שתף קטע נבחר

מלכת יופי וקברי בטון: אפריקה נגד רצח לבקנים

לפחות 178 לבקנים נרצחו באפריקה בעשור האחרון ועוד מאות נפצעו: רבים מאמינים שאיברים של לבקנים מביאים מזל ובריאות, ומוכנים לעשות הכול כדי להשיגם. בכנס יבשתי היסטורי מנסים עכשיו לשים לזה סוף עם הצעות לקבורה בבטון, התקנת מנעולים בדלתות הבית - ותחרות היופי "מיס לבקנות"

בטנזניה תיחתם היום ועידת פסגה בינלאומית של האו"ם בנושא גורלם של הלבקנים באפריקה – אוכלוסייה נרדפת שרבים מהמשתייכים אליה נרצחו בשנים האחרונות. הייתה זו ועידה מוזרה-משהו אך חשובה מאין כמותה: היא דנה בין השאר בקיומה של תחרות "מיס לבקנות ומר לבקנות", אבל גם בסוגיות כמו שימוש בקברי בטון כדי להרחיק שודדי קברים הרוצים לשים את ידיהם על איברי לבקנים, הנחשבים למביאי מזל בכמה אמונות אפריקניות.

 

הוועידה נמשכה ארבעה ימים, ובמהלכה לבקנים ופעילים למען זכויותיהם דנו בדרכים להגן על האוכלוסייה הלבקנית ולשפר את חייה. לבקנים באפריקה סובלים מאפליה, מבעיות בריאות ואפילו ממעשי רצח, והבעיה הזו גדולה במיוחד בטנזניה, מדינה במזרח-אפריקה שבחרה לכן לארח את הוועידה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"מכל האזורים בעולם אפריקה היא האזור העוין ביותר ללבקנים", אמר איפקונווסה ארו, מומחה עצמאי לענייני לבקנים. כ-150 אנשי החברה האזרחית ואנשי ממשלה מ-29 מדינות באפריקה, רבים מהם לבקנים בעצמם, התאספו בדאר א-סלאם כדי לחלוק רעיונות ולשתף מניסיונם, בתקווה לשפר את ביטחונם של הלבקנים באפריקה ולהגביר את שילובם בחברה.

 

באפריקה השמש הצורבת הופכת את הלבקנים לבעלי סיכון גבוה במיוחד לחלות בסרטן העור. דעות קדומות גורמות לכך שהם מותקפים או נדחקים לשוליים בכמה מדינות, ובמקרים רבים בעבר קבריהם של לבקנים נפתחו ונבזזו, ולבקנים נרצחו כדי לספק לשוק השחור איברי גוף של לבקנים, שיש הרואים בהם מביאי מזל ובריאות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אגודת צדקה קנדית בשם "אותה השמש" תיעדה 457 התקפות נגד לבקנים, כולל 178 מעשי רצח, ב-26 מדינות אפריקה, רובן במהלך העשור האחרון. עם זאת, קשה לקבוע את ממדיה האמתיים של התופעה, בשל הסודיות האופפת את תחום הסחר באיברי לבקנים.

 

אנחנו לא רוחות רפאים

"הרעיון הוא לגבש מתווה של צעדים פשוטים, יעילים וזולים", אומר ארו. לדבריו, המתווה הזה צריך לכלול ערבויות בסיסיות לביטחונם של לבקנים, כולל כאלה שבמסגרתן יובטחו ללבקנים סביבה של שכנים מהימנים ודלתות הניתנות לנעילה בבתיהם. הוצע להשתמש במלט לכיסוי קבריהם של לבקנים כדי למנוע משודדי קברים לפתוח אותם ולהוציא מהם חלקי גופות.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אלכס מיצ'ילה, סגן נשיא התאחדות הלבקנים של מלאווי, מדינה שארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" קבע לאחרונה שיש בה גל חסר תקדים של התקפות נגד לבקנים, אמר כי חשוב לעודד ילדים לבקנים לבוא במגע עם אנשים שאינם לבקנים, ובכך לקדם את שילובם באוכלוסייה הכללית. פוסי עבדאללה, סגן השר של טנזניה לענייני מוגבלויות ולבקן בעצמו, הדגיש את הצורך להטיל עונשים מרתיעים על המורשעים ברצח לבקנים.

 

ארו, המומחה לענייני לבקנים, אמר כי תוכנית כוללת צריכה להיות מגובשת עד סוף 2017 ואז להישלח לאיחוד האפריקני. "השמעת קול כלל-אפריקני חשובה מאוד משום שאנחנו צריכים להפעיל לחץ על ממשלות ביבשת", אמר ג'ון באלה, מנהל ארגון בלתי-ממשלתי. "יחד יהיה לנו משקל רב יותר".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קניה נתפשת כדוגמה למדינה באזור הלומדת היטב ומשפרת את המצב בה, על-ידי כך שהיא מספקת טיפול לסרטן במימון ממשלתי, מפעילה תוכניות לחלוקת קרם הגנה ומקימה קו חם למקרי חירום שבו אפשר לדווח על התקפות נגד לבקנים.

 

קיומם של לבקנים במרחב הציבורי הקנייתי – למשל חבר הפרלמנט איסאק מוואורה ושופטת בית המשפט העליון גרייס נגוני – הוצג גם הוא כסימן חיובי. גם התוכנית לערוך

תחרות יופי ללבקנים ב-9 בספטמבר בניירובי – "מיס לבקנות ומר לבקנות" – הוזכרה כמהלך מעודד. "כשיש מיס ומר לבקנות, אנחנו מגדירים את עצמנו מחדש כאנשים יפים וחתיכים, אנחנו לא רוחות רפאים", אומר מוואורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אוכלוסייה בסיכון. ילד לבקן במלאווי
צילום: AP
מומלצים