שתף קטע נבחר

התרופות שגורמות לכם להיות חולים - והמזונות שמתקנים את זה

כבר הוכח שלחיידקי המעיים חשיבות עצומה על מצב בריאותנו. מחקר חדש מגלה אילו מזונות גורמים לחיידקים טובים אלו להתרבות ולהיות מגוונים יותר ואילו גורמים אחרים דווקא מפריעים בתהליך – ביניהם עישון, גלולות נגד הריון ותרופות פופולריות אחרות

האוכל שאתם אוכלים יכול להבריא אתכם - ויש לזה קשור הדוק לחיידקי המעיים שלכם. מחקר שפורסם בחודש שעבר בעיתון המדעי היוקרתי ביותר בעולם – science, גילה כי ככל שתזונת האדם מגוונת יותר, כך גדל הגיוון של פלורת המעיים (הרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים). לדברי החוקרים, גיוון גדול יותר של חיידקי המעיים - משמעותו בריאות טובה יותר וסיכון נמוך יותר למחלות.

 

קיראו עוד על חיידקי המעיים

יותר חשובים מה-DNA: החיידקים שמשפיעים על גופנו

כך נשיג את ה"החיידקים הטובים" שהגוף שלנו צריך

למה אתם צריכים חיידקים טובים כתוספת לתזונה שלכם

 

המחקר הוא אחד הגדולים שנעשו עד כה בתחום. הוא בדק 1135 אנשים, שנתבקשו לתת דגימת צואה ולהקפיא אותה מיידית. הדגימה הועברה במצב קפוא למעבדת המחקר ושם נשמרה בהקפאה עד רגע הניתוח של התפלגות החיידקים.

 

החוקרים גילו לאחר ניתוח תוצאות המחקר כי ככל שתזונת האדם מגוונת יותר, במזון אמיתי כגון פירות וירקות מסוגים שונים, כך גדל הגיוון של פלורת המעיים שלו. גיוון גדול יותר משמעותו בריאות טובה יותר וסיכון נמוך יותר למחלות רבות.

 

בנוסף הם ציינו כי ככל שצריכת הסוכר הייתה גדולה יותר, הגיוון היה קטן יותר. סוכר בכל צורה שהיא (למעט מפירות), הזיק ופגע בפלורת המעיים. לדברי החוקרים, צריכת קפה, תה ויין, נמצאה בקורלציה לאוכלוסיית חיידקי מעיים מגוונת יותר, כמו גם קקאו.

  

שתיית קפה. לא רעיון כל כך רע לבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיית קפה. לא רעיון כל כך רע לבריאות(צילום: shutterstock)
 

 

המחקר בדק אנשים בריאים לפני שחלו

ייחודיותו של המחקר הזה הוא שבניגוד לרוב המחקרים שנעשו עד היום בנושא, שהיו על אנשים עם מחלה ספציפית. מחקר זה נעשה על אנשים בריאים כך שהמסקנות שלו תקפות הרבה יותר עבור כלל האוכלוסיה, בהשוואה למחקרים שנעשו על חולים במחלה ספציפית כלשהי.

 

מעניין לציין שכבר לפני יותר מ-800 שנה, הרמב"ם כתב שיין הוא מזון בריא ומועיל מאוד ובמיוחד לעיכול המזון. הוא אמר עוד כי פלורת מעיים טובה, מסייעת בעיכול המזון ובספיגתו וכן בפירוק הסיבים התזונתיים לחומצות שומן קצרות שרשרת שמועילות מאוד למערכת החיסון.  

 

החוקרים ציינו במסקנותיהם עוד, כי עישון מקטין משמעותית את פלורת המעיים וכך מגדיל סיכון למחלות רבות. הם מצאו גם כי 19 סוגי תרופות נמצאו כמקטינים  את גיוון פלורת המעיים. ביניהן סותרי חומצה (נגד צרבת), אנטיביוטיקה, משלשלים, תרופות נגד דכאון, כמו גם התרופה הנפוצה ביותר בעולם המערבי - גלולות למניעת הריון.

 

חשיבות חיידקי המעיים לבריאות

העובדה שלפלורת המעיים שלנו, יש חשיבות עצומה על מצב בריאותנו, היא ידועה. מובילי החוקרים בתחום טוענים כי הם יכולים לקבל הרבה יותר מידע על בריאותנו מניתוח הרכב חיידקי המעיים שלך, לעומת ניתוח ה- DNA.

 

יש לכל אחד מאיתנו בערך קילו וחצי של חיידקי מעיים שמורכבים מיותר מ-600 משפחות שונות של חיידקים (כאשר בכל משפחה יש לא פעם עשרות זני חיידקים). מגוון קטן ומצומצם של חיידקי מעיים מעלה סיכון למחלות אוטואימוניות, סרטן, מחלות לב, סכרת , טרשת נפוצה, פיברומיאלגיה והשמנה.

 

היות שיש חיידקי מעיים שמשפיעים על ייצור נוירוטרנסמיטורים במוח, יש להרכב חיידקי המעיים שלנו השפעה גם על מצב רוח, דיכאון, חרדות, מניה-דיפרסיה ועוד.

 

חיידקי המעיים גם יודעים לייצר ויטמינים חשובים ואנזימים חשובים, כגון ויטמין K2 שחשוב בין היתר לבניית עצמות והאנזים myrosinase שחשוב לספיגה של מולקולות נוגדות סרטן שיש בברוקולי למשל (המולקולה I3c – indole-3 carbinole).   

 

המלצות בריאות לצריכת המזונות

חשוב לזכור שצריכת מזונות, בריאים ככל שיהיו, צריכה להיות נבונה ולא מזיקה. לפניכם העצות שיעזרו לכם לעשות זאת:

 

קפה

רק קפה שחור או אספרסו. כדאי להימנע לחלוטין מנס קפה. הוא עובר תהליכי עיבוד נוספים שפוגעים בערכיו התזונתיים.

 

מינון הקפה – אני ממליץ לא לשתות יותר מכוס קפה אחת ליום. לכל היותר.

 

הממתיק בקפה – שום דבר. גם לא סוכר חום. הסוכר כאמור מזיק מאוד (ומסיבות רבות נוספות שלא צוינו במאמר זה). לאלו שלא יכולים בלי ממתיק, ניתן לשים אריטריטול.

 

יין

עדיפות ליין יבש ולא ליין מתוק.

 

כמות היין – אני ממליץ עד 3-4 כוסיות יין בשבוע (כוסית = חצי כוס. כ 100 מ"ל). מעל גיל 40, ניתן לשתות עד כוסית יין ביום. לאלכוהול במינון קטן יש תועלות רבות, אבל במינון גבוה הוא רעיל מאוד.

 

קקאו

אם קונים שוקולד, לפחות 85% קקאו. הבעיה היא שאר החומרים... אם מכינים שוקולד בייתי עם אבקה של 100% קקאו, כדאי להמתיק עם תמרים. לאכול מעט. כמות השקולה לעד 2-3 קוביות שוקולד ליום.

 

תה

להעדיף תה ירוק ולשתות כמובן ללא סוכר.

 

פירות וירקות

ככל שתאכלו מגוון גדול יותר של פירות וירקות, כך תשתפר בריאות מערכת העיכול שלכם ובריאותכם הכללית. על ירקות במיוחד אין שום מחלוקת. ככל שתאכלו מהם יותר, כך תקטינו את הסיכון שלכם למאות רבות של מחלות קשות.

 

 כדאי להשתדל לאכול לפחות שישה עשר סוגי ירקות שונים כל שבוע (כולל עלים ירוקים ונבטים ירוקים). זו העצה שיכולה לשפר את בריאותכם יותר מכל שינוי אחר שתעשו בתזונה.

 

הכותב ירצה בכנס 'אוכלים בריא ירושלים' ב-01.06 בסינמה סיטי

 

 

צפו בנזקים שהסוכר עלול לגרום לבריאות:

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירקות. תורמים לבריאות הכללית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים