yed300250
הכי מטוקבקות
    גל הירש | צילום: יריב כץ
    חדשות • 16.05.2016
    "כך פעלו בכירים במשטרה נגד מינוי גל הירש"
    ימים ספורים לאחר שהשר ארדן הודיע כי הירש יהיה המפכ"ל הבא "צצו" חשדות נגדו בעניין עסקה ביטחונית בגיאורגיה • משרד המשפטים מיהר להצהיר כי המשטרה החלה לחקור את הפרשה בהוראת היועמ"ש • מעתירה שהוגשה אתמול לבג"ץ עולה חשד לתמונה אחרת: "בכירים במשטרה שלפו מידע פוגעני על הירש מיוזמתם — כבר בבוקר אחרי ההודעה של ארדן — ולפני שוינשטיין בכלל פנה אליהם" • המשטרה: כל הפעולות בוצעו בסמכות ועל פי דין
    שחר גינוסר

    החלטת השר גלעד ארדן למנות את תא"ל גל הירש למפכ"ל המשטרה עוררה כזכור ביקורת ציבורית, שנבעה בעיקר מהעובדה שהירש אינו מגיע מעולם המשטרה והחקירות. אולם בעוד שהעברת ביקורת היא צעד לגיטימי, עכשיו עולה חשד שהיו כאלה שפעלו נגד המינוי באופן לא תקין: גורמים בצמרת המשטרה, שניסו לכאורה לגרום להפללתו של המפכ"ל המיועד.

     

    השר ארדן הודיע על המינוי ב־25.8.15. רק שלושה ימים אחר כך כבר דווח בתקשורת על קשיים ועל עיכובים בגלל חיקור דין נגד הירש, שממשלת גיאורגיה ביקשה לבצע בהקשר לעסקה ביטחונית שבה היה מעורב בעבר. היום ברור שהבקשה הגיאורגית בעייתית: בפסק דין שהתקבל בבריטניה לפני כמה שבועות נקבע בעניין העסקה הביטחונית שלגיאורגים יש "מוטיבציה פוליטית" לסבך את המעורבים, שמדינות מתוקנות לא נעתרות לבקשותיהם להסגרות, וכי הרשויות במדינה חוקרות אלפי פעילים פוליטיים.

     

    באוגוסט, כשהתברר שישראל תפתח בהליכים לבקשת הגיאורגים, התעוררה סערה. פרקליטיו של הירש תקפו את צמרת המשטרה בנימוק שעד היום כלל לא טרחו לבדוק שם את הנושא, אבל המידע נשלף בעיתוי מושלם לסכל את מינוי הירש. במיוחד הותקף ראש אגף חקירות מני יצחקי. "אם היו דברים שהוא לא טיפל בהם", אמר עו"ד דרור ברוטפלד, שייצג את הירש, "והוא הוציא אותם רק עכשיו כשהירש אמור לשמש מפכ"ל, אז צריך לבדוק מה האינטרסים".

     

    בתגובה הזדרז משרד המשפטים להתייצב לצד יצחקי ופירסם הודעה שנועדה "להרחיק את המשטרה" מהפרשה, כפי שהסבירו לנו השבוע במשרד המשפטים. בהודעה נמסר שהמידע שהתניע את ההליכים נגד הירש כלל לא הגיע מהמשטרה, אלא "מגורם אכיפה אחר". בשלב הראשון קיים היועמ"ש יהודה וינשטיין דיון וערך בדיקות, ורק אז פנה למשטרה והורה לאסוף מידע על הירש "כדי לבחון את ההשלכות על מועמדותו". השבוע הבהירו לנו שהמידע הראשוני על הירש הגיע בכלל מהרשות להלבנת הון.

     

    ניצב מני יצחקי | צילום: אלכס קולומויסקי
    ניצב מני יצחקי | צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    בנסיבות אלו נאלץ אז הירש להסתייג מדברי פרקליטו. בהודעה שפירסם הודיע: "אני מבהיר חד־משמעית כי כל טענה נגד המשטרה או נגד אגף החקירות והעומד בראשו, ניצב יצחקי — איננה על דעתי ולא נמסרה מטעמי".

     

    אבל בעתירה שהוגשה אתמול לבג"ץ יש מידע שמעלה חשש כי להירש כן נעשה לכאורה "סיכול ממוקד". מדובר בעתירה שדווקא לא קשורה ישירות למינוי המפכ"ל. הגישה אותה קצינה שהתלוננה על הטרדה מינית נגד ניצב רוני ריטמן, ראש יחידת להב 433, שדורשת שריטמן לא יחזור לתפקידו. העתירה הוגשה על ידי עורך הדין חי בר־אל, ובין סעיפיה מסתתר גם מידע על פרשת מינוי הירש שממנו עולה לכאורה כי בצמרת המשטרה דווקא כן ביקשו לשלוף את המידע נגד המועמד בזריזות רבה, ולא בדיוק המתינו לפניית היועץ המשפטי לממשלה.

     

    ארדן הודיע על המינוי ב־25 באוגוסט, בסוף היום. כבר בבוקר למחרת החלו בכירי המשטרה לפעול. לפי העתירה, הקצינה שלחה מסרון ובו "העזה להעיר, בשם ראש אגף מודיעין (תנ"צ גיא ניר), לעוזרתו של ראש אגף חקירות על ההתנהלות הלא תקינה לכאורה, שבה ביקש יצחקי לאסוף חומרים נגד המפכ"ל המיועד אז, שעות ספורות בלבד לאחר הודעת השר לביטחון פנים". במסרון מ־26 באוגוסט נכתב עוד כי "ראש אגף מודיעין הופתע מאוד לשמוע כי הבוקר פנית לקצינה וביקשת ממנה לערוך בדיקות על אודות המפכ"ל המיועד. בנושא כל כך רגיש יש משנה חשיבות לעבודה מסודרת ולפנייה בכתב באמצעות לשכות. נמתין לקבלת פנייה בכתב טרם ביצוע הבדיקות".

     

    במענה למסרון השיבה אותה עוזרת בכירה של יצחקי, קצינה בדרגת סגן־ניצב, כי היוזמה הזריזה לאיסוף החומרים נעשתה "בהנחיה ישירה" שלו. אלא שבמשרד המשפטים מסרו לנו השבוע כי וינשטיין עדיין לא פנה למשטרה בשלב זה, אלא רק מאוחר יותר. ההתכתבות, אגב, מופיעה בעתירה כחלק מההסבר של הקצינה על הסיבות שבגללן בכירים במשטרה מתנכלים לה.

     

    ניצב רוני ריטמן | צילום: צביקה טישלר
    ניצב רוני ריטמן | צילום: צביקה טישלר

     

     

    הירש נחקר לאחרונה באזהרה, והמידע הזה, כמו פסק הדין שהתקבל בבריטניה, יעניין בוודאי את פרקליטיו. נתון נוסף שאולי לא ידעו: לגורמים בלשכת יצחקי היו אז קשרים אישיים עם גורמים ברשות להלבנת הון, זאת שממנה הגיע המידע המחשיד על הירש.

     

    שאלנו את דוברות המשטרה האם ייתכן שבמשטרה פעלו ב"מסלול עוקף" וינשטיין כדי להעביר בזריזות חומר מפליל נגד מי שהשר ארדן ביקש למנות למפכ"ל. מהדוברות נמסר בתגובה: "כל פעולה המבוצעת על ידי משטרת ישראל, לרבות במקרה נשוא הפנייה, מבוצעת על פי דרישת הגורמים המוסמכים, על פי דין ובסמכות המוקנית לנו. הניסיון לקשור את שמותיהם של בעלי התפקידים לאופן ביצוע ההליך המדובר הוא מופרך, חסר כל יסוד עובדתי, ואין בו אלא הכפשה מגמתית".

     


    פרסום ראשון: 16.05.16 , 23:18
    yed660100