שתף קטע נבחר

רודן צ'אד לשעבר הורשע בפשעים נגד האנושות

במשפט ראשון מסוגו שנערך למנהיג אפריקני במדינה ביבשת, נידון היסן האברה למאסר עולם בגין אחריותו למות 40 אלף בני אדם ולעינויים של אלפים במהלך 8 שנות שלטונו: "תמו הימים שבהם עריצים יכלו להתאכזר לבני עמם, לבזוז את האוצר שלהם ולברוח לחו"ל ולחיות חיי מותרות"

הורשע גם באונס. האברה בבית המשפט בדקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הורשע גם באונס. האברה בבית המשפט בדקר(צילום: AFP)

 

רודן צ'אד לשעבר, היסן האברה, הורשע היום (יום ב') בפשעים נגד האנושות ונידון למאסר עולם בבית דין מיוחד שהוקם ב-2013 על ידי סנגל והאיחוד האפריקני. האברה הורה על הרג ועינויים של אלפי מתנגדים פוליטיים במהלך שמונה שנות שלטונו הקר והאכזר במדינה והורשע גם באונס.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בכך בא לסיומו מאבק בן 16 שנה שניהלו קורבנותיו של הרודן האפריקני ופעילי זכויוית אדם שדרשו להעמיד אותו לדין בסנגל, שאליה הוא ברח לאחר ששלטונו הופל בהפיכה צבאית ב-1990. פסיקתו של השופט גברדאו גוסטב קאם התקבלה בשמחה רבה ובדמעות מצד עשרות בני אדם שהגיעו לאולם בית המשפט, בהם קורבנותיו של הרודן לשעבר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"הרשעתו של האברה בגין הפשעים המזוויעים הללו לאחר 25 שנה היא ניצחון עצום לקורבנות הצ'אדיים", אמר ריד ברודי, חוקר בארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch, שסייע לחקור את פשעיו של האברה.

 

התקבל בהתלהבות בבית הלבן על ידי רייגן

"ההרשעה שולחת מסר חזק שהימים שבהם עריצים יכלו להתאכזר לבני עמם, לבזוז את האוצר שלהם ולברוח לחו"ל לחיי מותרות באו לסיומם", אמר ברודי. למנהיג צ'אד לשעבר יש שבועיים לערער על החלטת בין הדין בדקר.

 

משפטו של האברה בן ה-73, שהתקבל בהתלהבות בבית הלבן ב-1987 על ידי הנשיא רונלד רייגן לאחר שגירש את הכוחות הלוביים מצ'אד, התרכז בשאלה אם הוא הורה לבצע רצח ועינויים בקנה מידה גדול של מתנגדיו הפוליטיים ושל יריבים אתניים.

 

בשנת 1992 האשימה "ועדת האמת והפיוס" בצ'אד את ממשלתו של האברה ברצח פוליטי של כ-40 אלף בני אדם ובעינויים שיטתיים, רובם בוצעו על ידי המשטרה החשאית שלו, "הדירקטוריון לתיעוד וביטחון" (DDS).

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בשנת 2001 ביצע ארגון Human Rights Watch חקירה שחשפה אלפי מסמכים במטה הנטוש של יחידת DDS, שבהם עודכן האברה על מצב העצירים הפוליטיים. במהלך משפטו של הרודן האפריקני אישר מומחה לכתב יד כי חלק מהערות השוליים במסמכים שייכות להאברה.

 

משפטו של האברה החל ביולי 2015 ויותר מ-90 עדים עלו להעיד בדוכן העדים. הייתה זו הפעם הראשונה שמנהיג אפריקני עומד לדין באחת ממדינות היבשת ולא למשל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

 

האברה שלט בצ'אד מ-1982 ועד 1990. הרודן לשעבר, שהתגורר בדקר מאז שברח מארצו ב-1990, טען שלבית המשפט הסנגלי אין זכות לשפוט אותו ושהוא פועל ממניעים פוליטיים. הוא ותומכיו הפריעו פעמים רבות להליך המשפטי כשצעקו ושרו באולם בית המשפט. הוא גם סירב לקבל ייצוג משפטי, אולם בית הדין מינה עבורו עורכי דין סנגליים.

 

ממשלת צ'אד בראשות הנשיא אידריס דבי, שהיה יועצו הצבאי של האברה לפני שהופל מהמשלטון, תמכה בקיום המשפט בסנגל.

 

"משפט זה לא החל על ידי תובע בהאג או על ידי מועצת הביטחון. האדריכלים, אנשי החזון של המשפט הזה הם הקורבנות הצ'אדיים עצמם ותומכיהם", אמר ברודי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפריע כמה פעמים להליך המשפטי. האברה
צילום: AP
מומלצים