שתף קטע נבחר

ד"ר לפיזיקה, מהנדס וגינקולוגית. שרי ביטחון אזרחיים בעולם

אביגדור ליברמן ועמיר פרץ לא לבד: הם חולשים על מערכות ביטחוניות ותעשיות צבאיות במיליארדי דולרים וחיי רבים תלויים בהחלטותיהם, אבל לרובם אין ניסיון צבאי עשיר. אם בישראל עוד תוהים אם שר ביטחון יכול להצליח בתפקידו אם לא היה גנרל, במעצמות הגדולות לא רואים בדבר בעיה

מתח ביקורת על הממשל והודח. אובמה נפרד משר ההגנה שלו צ'אק הייגל (ארכיון) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתח ביקורת על הממשל והודח. אובמה נפרד משר ההגנה שלו צ'אק הייגל (ארכיון)(צילום: EPA)

 

צ'אק הייגל היה הרפובליקני היחיד בצוות הביטחון הלאומי של ברק אובמה, אך בנובמבר 2014 אילץ הנשיא האמריקני את שר ההגנה שלו לעזוב את תפקידו. בארצות הברית נמנעו מלהגדיר את הצעד הדחה, אך לכולם היה ברור שהשנתיים בפנטגון של הייגל, גיבור מלחמת וייטנאם, הספיקו לנשיא הדמוקרטי - למרות הידידות הקרובה בין השניים - והוא הראה להייגל את הדלת החוצה והעביר לו מסר כי מוטב שיפרוש מתפקידו לפני שהוא יעשה זאת בעצמו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

יעלון ייפרד היום ממערכת הביטחון: "ביבי נטש אותי ואת הרמטכ"ל"

 

פרישתו המאולצת של הייגל באה משום שנתפש כאדם שאינו מתאים למלא את המשימות שהוצבו לו - הוצאת הכוחות האמריקניים מעיראק ומאפגניסטן והובלת מהלכים התקפיים נגד ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש). אך כנראה הסיבה העיקרית שהובילה את הייגל לעזוב את הפנטגון הייתה המחלוקת הגדולה שהייתה לו עם גנרלים אמריקניים והביקורת שמתח על הממשל, שהוא היה חלק ממנו, לגבי האסטרטגיה בסוריה ובאפגניסטן. הביקורת של הייגל פורסמה ברבים וסיפקה לאובמה את ההזדמנות להיפרד משר ההגנה שלו כ"ידידים".

 

לנעליים של הייגל נכנס אשטון "אש" קרטר. שר ההגנה האמריקני לא שירת בצבא ולא היה בקונגרס כמו הייגל, אך הביא איתו לתפקיד ניסיון רב במערכות ביטחוניות ובמערכות נשק ומומחיות גדולה בתחום הגרעין. והוא גם חבר במפלגה הנכונה מבחינת אובמה ואנשיו - המפלגה הדמוקרטית.

 

מהחייל היורה עד לנאום סגן הרמטכ"ל: הקרע שהוביל להתפטרות יעלון

 

כמה קווי דמיון עוברים בין הדחתו של הייגל לבין הדחתו בשבוע שעבר של משה (בוגי) יעלון על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו מתפקיד שר הביטחון, וגם כמה קווי שוני - שהמרכזי שבהם הוא אופן התגובה הציבורית והתקשורתית לשתי הפרשות בארה"ב ובישראל. בארה"ב עברה פרישתו בכפייה של הייגל בשקט יחסי, שהרי העברת ביקורת על הנשיא היא דבר שלא בא בחשבון באמריקה, ואובמה לא חיכה זמן רב מדי ובא בחשבון עם שר ההגנה שלו.

 

במקרה של נתניהו-יעלון, הדחתו של יעלון מתפקיד שר הביטחון לטובת חבר הכנסת אביגדור ליברמן ממפלגת "ישראל ביתנו" הסעירה מדינה שלמה, הותירה צלקות אצל הרמטכ"ל לשעבר והובילה לביקורת על דרך ההתנהלות של ראש הממשלה ("פעל משיקולים פוליטיים") כלפי האדם שרוב הזמן שמר לו אמונים והתייצב לצדו.

 

 (  צילום: gettyimages , MCT, youtube, AFP,  EPA) (  צילום: gettyimages , MCT, youtube, AFP,  EPA)
( צילום: gettyimages , MCT, youtube, AFP, EPA)
 

קרטר עם יעלון בסיור בצפון ישראל (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
קרטר עם יעלון בסיור בצפון ישראל(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

החריקה הגדולה ביחסי השניים החלה כנראה בפרשת החייל היורה בחברון, אלאור אזריה, כששר הביטחון אמר שהחייל שירה במחבל מנוטרל אינו גיבור, אלא חייל שסרח. ראש הממשלה חשב שצריך להקל עם החייל היורה ואף צלצל לאביו, ושר הביטחון המשיך בשלו ויצא נגד עצרת התמיכה בחייל שתוכננה להיערך, אך בוטלה בסופו של דבר. וכשמוסיפים למשוואת היחסים בין השניים את הגיבוי שהעניק יעלון לסגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר גולן, לאחר נאומו השנוי במחלוקת בטקס יום השואה ("אני מזהה תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה, ומציאת עדות להם כאן בקרבנו בשנת 2016"), את נאומו המפורסם של יעלון שבו קרא לקצינים בצבא להביע את דעתם גם אם זו מנוגדת לדעה של הדרג המדיני, ואת רצונו הגדול של ראש הממשלה להגדיל את הקואליציה הרעועה שלו (61 ח"כים), הרי שהכתובת בקריה הייתה על הקיר.

 

ישראל: אביגדור ליברמן (שר הביטחון המיועד)

גיל: 57.

שירות צבאי: שירת בממשל הצבאי בחברון ובמילואים כאפסנאי בחיל התותחנים. השתחרר בדרגת רב"ט.

השכלה: בעל תואר ראשון ביחסים בינלאומיים מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים.

תפקידים קודמים: שר החוץ; סגן ראש הממשלה; שר לנושאים אסטרטגיים; יו"ר ועדת חוץ וביטחון; שר התחבורה; שר התשתיות הלאומיות; מנכ"ל משרד ראש הממשלה; מנכ"ל תנועת הליכוד; חבר דירקטוריון החברה הכלכלית לירושלים; מזכיר הסתדרות העובדים הלאומית בירושלים.

דברים נוספים: נולד בקישינב (מולדובה), עלה לישראל ב-1978 ומתגורר כיום בהתנחלות נוקדים. אמר לא מזמן: "אם אני שר ביטחון, אני נותן לאדון הנייה (ראש ממשלת חמאס) 48 שעות - או שאתה מחזיר את הגופות והאזרחים או שאתה מת. מבחינתי, אתה פשוט תזמין לעצמך מקום בבית הקברות הכי קרוב אליך".

 

וכמו בארה"ב, גם במקרה הישראלי הודח שר ביטחון עם "עבר קרבי" ובמקומו נכנס לתפקיד שר ביטחון "אזרחי" (רב"ט ליברמן), והשאלה שמיד עלתה לאוויר הייתה "האם בישראל יכול לכהן שר ביטחון אזרחי?", תזכורת לביקורת שספג שר הביטחון האזרחי האחרון עמיר פרץ ותפקודו במלחמת לבנון השנייה. אך בניגוד לישראל, בארה"ב לא עושים סיפור ממינוי של אדם שלא היה גנרל או לא שירת בצבא לתפקיד ביטחוני בכיר כמו שר הגנה - והם לא היחידים בעולם.

 

חוזר לממשלה. ליברמן ונתניהו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוזר לממשלה. ליברמן ונתניהו(צילום: רויטרס)

מומחה גדול בתחום הגרעין. שר ההגנה האמריקני קרטר בבסיס נאט"ו בגרמניה (צילום: AP) (צילום: AP)
מומחה גדול בתחום הגרעין. שר ההגנה האמריקני קרטר בבסיס נאט"ו בגרמניה(צילום: AP)
אלה הם שרי ההגנה של כמה מהמדינות הגדולות והחזקות בעולם. רובם לא שירתו בצבא, לרובם אין עבר ביטחוני עשיר, אך בכל זאת הם נבחרו לעמוד בראש מערכות ביטחוניות ותעשיות צבאיות בשווי מיליארדי דולרים וחיי אנשים רבים תלויים בהחלטותיהם:

  

ארה"ב: אשטון (אש) קרטר

גיל: 61.

שירות צבאי: לא.

השכלה: תואר ראשון בהיסטוריה של ימי הביניים ובפיזיקה, דוקטורט בפיזיקה תיאורטית.

תפקידים קודמים: יועץ ואנליסט בקונגרס ובפנטגון בתחומים של טילים בליסטיים, הגנה מפני טילים ונשק גרעיני; עמית מחקר ב-MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס) בנושא יוזמת ההגנה האסטרטגית; עוזר מזכיר המדינה לענייני מדיניות ביטחון בינלאומי; יועץ בכיר לענייני צפון קוריאה במחלקת המדינה; פרופ' באוניברסיטת הרווארד וראש הפקולטה ליחסים בינלאומיים; תת-מזכיר המדינה לענייני רכש, טכנולוגיה ולוגיסטיקה (היה הכוח שפעל להעביר לישראל מטוסי F-35); סגן שר ההגנה.

דברים נוספים: חיבר ספרים ומאמרים רבים בנושא ביטחון לאומי, פיזיקה, טכנולוגיה וניהול, וזכה בעיטורים רבים על תרומתו למודיעין והביטחון הלאומי האמריקני.

 

מהנדס אזרחי שעבר שורה רבה של תפקידים בממשל המקומי והפדרלי ומסומן כיורשו של הנשיא פוטין. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהנדס אזרחי שעבר שורה רבה של תפקידים בממשל המקומי והפדרלי ומסומן כיורשו של הנשיא פוטין. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו(צילום: רויטרס)

 

רוסיה: סרגיי שויגו

גיל: 61.

שירות צבאי: לא (מחזיק בדרגת גנרל הצבא מאז מינויו לשר ההגנה ב-2012).

השכלה: תואר בהנדסה אזרחית מטעם מכון הטכניון של קראסנוירסק.

תפקידים קודמים: מושל מחוז מוסקבה; ראש שירותי ההצלה; שר למצבי חירום; מהנדס בחברות בנייה; סמנכ"ל הוועדה לארכיטקטורה ובנייה של הפדרציה הרוסית.

דברים נוספים: זכה בעיטורים רבים, בהם העיטור הגבוה ביותר ברוסיה - "גיבור רוסיה" - על ניהול כוחות החירום באסונות טבע ובאירועי חירום, מקורב מאוד לנשיא ולדימיר פוטין ומסומן על ידי רבים כנשיא רוסיה הבא.

 

בעבר עבדה כרופאת נשים וכיהנה כשרת העבודה והרווחה. שרת ההגנה הגרמנייה אורסולה פון דר ליין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעבר עבדה כרופאת נשים וכיהנה כשרת העבודה והרווחה. שרת ההגנה הגרמנייה אורסולה פון דר ליין(צילום: AFP)

גרמניה: אורסולה פון דר ליין

גיל: 58.

שירות צבאי: לא.

השכלה: סיימה לימודי רפואה, תואר שני בבריאות הציבור.

תפקידים קודמים: שרת העבודה והרווחה, חברה בבונדסטאג מטעם המפלגה "הנוצרית דמוקרטית"; שרה לענייני משפחה, אזרחים ותיקים, נשים ונוער; שרה בקבינט של מדינת סקסוניה התחתונה בנושא רווחה, נשים, משפחה ובריאות; חברה בבית המחוקקים של סקסוניה התחתונה.

דברים נוספים: דר ליין נולדה בבריסל, יש לה שבעה ילדים והיא האישה הראשונה להתמנות לתפקיד שר ההגנה של גרמניה. זה תקופה ארוכה שהיא מסומנת כמי שתחליף את אנגלה מרקל בתפקיד קנצלרית גרמניה.


תואר שני בלימודים קלאסיים ודירקטור לשעבר של מכוני כושר ובתי אבות. שר ההגנה הבריטי מייקל פאלון (צילום: youtube) (צילום: youtube)
תואר שני בלימודים קלאסיים ודירקטור לשעבר של מכוני כושר ובתי אבות. שר ההגנה הבריטי מייקל פאלון(צילום: youtube)

בריטניה: מייקל פאלון

גיל: 64.

שירות צבאי: לא.

השכלה: תואר שני בלימודים קלאסיים ובלימודי העולם העתיק.

תפקידים קודמים: שר זוטר לענייני העיר פורטסמות'; שר זוטר לענייני אנרגיה; שר זוטר לענייני עסקים ויזמות; סגן יו"ר המפלגה השמרנית; חבר ועדת הכספים של הפרלמנט; דירקטור ברשת מכוני כושר, בתי אב ומכוני בריאות; סגן שר במשרד החינוך והמדע; עוזר שר האנרגיה.

דברים נוספים: נולד בסקוטלנד, מייצג את מחוז סבנאוקס שבאנגליה (בעבר את מחוז דרלינגטון), וכתב ופרסם כמה ספרים ומאמרים בנושא פוליטיקה, כלכלה וחינוך.

 

שירת בחיל הלוגיסטיקה. שר ההגנה הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שירת בחיל הלוגיסטיקה. שר ההגנה הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן(צילום: AFP)

צרפת: ז'אן-איב לה דריאן

גיל: 68.

שירות צבאי: חיל הלוגיסטיקה והאספקה.

השכלה: תואר בהיסטוריה מטעם אוניברסיטת רן.

תפקידים קודמים: סגן ראש העיר מורביאן; ראש העיר לוריאן; חבר האסיפה הלאומית מטעם חבל ברטאן (המפלגה הסוציאליסטית); מושל ברטאן; שר הימייה.

דברים נוספים: מונה ב-2012 לתפקיד שר ההגנה על ידי ראש הממשלה ז'אן-מארק איירו ונותר בתפקיד גם תחת ממשלתו של מנואלס ואלס.

 

התגייס לצבא הסיני ב-1968. שר ההגנה צ'אנג וונקואן (צילום: ויקיפדיה) (צילום: ויקיפדיה)
התגייס לצבא הסיני ב-1968. שר ההגנה צ'אנג וונקואן(צילום: ויקיפדיה)

סין: צ'אנג וונקואן

גיל: 67.

שירות צבאי: התגייס לצבא הסיני ב-1968 וכיום הוא בדרגת גנרל.

השכלה: למד חינוך בתוכנית לימודים מרחוק בבית ספר למורים מומחים במחוז שאאנשי.

תפקידים קודמים: מנהל המחלקה לחימוש בצבא סין, חבר הוועדה הצבאית המרכזית של הרפובליקה הסינית ואחד ממנהלי תוכנית החלל.

כמו כל אנשי הצבא והממשל בסין, גם צ'אנג הוא חבר המפלגה הקומוניסטית. הוא מכהן בתפקיד שר ההגנה מאז 2013.

 

גנרל בצבא. שר ההגנה הצפון קוריאני פאק יונג סיק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גנרל בצבא. שר ההגנה הצפון קוריאני פאק יונג סיק(צילום: רויטרס)

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי (לשעבר שר ההגנה ומפקד הצבא), שר ההגנה של ספרד פדרו מורנס (לא שירת בצבא) ושר ההגנה המצרי סידקי סובחי (רמטכ"ל לשעבר) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי (לשעבר שר ההגנה ומפקד הצבא), שר ההגנה של ספרד פדרו מורנס (לא שירת בצבא) ושר ההגנה המצרי סידקי סובחי (רמטכ"ל לשעבר)(צילום: EPA)

 

שרי הגנה נוספים בעולם:

מצרים: סידקי סובחי (רמטכ"ל לשעבר).

איראן: חוסיין דהאקן (קצין לשעבר במשמרות המהפכה).

סוריה: פהד ג'אסם אל-פריג' (קולונל גנרל בצבא).

צפון קוריאה: פאק יונג סין (גנרל בצבא).

דרום קוריאה: האן מין-גו (גנרל בצבא).

ספרד: פדרו מורנס (לא שירת בצבא).

הודו: מנוהאר פריקאר (לא שירת בצבא).

פקיסטן: קוואג'ה מוחמד אסיף (לא שירת בצבא).

טורקיה: איסמט אילמיז (לא שירת בצבא).

 

ח"כ עפר שלח (יש עתיד), לשעבר עיתונאי ופרשן בענייני צבא וביטחון שחיבר ספרים ומאמרים רבים בנושא, נשאל בראיון לאולפן ynet אם יש לו התנגדות עקרונית לשר ביטחון אזרחי בעקבות הדחתו של יעלון ומינויו הקרוב של ליברמן. "אני חושב ששר ביטחון שיש לו מחשבה אזרחית הוא חיוני למדינת ישראל, אני חושב ששר ביטחון צריך להניח בפני אזרחי מדינת ישראל את המדיניות שלו, את מה שהוא מאמין בו, מה שהוא מתכוון לעשות, והעובדה שזה לא קרה עד עכשיו אחראית בין השאר למבוי הסתום הביטחוני שאנו נמצאים בו", אמר ח"כ שלח, לשעבר מ"פ במילואים וחבר בוועדת החוץ והביטחון שאמר בעבר שהוא רואה את עצמו מועמד לתפקיד שר הביטחון.

 

בהתייחסו לשר הביטחון הבא, אמר שלח שהוא אינו מודאג מליברמן. "אני לא מודאג, אני חושב שאין מרחק יותר גדול שבו מתגלה האחריות מהרגע שבו כל המילים הריקות שאמרת בחוץ מתגמדות לעומת האחריות של התפקיד הזה, שבעים טון, או שבעים מיליארד שקל מתיישבים עליך. יש פה מערכת חזקה, שתדע לעבוד עם כל שר. הדברים האלה מדאיגים אותי פחות מהקרקס הפוליטי שראינו בשבוע שעבר".

 

אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
  צילום: gettyimages , MCT, youtube, AFP,  EPA
בעולם לא מתרגשים משר הגנה אזרחי
צילום: gettyimages , MCT, youtube, AFP, EPA
מומלצים