שתף קטע נבחר

 

100 שנה להסכם החשאי שקבע את גבולות המזה"ת

דאעש הכריז על חליפות איסלאמית בגבול סוריה-עיראק, ישראל הבהירה שלא תרד לעולם מרמת הגולן והכורדים כובשים וכובשים. ב-1916 חתמו הבריטים והצרפתים בחשאי על הסכם סייקס-פיקו שחילק ביניהם את השליטה על שטחי האימפריה העות'מאנית עוד לפני שהתפרקה. "האביב הערבי" ועליית האיסלאם הקיצוני הם הוכחה מדממת למות ההסכם ולשרטוט הגבולות מחדש

קבעו גבולות שרירותיים. מארק סייקס הבריטי (מימין) ושארל ז'ורז'-פיקו הצרפתי ()
קבעו גבולות שרירותיים. מארק סייקס הבריטי (מימין) ושארל ז'ורז'-פיקו הצרפתי

 

מאה שנים עברו מאז שבריטניה וצרפת מיפו בחשאי את המזרח התיכון שבו תכננו לשלוט לאחר שינצחו את העות'מאנים במלחמת העולם הראשונה. מאה שנים עברו מאז הסכם סייקס-פיקו, וגבולות האזור מדממים בגלל עימותים עדתיים שסופם לא נראה באופק.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

נתניהו: "ישראל לא תרד לעולם מרמת הגולן"

 

אין כנראה מקום במזרח התיכון שבו מורגשות כיום השפעות "הסכם סייקו-פיקו" יותר מאשר בסוריה ובעיראק. ב-16 במאי 1916 ישבו הדיפלומטים מארק סייקס מבריטניה ופרנסואה ז'ורז'-פיקו מצרפת ובמשיכת עט שרטטו את גבולות האזור ובין היתר את גבול סוריה-עיראק, שבו הכריז ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש) על הקמת חליפות איסלאמית ומנהל בו קרבות עם כוחות שיעיים. 

 


המפה המקורית של "הסכם סייקס-פיקו"  ()
המפה המקורית של "הסכם סייקס-פיקו"
למרות שפיכות הדמים הרבה באזור, יש כאלה שרואים בכל הכאוס הנוכחי הזדמנות - הכורדים והישראלים למשל. ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו טוען שכיבוש רמת הגולן הסורית במלחמת ששת הימים (1967) וסיפוחה על ידי ישראל (1981) צריכים להיות מוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית, בין היתר משום שהמשטר בדמשק לא יכול עוד להשליט את מרותו על סוריה כולה ולכן אין לו סמכות לשאת ולתת על השבת האזור האסטרטגי.

 

נתניהו: "הגיע הזמן שיכירו בריבונות הישראלית בגולן"

ויתור על רמת הגולן יכניס את ישראל לטווח של כלי הנשק של דאעש, אמר מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד.

"התפוררות הגבולות עם 'האביב הערבי' ו'החורף האיסלאמי' יצרה מציאות שמחייבת את ישראל לנקוט בעתיד כמה אמצעי זהירות", אמר גולד לסוכנות הידיעות רויטרס. "תנועות אירידנטיות (ניכוס שטחים על ידי אדם שבעבר היו שייכים לארצו) צצות וקוראות תיגר על גבולות שנקבעו לפני זמן רב".

 

בחודש שעבר אמר נתניהו שישראל לא תרד לעולם מרמת הגולן במהלך ישיבת ממשלה מיוחדת שנערכה באחד מהיישובים בגולן. נתניהו הסביר: "בחרתי לקיים את הישיבה כאן כדי להעביר מסר ברור: ישראל לא תרד לעולם מרמת הגולן. נחזק את ההתיישבות, התעשייה והחקלאות, גם באמצעות החלטות שנקבל כאן היום. הגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית תכיר בשתי עובדות: קו הגבול לא הולך להשתנות ולא משנה מה יהיה בצד הסורי. הגיע הזמן אחרי 50 שנה שיכירו בריבונות הישראלית בגולן".

 

דאעש הכריז על חליפות איסלאמית בגבול סוריה-עיראק, הנשיא הסורי איבד חלקים גדולים מארצו. אסד (מימין) ומנהיג דאעש אל-בגדדי (צילום: AP) (צילום: AP)
דאעש הכריז על חליפות איסלאמית בגבול סוריה-עיראק, הנשיא הסורי איבד חלקים גדולים מארצו. אסד (מימין) ומנהיג דאעש אל-בגדדי(צילום: AP)

"ישראל מנצלת את המצב כדי להפוך את הכיבוש לחוקי". הבכירה הפלסטינית חנאן עשראווי (צילום: אלי מנבלאום) (צילום: אלי מנבלאום)
"ישראל מנצלת את המצב כדי להפוך את הכיבוש לחוקי". הבכירה הפלסטינית חנאן עשראווי(צילום: אלי מנבלאום)
לדברי ראש הממשלה, "בשנים שהגולן היה תחת שלטון סורי הגולן שימש לבונקרים, תוקפנות ומלחמה. ב-49 השנים שבהן ישראל שולטת בגולן הוא מקום של שלום ושגשוג. ישראל היא כיום הפתרון ולא הבעיה, ורבות מהמדינות סביבנו יודעות זאת".

 

ישראל נגד הסכם כשכוחות איראן, חיזבאללה ודאעש על אדמת סוריה

ראש הממשלה הוסיף ואמר: "שוחחתי אמש עם מזכיר המדינה קרי, אמרתי לו שאני מסופק אם סוריה אי פעם תחזור להיות מה שהייתה. אמרתי לו שלא נתנגד להסדר מדיני בסוריה בתנאי שזה לא יבוא על חשבון ביטחונה של מדינת ישראל. כלומר, שבסופו של דבר כוחותיהם של איראן, חיזבאללה ודאעש יסולקו מאדמת סוריה".

 

גולד אמר שהקמפיין הדיפלומטי של ישראל בנוגע לרמת הגולן היה מתבקש לאחר ששליח האו"ם לסוריה הכליל בחודש מרס את רמת הגולן בהצעות שהגיש לאיחודה של המדינה הערבית, שבחמש השנים האחרונות נקרעת במלחמת אזרחים עקובה מדם.

 

רוסיה, המעצמה הגדולה ביותר כיום שתומכת בנשיא הסורי בשאר אסד נגד כוחות המורדים, תומכת בהצעות של שליח האו"ם, וגורמי ממשל רוסיים אמרו שהגולן הישראלי הכבוש צריך להיות חלק מסוריה.

 

גולד העלה את האפשרות ההיפותטית שמתקיימים מפגשים חשאיים במרתף של אחת הלשכות האירופיות, ויושבים בהם סייקס ופיקו של המאה ה-21 עם המפות והקרטוגרפים ומנסים לשרטט מחדש את גבולות המזרח התיכון. "אתה חייב להציב את הדגל שלך", הוא אמר בהתייחסו למדיניות הישראלית בנוגע לרמת הגולן.

 

הכורדים, עם ללא מדינה שמונה עשרות מיליונים, ניצל את הכאוס בעיראק ובסוריה כדי להרחיב את אזורי השליטה שלהם עתירי הנפט תחת השלטון האוטונומי בצפון עיראק שבידיהם מאז נפילת משטרו של סדאם חוסיין ב-2003.

 

לא יורדים מהגולן. ישיבת הממשלה ברמת הגולן (צילום: AP) (צילום: AP)
לא יורדים מהגולן. ישיבת הממשלה ברמת הגולן(צילום: AP)

על רקע הקריאה של ארצות הברית לשמור על שלמותן הטריטוריאלית של סוריה ושל עיראק, נמנעו הכורדים להכריז על עצמאות. עם זאת, יש כמה גורמים כורדיים שתומכים בגישה אסרטיבית יותר.

 

מסרור ברזאני, יו"ר המועצה לביטחון לאומי של החבל הכורדי בעיראק, צייץ בטוויטר תוך שימוש בהאשטאג "סייקס-פיקו": "מאה שנים של כישלון ושפיכות דמים הן סיבה מספקת לנסות דרך חדשה. הגיעה העת עבור כורדיסטן לתקן את העוולה הזו".

 

"כמה אנשים אומרים שאין זה הזמן הנכון לעצמאות כורדיסטן. אני מאמין שהגיע הזמן שהעם שלנו יקבע סופית את עתידו שלו", כתב ברזאני. עמדה מסוג זה אינה מתקבלת בברכה בבגדד או בערי בירה ערביות אחרות שנלחמות לבלום את הקרע האזורי. מנגד, ערבים רבים תומכים בהנחה שהסכם סייקס-פיקו מת. לאומנים חילוניים ממדינות ערב רוצים לשים סוף לגבולות השרירותיים שנקבעו על ידי המערב, ואילו האיסלאמיסטים רוצים להתאחד עם בני דתם תחת חליפות מוסלמית אחת.

 

"סייקס-פיקו חילק את העולם הערבי והכין את הקרקע לספוג את הישות הציונית ולהוציא לפועל את המזימה להקים ישות זו ולשמור על הערבים חלשים", אמר ג'אמיל אבו-בכר, חבר בכיר ב"אחים המוסלמים" בירדן, בהתייחסו להקמת מדינת ישראל ב-1948 בשטחים שהיו קודם לכן תחת שליטת הבריטים.

 

הפלסטינים חוששים שהעימותים העקובים מדם בין השיעים לבין הסונים בעולם הערבי עלולים להסיח את תשומת הלב ממטרת-העל שלהם - הקמת מדינה בשטחים שנמצאים בשליטת ישראל.

 

חנאן עשראווי, בכירה בפתח, מתחה ביקורת על "הבגידה" בפלסטינים בשל הסכמים כמו סייקס-פיקו, אבל אמרה שמדינות ערב צריכות לשמור על שלמותן כדי למנוע סבל נורא נוסף. בהתייחסה לרמת הגולן היא אמרה שישראל "מנצלת את המצב בניסיון לקדש ולהפוך את כיבוש האדמה הערבית לחוקית - כולל בגדה המערבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סייקס הבריטי (מימין) ופיקו הצרפתי
מומלצים