שתף קטע נבחר

מכירים את כל החסכונות שלכם לפנסיה? סיכוי טוב שלא

במרוצת השנים צובר החוסך הממוצע יותר מקופת גמל או קרן פנסיה אחת, לעיתים קיימת קופה כזו שכלל לא מודעים לקיומה. למה המציאות הזו עולה לנו ביוקר ואיך מאתרים את החסכונות?

בשיתוף וובי 

 

כמה כסף חסכתם לפנסיה? השאלה הזו מטרידה רבים ובצדק, אבל אם חשבנו שנביט בדו"ח שקיבלנו מקרן הפנסיה ונגלה שם את התשובה, אז כדאי שנדע שהמספרים שיופיעו שם לא בהכרח יתנו את המענה.

 

מבחן הפנסיה - כל מה שאתם צריכים לדעת על החסכונות הפנסיונים שלכם

 

אם יש ברשותכם קרן פנסיה פעילה, שאליה אתם מפקידים מדי חודש את החיסכון, זה עדיין לא אומר שהיא החיסכון היחיד שיש לכם. במרוצת השנים, במיוחד בעת מעבר בין עבודות, ייתכן שנפתחו עבורכם קרנות פנסיה או קופות גמל, כאלו שהפסקתם להפקיד אליהן בשלב מסוים ופתחתם קופה אחרת במקומן.

 

אולי יש לכם חיסכון נסתר? אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אולי יש לכם חיסכון נסתר? אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

המציאות הזו גורמת לכך שבהחלט ייתכן שיש בבעלותכם כמה חסכונות, למרות שאינכם יודעים לומר במדוייק מהו הסכום העומד לרשותכם.

 

אז איך אפשר לדעת? האמת, עד כמה שזה נשמע אבסורדי, עד לפני שנים ספורות המשימה הזו היתה מורכבת מאוד. לעיתים נדרש החוסך גם להשקיע כספים לצורך איתור החסכונות שלו. בשנים האחרונות חלו שינויים מרחיקי לכת בתחום הזה לטובת החוסכים שהפכו את התמונה לבהירה יותר.

 

כך לדוגמה בשנת 2013 נחנך האתר לאיתור חסכונות במשרד האוצר, המאפשר על ידי הקשת פרטים מזהים, לדעת אלו חסכונות צבורים לזכות החוסך (גם חוסך שנפטר). ואולם, הנתונים שניתן לקבל באתר זה הם מוגבלים מאוד - המערכת מציינת מה סוג החיסכון הקיים (קופת גמל, קרן פנסיה, פוליסת ביטוח) והיכן הוא מנוהל – שם הגוף הפיננסי שם מופקדים הכספים. לא מתקבל כל פרט מעבר לכך (כגון מה שם הקופה הספציפית, כמה כסף נחסך וכו).

 

בנוסף, המידע ניתן רק על חסכונות לא פעילים - כלומר כאלו שלא בוצעה בהם כל פעולה במהלך החצי שנה האחרונה.

 

אז איפה תוכלו לברר?

שינוי מבורך נוסף שחל בשנים האחרונות הוא מיסודה של המסלקה הפנסיונית - מערכת המרכזת את מכלול הנתונים על החסכונות הפנסיונים, מכלל הגופים השונים. המערכת מאפשרת קבלת נתונים שונים בהתאם לשאילתות המופנות אליה.

 

למרות שהמערכת פתוחה לשימוש הן של אנשי המקצוע והן של החוסכים (בתשלום), הנתונים שמתקבלים לא ממש ידידותיים ובהירים. פתרון לכך ניתן למצוא במערכות מקבילות המתבססות למעשה על פלטפורמת המסלקה, אך יודעות להנגיש את המידע בצורה בהירה ידידותית ואף לייצר על גבי המידע "היבש" תובנות והמלצות שונות לחוסך וזאת ברוב המקרים - ללא תשלום.

 

דוגמה לכך היא המערכת שמציעה וובי, המאפשרת קבלת תמונה ברורה על מכלול החסכונות (הפעילים והלא פעילים) כמו גם המלצות שונות כגון כיצד לחסוך בדמי הניהול וכדומה. שירות דומה מציעים גופים נוספים דוגמת "זה ברור", בנק לאומי ועוד. קבלת התמונה העדכנית על מכלול החסכונות חשובה לא רק ברמת הידיעה, אלא היא עשויה לחסוך כסף.

 

מחשבונות פנסיה וגמל שאינם פעילים, נגבים בדרך כלל דמי ניהול גבוהים יותר. החוסך שאינו מודע אליהם, גם לא טורח לאחד אותם עם חסכונות קיימים אחרים ובכך לחסוך בדמי הניהול, או לפחות להתמקח על המחיר מול מנהלי החיסכון. יש לציין כי בקרוב, בעקבות הוראה חדשה, חשבונות פנסיה ישנים (שאינם פעילים) יאוחדו באופן אוטומטי עם החשבון הפעיל של החוסך, אולם עד שזה יקרה ייקח קצת זמן וגם המהלך לא יכלול את כל סוגי החסכונות. לכך כדאי לנצל את המידע הנגיש, לבחון את מכלול החסכונות שברשותכם ולפעול בהתאם לנדרש.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים