שתף קטע נבחר

"חוק הטרור" אושר: מאסר עולם למחבל - 30 שנה בכלא

חוק הדגל של שרת המשפטים שקד, שמחמיר את העונשים בשורת עבירות ביטחוניות, עבר בקריאה שלישית וייכנס לספר החוקים. על סייענים ניתן יהיה לגזור חמש שנות מאסר, אדם שלא מנע פיגוע יוכל להישלח לשלוש שנים בכלא. זהו "המחירון" החדש לעבירות טרור

 

החמרה במאבק בטרור: מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה שנייה ושלישית את "חוק הטרור" של שרת המשפטים איילת שקד, שהיה לחוק הדגל שלה מאז כניסתה לתפקיד, והוא ייכנס לספר החוקים. החוק עבר ברוב של 57 תומכים מול 16 מתנגדים.

 

הצעת החוק, שהחלה להתגלגל עוד בכהונתה של שרת המשפטים הקודמת ציפי לבני, ביקשה להרחיב את הכלים לטיפול בטרור באמצעים פליליים ומשפטיים, הגדילה את העונש המרבי ל-30 שנות מאסר על ביצוע עבירות טרור שונות, עיגנה את המעצרים המנהליים בחוק וקבעה שלוש שנות מאסר למי שיביע הזדהות פומבית עם ארגון טרור בכל דרך - כולל פרסום דברי שבח, הנפת דגלים וכדומה, ומשווה בין עונשו של "מסייע" לפעילות טרור לבין עונשו של מי שביצע אותה בפועל.

שלוש שנות מאסר על מי שיפרסם הסתה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
שלוש שנות מאסר על מי שיפרסם הסתה(צילום: דובר צה"ל)

לפי החוק מי שעמד בראש ארגון טרור, במישרין או בעקיפין, יהיה צפוי למאסר של 25 שנה. אם במסגרת פעילות ארגון הטרור, דין העומד בראש הארגון יהיה מאסר עולם כעונש חובה. מאסר עולם יהיה גם העונש של מבצע עבירת טרור תוך שימוש בנשק כימי, ביולוגי או רדיואקטיבי. אם נגזר מאסר עולם על האסיר, לא ניתן יהיה לקצוב את העונש, אלא לאחר שריצה 15 שנה לפחות.

 

בנוסף, כל אדם שביצע פעולה או עסקה בנשק למטרות טרור יהיה צפוי לענישה, לפי החוק החדש, של 20 שנות מאסר או קנס בגובה של פי עשרה מהקנס הקבוע בחוק. פעילים בתפקיד ניהולי או פיקודי בארגוני טרור יהיו צפויים לעונש של 10 שנות מאסר, ואם הפעילות היא פלילית הענישה תוחמר לעד 15 שנות מאסר. מי שעושה עבירת רכוש הקשורה לטרור יהיה צפוי לעונש של 10 שנות מאסר או קנס בגובה של פי 20 מהקנס הקבוע בחוק.

 

כמו כן, החוק קובע כי מי שיאמן טרוריסטים יהיה צפוי לעונש של 9 שנות מאסר, ואילו המקבל אימון שכזה, המגייס חברים לארגון או המבצע פעילות בעבור הארגון, וכן המאיים לבצע מעשה טרור, יהיה צפוי לעונש של 7 שנים.

חוק הדגל שלה. שרת המשפטים איילת שקד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חוק הדגל שלה. שרת המשפטים איילת שקד(צילום: מוטי קמחי)

פרט משמעותי נוסף שכעת יהיה מעוגן בחוק הוא עונשים נגד כל מי שיסיע מחבלים. לפי החוק של שקד, מי שיסיע מחבלים יהיה צפוי לעונש של חמש שנות מאסר. עונש דומה יחול גם על מי שייתן שירות או יעמיד אמצעים לרשות אותם מחבלים אלא אם הוכיח שלא היה מודע לכך שהארגון הוא ארגון טרור.

 

שלוש שנות מאסר יוטלו על מי שעושה מעשה פומבי של הזדהות עם ארגון טרור, כולל פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה, הנפת דגל, הצתה או פרסום של סמל, או הצגה, השמעה או פרסום של סיסמה או המנון. ענישה דומה תחול על מי שלא מנע מעשה טרור. מי שיחזיק פרסום או ייתן שירות שקשור בפרסום חומרי הזדהות עם ארגון טרור יהיה צפוי לעונש של שנתיים מאסר.

 

החוק החדש יאפשר גם לשר הביטחון או לממשלה להכריז בצו על ארגון טרור על בסיס בקשה מראש השב"כ ולאחר חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה. החוק של שרת המשפטים יאפשר גם לקבינט להכריז על ארגון טרור אם הכריז על כך ארגון מוסמך או מועצת הביטחון של האו"ם.

 

על פי החוק החדש, שר הביטחון או הממשלה, לפי העניין, רשאים להכריז בצו על ארגון טרור, על בסיס בקשה מראש השב"כ ולאחר חוות דעת מהיועץ המשפטי לממשלה. במקביל, הקבינט המדיני-ביטחוני יוכל להכריז על ארגון טרור שהתארגן בחו"ל, אם הכריז על כך ארגון מוסמך או מועצת הביטחון של האו"ם.

לבני: "החוק ייתן כלים חדשים וטובים יותר לישראל" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לבני: "החוק ייתן כלים חדשים וטובים יותר לישראל"(צילום: גיל יוחנן)

"הפיגועים באורלנדו ובתל אביב מראים יותר מתמיד שאין סיבה לטרור", אמרה שקד לאחר אישור החוק. "יש תירוצים. רק בענישה הולמת ובהרתעה אפשר לנצח אותו. היום הכנסת ומדינת ישראל הפכו לחוד החנית העולמית של המלחמה בטרור. טרור מודל 2016 קיבל היום מענה מודל 2016. אני מודה לוועדת החוקה, בראשות ח"כ ניסן סלומינסקי, על דחיפת החוק. אני מודה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי ולעו"ד נעמה פויכטונגר ממחלקת ייעוץ וחקיקה (פלילי) על העבודה הרבה בהכנת החוק".

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי: "היום אושר חוק הטרור שעוכב יותר משש שנים. החוק מוסיף ומחזק את סמכויות כוחות הביטחון להיאבק בטרור. כמו כן הוא מבטל כ-60 תקנות חירום מתקופת המנדט הבריטי והוא עוצב מהניסיון העצום, שלצערנו יש למדינת ישראל במלחמה בטרור".

 

לבני שיזמה את חוק הטרור כשרת משפטים בירכה על אישור החוק: "החוק ייתן כלים חדשים וטובים יותר לישראל במאבק בטרור, כלים שלא שונו מאז 1948, והוא נחוץ במיוחד לאור גל הטרור המתמשך בשנה האחרונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים