר שכזה ימצא בעוד מחקרים רב מרכזיים אזי יהיה צורך בהמלצה לנטר רמות ולא להגזים במינון" אומר ל-ynet הפרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי סורוקה, "עם זאת, אני חושש שבעקבות הפרסום נשים יפסיקו לקחת חומצה פולית, ואז נסכן אותן בעלייה מובהקת בשיעור מומים מולדים".

 

"חומצה פולית הינה ויטמין מקבוצה B אשר חיונית לבניה תקינה של DNA. יש לזכור כי מידע מהיימן ממחקרים גדולים בעולם הראה שנטילה של חומצה פולית החל משלושה חודשים טרם ההתעברות ובמשך שלושת החודשים הראשונים של ההיריון, מקטינה את הסיכון למומים מולדים ובפרט מום מולד בתעלה העצבית ב- 50 עד 70 אחוזים".

 

עוד בערוץ הורים:

- מצאנו את הילדים הכי עצמאיים

- ברית מילה - כשההורים מתלבטים מה לעשות

- שחררו כבר את הילדים

 

קושי בתקשורת עם הסביבה

תחת השם אוטיזם נכללות מגוון של הפרעות התפתחותיות בעלות השפעה רחבת טווח על היכולת של הילד והמבוגר להגיב ולתקשר עם סביבתו. עדיין לא ברור מה גורם לתופעה, אולם השערות שהועלו בעבר גורסות כי גיל מבוגר של ההורים תורם לשיעור הגבוה של הסובלים מאוטיזם. בישראל אחד מכל 200 ילדים סובל מהתופעה, 80% מהם - בנים.

 

ההפרעה מתבטאת בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין. הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים.

 

בנוסף, סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. אבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.

 

המינון המתאים

על פי המלצות משרד הבריאות משנת 2012, כל אישה צריכה לקחת חומצה פולית בכל יום במהלך כל גיל הפוריות. המשמעות היא שנשים מגיל 20 עד תחילת שנות ה‭40-‬ לחייהן מתבקשות לקחת תוסף של ‭0.4‬ מ"ג חומצה פולית מדי יום. על כלל הרופאים המטפלים בנשים בגיל הפוריות, כך קובע המשרד, להדריכן באשר לחשיבות נטילת התוסף.

 

עוד קובעות ההנחיות כי יש להמשיך בנטילת התוסף במשך שלושת חודשי ההריון הראשונים באותו מינון כמו לפני ההריון. מתחילת החודש הרביעי יש לעבור לטיפול בתכשיר משולב, הכולל 30 מ"ג ברזל ו‭0.4-‬ מ"ג חומצה פולית, ולהמשיך בכך עד שישה שבועות לאחר הלידה. אז יש לחזור לנטילה יומית של חומצה פולית בלבד.

 

נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללדת תינוק הסובל ממום במערכת העצבים המרכזית - בהן נשים שכבר ילדו תינוק כזה בעבר, זוגות עם רקע משפחתי של מום כזה, נשים חולות בסוכרת ונשים שמנות - צריכות לקחת חומצה פולית במינון גבוה של ‭5-4‬ מ"ג ליום חודש לפני ההריון ובמהלך שלושת החודשים הראשונים שלו.


צפו - כך חומצה פולית אמורה להגן על העובר:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חומצה פולית - מונעת מומים אך עלולה לגרום לאוטיזם
צילום: shutterstock
מומלצים