שתף קטע נבחר

רגישות בשיניים: הסיבות והטיפולים שיעזרו

זו אחת התופעות הנפוצות שמעיבה על איכות החיים של הסובלים ממנה. מהן הסיבות שגורמות לרגישות בשיניים, ואיזה טיפולים יכולים לעזור - בבית ובמרפאה כאחד?

מי מאיתנו לא סובל מדי פעם מכאב בשתייה קרה, נגיסת אבטיח או בזמן צחצוח? מסתבר שרגישות בשיניים הינה תופעה נפוצה הפוגעת באיכות החיים ומקשה על התפקוד היומיומי.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

מהי רגישות שיניים?

רגישות שיניים הינה תופעה נפוצה המתאפיינת בכאב חד בתגובה לגירויי חיצוני כדוגמת מגע, ירידה בטמפרטורה וצריכת מזון ממותק. עוצמת הכאב משתנה בין בני האדם וחולפת כעבור מספר שניות עם הסרת הגירוי.

 

התופעה קיימת בעיקר באוכלוסיה הבוגרת. אם התופעה לא זוכה לטיפול ראוי הרי שמדובר בפגיעה באיכות החיים.

 

הסיבה לרגישות: חשיפה של שכבת הדנטין

רגישות השיניים מתרחשת כפועל יוצא של חשיפת שכבת הדנטין. כותרת השן בנויה משכבה חיצונית המכונה זגוגית השן או האמייל והיא בעלת מבנה מולקולרי המקנה חוזק אך חסר תחושה. זגוגית השן מסתיימת אך במעט מתחת לחניכיים.

 

שכבה זו מגנה על השכבה הפנימית המכונה שנהב השן או הדנטין, והמהווה את הרקמה העיקרית ממנה בנויה השן. הדנטין מורכב מכמות גדולה של צינוריות ונקבוביות מלאות נוזל המעביר את הגירוי החיצוני אל מוך השן, העשיר בעצבים.

 

כשגובה החניכיים תקין, צוואר השן - החלק הקרוב לחניכיים - והשורש מכוסים על ידי החניכיים וזוכים להגנה מפני גירויים גם ללא שכבת האמייל. הבעיות מתחילות כשרקמת החניכיים נסוגה וצוואר השן שאינו מכוסה בזגוגית נחשף.

 

הסיבות לחשיפת הדנטין

עששת: נגעי עששת, עלולים לגרום לרגישויות ההולכות וגוברות ככל שהם חודרים ומגיעים לעומק השן. ככל שהעששת עמוקה יותר רגישות השיניים מתחלפת בכאבים בעלי עוצמה גבוהה ומשך רב יותר.

 

נסיגת חניכיים: שינוי בקו החניכיים וחשיפה של צוואר השן נובעים בעיקר ממחלת חניכיים אך עלולים להתרחש גם עקב טכניקת צחצוח לקויה הגורמת לטראומה מתמשכת לרקמת החניכיים ולשחיקה של זגוגית השן.

 

כרסום כימי של חומר השן עקב צריכה של משקאות ומזונות חומציים. החומצה מפרקת את שכבת זגוגית השן וחושפת את הדנטין שמתחת.

 

שחזורים עלולים לגרום לרגישות יתר במשך מספר ימים לאחר התקנתם. ככל שהשחזור עמוק יותר וקרוב יותר לרקמת מוך השן עוצמת הגירוי עולה. שחזורים מוליכים כגון שחזורי אמלגם או שחזורים מתכתיים אחרים מוליכים טוב יותר את גירויי הטמפרטורה ועלולים לגרום לרגישות במשך זמן רב יותר.

 

שחיקת שיניים: פעילות יתר של שרירי הלעיסה (ברוקסיזם) בעיקר בלילה עלולה להוביל לשחיקת חומר השן וחשיפה של שכבות הדנטין העמוקות. חשיפת הדנטין מלווה ברגישות בקרב אותם מטופלים המכונים ״ברוקסיסטים״.

 

שימוש במברשת שיניים בעלת ראש קטן עם סיבים רכים. טיפול ביתי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש במברשת שיניים בעלת ראש קטן עם סיבים רכים. טיפול ביתי(צילום: shutterstock)

  

איך מטפלים?

הטיפול בבית הינו טיפול שמרני - התנהגותי, שמטרתו למנוע החמרה של פגיעה בחומר השן ולאטום את צינוריות הדנטין.

 

1. שימוש במברשת שיניים בעלת ראש קטן עם סיבים רכים, שאינם שוחקים את חומר השן.

 

מומלץ לבחור תמיד במברשות שיניים בעלות דירוג קשיות סיבים רך (soft) עד רך מאוד (extra soft). ההמלצה תקפה גם למטופלים שאינם סובלים בשלב זה מרגישות אך עלולים בעתיד לסבול מרגישות שיניים.

 

2. שימוש במברשות שיניים חשמליות בעלות חיישנים רגישים ללחץ המווסתים את עוצמת הכח המופעל על חומר השן.

 

החיישנים מזהים כח מוגבר ומורים למנוע במברשת השיניים להאט את מספר הסיבובים.

 

3. טכניקת צחצוח נכונה שמעריכה נכון את מבנה הלסת, מיקום השיניים, מתאר החניכיים ויכולותיו המוטוריות של המטופל.

 

כיום טכניקת הצחצוח המומלצת גורסת שיש להטות את ראש המברשת בזווית של 45 מעלות כלפי החניכיים ולבצע תנועות עדינות בעלות משרעת קטנה של 2-3 שיניים בכל פעם.

 

4. שימוש במשחות שיניים המכילות ריכוז גבוה של פלואוריד.

 

מרבית המשחות כנגד רגישות מכילות אשלגן, שבעיקר מקהה את עצב השן ומסווה את הכאב שהרגישות גורמת. למשחות אלה לוקח לפחות כשבועיים של שימוש לפני שהמטופל חש הקלה משמעותית ברגישות.

 

או ישנן משחות המכילות ריכוז גבוה של פלואוריד כמו קולגייט למשל המיוצרת בטכנולוגיה שמכילה חומצת אמינו ארגינין הנכנסת אל תוך פתח הצינוריות בדנטין ולמעשה אוטמת אותם לאורך זמן. אפקט ההקלה בכאב מושג כבר מהשימוש הראשוני במשחה.

 

5. המנעות ממשקאות ומזונות חומציים כדוגמת מיצים ממותקים.

 

טיפול במרפאה

הטיפול במרפאת השיניים הינו טיפול המומלץ במקרים שרגישות השיניים איננה חולפת בטיפול הביתי.

 

1. הנחת שכבת לכה עשירה בריכוז גבוה של פלואוריד (כדוגמת סודיום פלואוריד 5%) על האיזורים החשופים של הדנטין.

 

2. שימוש בג׳ל פלאוריד בריכוז גבוה (המכיל כ12.3 מ״ג פלאוריד לעומת 1.1 מ״ג פלאוריד במשחת שיניים רגילה) המונח בתוך כפות ייעודיות איתם יושב המטופל למשך מספר דקות במרפאה.

 

3. התקנת שחזור בצבע השן המכסה את האיזור הרגיש. מתאים במקרים שהאיזור הרגיש קיימת שחיקה ואובדן חלקי של חומר השן או במקרים שישנו נגע עששתי.

 

4. כיסוי בעזרת שתל חניכיים את שורש השן שנחשף עקב נסיגת חניכיים. הטיפול יומלץ במקרים שרגישות השיניים איננה חולפת וקיים פגם אסתטי ניכר לעין בחיוך או בדיבור.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת חניכיים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רגישות בשיניים. יכולה להתעורר בגלל סיבות שונות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים