שתף קטע נבחר

הדיאטה המהפכנית שמקלה על תסמונת המעי הרגיש

סובלים מתסמונת המעי הרגיש? אחרי שנים שבהן לא ניתן מענה רפואי לבעיה שלכם, מגיעה FODMAP - דיאטה מהפכנית שמבטיחה הקלה משמעותית בכאבים ובתסמינים. המחקרים מאשרים שהיא עובדת ומקלה גם על רגישים לגלוטן

כשפרופ' פיטר גיבסון, מומחה לגסטרואנטרולוגיה מאוניברסיטת מונאש שבאוסטרליה, התחיל לחקור אם אנשים שהחליטו להימנע מגלוטן אף על פי שאינם חולי צליאק אכן סובלים מבעיה רפואית או שמא מהידבקות בטרנד תזונה לוהט, הוא לא ידע לאיזו דרך ארוכה הוא יוצא. הוא לא העלה על דעתו שהוא עומד לגלות את תוכנית התזונה שתציע תקווה לכל אותם המונים הסובלים מתסמונת המעי הרגיש, שעד היום הרפואה לא מצאה עבורם פתרון מספק.

 

המחקר הראשון שערך בנושא, בשנת ‭,2011‬ סיפק תשובה לשאלה הראשונית שלו והוכיח: גלוטן אכן עושה רע לאנשים שמתלוננים על רגישות אליו. "חקרנו קבוצת אנשים שרגישים לגלוטן. במחקר נתנו מאפינס למשתתפים שהיו בדיאטה נטולת גלוטן. בחלק מהפעמים הן הכילו גלוטן, ובפעמים אחרות היו נטולות גלוטן"‬, מספרת ד"ר ג'יין מוייר, ביוכימאית ודיאטנית הנמנית עם החוקרים הראשיים בקבוצת המחקר של פרופ' גיבסון, בריאיון בלעדי ל"מנטה‭."‬

 

קיראו עוד על רגישות לגלוטן

כך תדעו: האם אתם רגישים לגלוטן?

ללא גלוטן: 12 דברים שחשוב לדעת

נטול גלוטן: המדריך המלא לחיים עם צליאק

 

רגישות לגלוטן שאיננה צליאק

"מצאנו שהנבדקים שאכלו מאפין עם גלוטן דיווחו על החמרה בדמות כאבי בטן ועייפות. המחקר הקטן הזה שכנע רופאים שרגישות לגלוטן שאיננה צליאק היא מצב רפואי אמיתי‭."‬ בעולם שמחוץ לכותלי המעבדה היתרגמו ממצאי המחקר לתחושת הקלה. אוכלוסיית הרגישים לגלוטן, שעד אז כבר הספיקו לפתח רגישות גם לכך שחבריהם ורופאיהם חושדים שהם "ממציאים לעצמם מחלות‭,"‬ זכתה סוף כל סוף להכרה רפואית, כולל אפילו אבחנה בעלת שם: רגישות לגלוטן שאיננה צליאק, או NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity).

 

מה מותר ומה אסור - רשימת המזונות בדיאטת FODMAP

 

אבל קבוצת המחקר האוסטרלית לא הסתפקה בכך והמשיכה לנסות ולגלות מה הסיבה לכך שהגלוטן גורם לחלק מאיתנו לכאבי בטן ואי נוחות. "מחקרים אחרים שערכנו באותו הזמן הבהירו שחיטה מכילה רכיבים נוספים מלבד גלוטן, ושלמעשה הם עשויים להיות אלה שגורמים לתסמינים של אנשים עם מעי רגיש‭,"‬ מסבירה ד"ר מוייר. "החיטה עשירה ‭,FODMAP-ב‬ קבוצת סוכרים שתהליך העיכול שלהם במעי שונה מתהליך העיכול שעוברים רכיבים מקבוצות אחרות. אלה רכיבים שלא נספגים היטב במעי הדק ומתפרקים במעי הגס על ידי חיידקים בתהליך שיוצר גזים.

 

בנוסף ה-FODMAP ‬גם סופחים מים. הצירוף של גזים ומים הוא זה שגורם לתסמינים המוכרים של התנפחות, כאבי בטן, אי נוחות ושלשול. אני חושבת שרגע האאורקה שלנו הגיע כשהתחלנו להשוות את כמות ה-FODMAP ‬ בדגנים השונים. התברר לנו שכל המוצרים נטולי הגלוטן הם למעשה מוצרים מעוטי ‭,FODMAP‬ כך שלמעשה גלוטן ו-‭FODMAP ‬ הולכים לרוב יחד. זה הוכיח שייתכן שהמקור לתסמינים שמציקים לרגישים לגלוטן נעוץ בכלל ב-‭FODMAP

 

אבל התגליות שנגזרו מהמחקר הראשון לא הסתיימו פה. "המחקר הבא שלנו נערך על שלוש קבוצות של אנשים עם רגישות לגלוטן שאיננה צליאק‭,"‬ מספרת ד"ר מוייר. "הממצא הבולט היה שהשיפור העיקרי בתסמינים נרשם בעקבות הורדה של ‭FODMAP-ה‬ מהתפריט, וכי כמות הגלוטן הייתה למעשה חסרת חשיבות‭."‬

 

אין חשיבות לכמות הגלוטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין חשיבות לכמות הגלוטן(צילום: shutterstock)

 

לשכנע את הרופאים

אט-אט התרבו המחקרים שהראו כי הסרת קבוצת ‭FODMAP-ה‬ מביאה להקלה משמעותית בקרב הסובלים ממעי רגיש, ואפילו בקרב חולי קרוהן, קוליטיס ומחלות מעי אחרות. ב-2014 שלוש שנים לאחר המחקר הראשון, פרסמו החוקרים האוסטרלים מחקר גדול ומקיף בכתב העת היוקרתי Gastroenterology שהראה כי ‭75%‬ מהסובלים מתסמונת המעי הרגיש חווים הקלה ניכרת בכאבים כשהם מאמצים את דיאטת ‭.FODMAP‬

 

האם במהלך הניסיון להבין את טרנד ההימנעות מגלוטן גילה למעשה פרופ' גיבסון שיטת תזונה מדעית חדשה שיכולה להציע פתרון לבעיה רפואית עיקשת ונפוצה, ובמידה רבה חסרת ריפוי? "תסמונת המעי הרגיש היא תופעה שכיחה שממנה סובלים בין ‭10%‬‭20%-ל‬ מהאוכלוסייה‭,"‬ אומר ד"ר ניצן מהרשק, גסטרואנטרולוג ומנהל המרפאה לזיהומי מערכת העיכול ובקטריותרפיה במכון למחלות דרכי העיכול במרכז הרפואי תל אביב, איכילוב. "התסמינים שלה הם כאב בטן, אי נוחות בטנית, הקלה בכאב אחרי יציאה ושינוי ביציאות, שלשולים, עצירות או גם וגם‭."‬

 

לנתונים האלה יש להוסיף את העובדה שיש גם לא מעט אנשים שסובלים מהתסמונת אך מעולם לא אובחנו. "עד כה הטיפול היה רב תחומי. היות שלעתים לרכיב הנפשי יש תפקיד בתסמונת, רופאים ממליצים לא פעם על טיפול נפשי כמו פסיכולוגיה, היפנוזה, ביופידבק, ובמקרים מסוימים גם על טיפול תרופתי לחרדה‭,"‬ מסבירה ליהי גודני, דיאטנית במרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי תל אביב ודוקטורנטית לאפידמיולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

 

"במקרים אחדים נרשמו למטופלים גם תרופות המשפיעות על המעי. בנוסף היו גם המלצות לתזונה ייחודית שהתמקדו בהורדת מזונות שונים מהתפריט כמו קפה, כרוב, חלב ניגר וקטניות והדגישו במיוחד את גודל הארוחות ומספרן‭."‬

 

אלא שאוסף ההמלצות האלה לא תמיד פתר את הבעיה. יותר מזה, עד השנים האחרונות הממסד הרפואי לא הקדיש משאבים מיוחדים כדי לגלות עד כמה התזונה אחראית לכאבי הבטן שרבים כל כך באוכלוסייה סובלים מהם, כפי שיודעים לא מעט נמנעים מגלוטן שניסו להיוועץ על הדיאטה שלהם עם רופא.

 

למעשה, עד לפני שנים ספורות גסטרואנטרולוגים ברחבי העולם לא ייחסו חשיבות גדולה לתפקידה של התזונה בתסמונת, "למרות שההוכחות העידו על כך ששני שלישים מהסובלים ממעי רגיש קישרו בין אכילת ארוחה להתפרצות התסמינים‭,"‬ כתב ד"ר ויליאם צ'יי, מנהל מעבדת מחקר למעי באוניברסיטת מישיגן, בהקדמה לספרו ‭.The Complete Low-FODMAP Diet‬ "התפיסה הרווחת של הרופאים הייתה שאוכל איננו משחק תפקיד בטיפול בתסמונת. "מרביתם האמינו שהיא נגרמת על ידי פעילות לא נורמלית ורגישות במסלול העיכול, ושתרומה משמעותית לכאבים יש למצוא בגורמים פסיכולוגיים כמו חרדה ודיכאון‭."‬

 

הקשר של התזונה למצב הבטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר של התזונה למצב הבטן(צילום: shutterstock)

 

להקשיב לרחשי הבטן

אולי הייתה זו העובדה שהרופאים לא היו קשובים מספיק לרחשי בטנם של הסובלים מתסמונת המעי הרגיש, שהובילה רבים מהם לצאת לדרך עצמאית ולנסות לגלות לבדם אילו מזונות אינם טובים להם ואילו פחות.

 

"הרבה אנשים זיהו בעצמם מה גורם להם לכאבי בטן - כרובית, שעועית, חלב או כל דבר אחר - ופשוט החליטו להסיר את המאכל הזה מהתפריט‭,"‬ מסבירה גודני. למען האמת, כל כך הרבה אנשים אימצו גישה של הפחתת מזונות מסוימים מהתפריט, שהיא זכתה לשם הכולל "דיאטת אלימינציה‭."‬

 

בין דיאטות האלימינציה השונות אפשר למצוא את הנמנעים מגלוטן, הנמנעים מלקטוז, הנמנעים מסוכר ואפילו את חסידי שיטת הפליאו, והן אף הוכתרו לאחרונה כאחד הטרנדים הכי חמים בגזרת הדיאטות לשנת 2016 על ידי מגזין הבריאות האמריקאי SHAPE ומגזינים נוספים ברחבי העולם. אבל אל תיתנו לטרנדיות הזאת לבלבל אתכם, ה-‭FODMAP‬ היא אמנם דיאטת אלימינציה אבל היא שונה מחברותיה בתכלית. "מבין כל דיאטות האלימינציה, הדיאטה הזאת היא היחידה שיעילותה זכתה להוכחה מדעית והיא הופכת בימים אלה לקו הטיפול הראשון במעי רגיש‭,"‬ אומרת ד"ר מוייר. "באוסטרליה, האיגוד הגסטרואנטרולוגי המליץ עליה כחלק מהפרוטוקול הטיפולי, וגם האיגוד הבינלאומי לטיפול במעי רגיש שוקל לתת לה את המלצתו‭."‬

 

לעצור את הכאב

רבים מהרופאים ומהדיאטנים, כמו גם רבים מהחולים עצמם תולים תקווה בשיטה. על פי ד"ר מוייר, כ-500 דיאטנים מרחבי העולם העפילו בשנה האחרונה למרכז באוניברסיטת מונאש כדי ללמוד שם את השיטה, ורבים נוספים נהנו מנציגות של המרכז בכנס בינלאומי באיטליה. בו זמנית, על מדפי המזון והספרים באוסטרליה ובארצות הברית מופיעים יותר ויותר ספרי בישול ומתכונים למאכלים נעדרי ‭,FODMAP‬ וכבר יש אפילו אפליקציה המסייעת לזהות מוצרים נעדרי FODMAP שזכתה להורדות רבות ברחבי העולם.

 

יש גם קו מוצרים חדש הנושא את התווית FODMAP Friendly , ממש כמו "נטול גלוטן" או "ויגן פרנדלי‭."‬ אבל עד כמה בדיוק מהווה שיטת התזונה החדשה מהפכה אמיתית בטיפול בתסמונת המעי הרגיש?

 

"רוב המזון שאנו אוכלים מעוכל ונספג במעי הדק. עם זאת, יש רכיבים מסוימים, כמו סוכרים קצרי שרשרת, שהאנזימים במערכת העיכול שלנו לא יודעים לפרק, או שלחלופין איננו יכולים לספוג כמויות גדולות מהם‭,"‬ מסביר ד"ר מהרשק. "הרכיבים האלה מגיעים כמו שהם למעי הגס, שם החיידקים מעבדים אותם. תהליך העיבוד נעשה באמצעות התססה, והגזים גורמים לנפיחות ולכאבי בטן‭."‬

 

אחת השאלות המרכזיות היא מדוע ההתססה גורמת לכאבי בטן קשים אצל אנשים מסוימים ואצל אחרים לא. "זו שאלה טובה‭,"‬ אומרת ד"ר מוייר. "יש על כך הסברים שונים. מצד אחד ברור שלאנשים עם תסמונת המעי הרגיש יש 'רגישות יתר' של המעי שאינה מורגשת אצל אנשים בריאים אבל אצלם היא גורמת לכאב ולאי נוחות. בנוסף, יש עדויות לכך שהתנועתיות של המעי אצלם שונה.

 

ידוע גם שהרכב אוכלוסיית חיידקי המעי שלהם אינו מאוזן, או במילים אחרות - שונה מזו שמאכלסת אנשים שאינם סובלים מכאבים. תיאוריה אחרת גורסת שאצל אנשים הסובלים ממעי רגיש החיידקים מהגרים גם אל עבר המעי הדק (לרוב הם מרוכזים במעי הגס),‬ וזה מביא לכך שתהליך ההתססה של FODMAP גורם אצלם להתנפחות ולהתמתחות החלק הזה של המעי שהוא חלק צר יותר, ואולי זה מה שגורם לכאב‭."‬

 

לא לנסות בבית

תוצאות המחקר שהוכיח את היעילות הגדולה שיש בהתנזרות ‭FODMAP-מ‬ לטיפול במעי הרגיש היו מרשימות, אך כעבור זמן מה הופיעו מחקרים ותובנות חדשות שהסיקו כי מדובר בדיאטה שאינה יכולה להפוך לדרך חיים. מעבר לעובדה שהשיטה מצמצמת את רשימת המזונות המותרים למינימום בלתי אפשרי ועלולה ליצור גם חסכים תזונתיים, למומחים היו השגות נוספות. "קודם כל, עצם תהליך ההתססה, שאחראי כנראה לכאבים, הוא תהליך בריא‭,"‬ מסביר ד"ר מהרשק.

 

מסיבות אלה דיאטת ה‭FODMAP- ‬ אינה דיאטה שאפשר לדבוק בה לאורך זמן והיא נחשבת ל"דיאטת למידה" שבאמצעותה הלוקים בתסמונת יכולים לגלות מהי הדיאטה האישית המתאימה להם ביותר. "לדיאטה יש למעשה שני שלבים. השלב הראשון, שבו יש להקפיד להתנזר ממזונות עשירים ב-FODMAP נמשך בין שבועיים ל-6 שבועות",‬ מסבירה ד"ר מוייר. "בשלב השני יש להתחיל להחזיר לתפריט מזונות שונים בהדרגה כדי לראות אילו מהם מעוררים תסמינים ואילו יכולים להישאר חלק מהתפריט. חשוב לעבור את השלב הזה בליווי דיאטנית, מכיוון שכל אדם שונה ויש צורך בליווי מומחה כדי להגיע לתפריט שימזער את התסמינים אבל יהיה כמה שיותר עשיר‭."‬

 

"במהלך ששת השבועות הראשונים המטופל אוכל רק מזונות מעוטי ‭,"FODMAP‬ מוסיפה גודני. "אם הורדת קבוצת המזונות הזאת אכן מקילה על התסמינים, מתחילים להחזיר מחדש ובהדרגה מזונות שונים ומנטרים את התגובה אליהם. אחרי כמה חודשים מגיעים לתזונה האידיאלית המותאמת אישית עבור אותו מטופל. יש כאלה שמבינים בסוף התהליך שהם צריכים להתנזר מלקטוז, אחרים מבינים שלא כדאי להם לאכול קטניות, ויש כאלה שלומדים שבצל ושום הם האשמים העיקריים בכאבי הבטן שלהם‭."‬

 

את דיאטת ה-‭FODMAP‬ לא כדאי, כאמור, לנסות לבד בבית.

 

התהליך מתחיל אצל גסטרואנטרולוג, שראשית ישלול קיומן של מחלות אחרות. חשוב במיוחד לאבחן צליאק לפני שמתחילים להוריד מהתפריט כל מיני רכיבים. גם הסרת גלוטן בטרם האבחון עלולה לשבש אותו. "אני שולח מטופלים לבדיקות נשיפה שיכולות לאתר רגישות ללקטוז, סורביטול ופרוקטוז‭,"‬ מסביר ד"ר מהרשק. "לא תמיד האנשים שמתגלה אצלם אי סבילות בבדיקות אכן סובלים מאכילת המזונות האלה, אבל לרוב מדובר במידע אמין ושימושי‭."‬

 

בשלב הבא יש לאתר דיאטנית שמכירה את תוכנית התזונה המדוברת ולהתחיל בדיאטה שבסופו של דבר תוביל אתכם לדיאטת אלימינציה מדויקת יותר עבורכם. הידע המעודכן על קבוצות המזון השונות והאופן שבו מפרקים אותן חיידקי המעי, גורם לכך שהחיפוש אחר תפריט מותאם כבר איננו חיפוש באפלה המבוסס על אינטואיציות, אלא תהליך שיטתי מובנה שאפשר לצפות ממנו לתוצאות מדויקות יותר.

 

"הרבה אנשים עם מעי רגיש מצמצמים על דעת עצמם את קבוצת המזונות שהם אוכלים, וכשהם מגיעים לרופא הם אוכלים מבחר מצומצם ביותר של מזונות. לעתים בתפריט שלהם יש חסרים תזונתיים משמעותיים, ופעמים אחרות איכות החיים שלהם נפגעת. הדיאטה הזאת מאפשרת להם להוריד רק את אותם מזונות שאחראים לכאבים שלהם ובכך להשיג הקלה‭,"‬ מסכמת ד"ר מוייר.

 

ממה מורכב גלוטן? צפו:

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדיאטה שתקל על כאבי הבטן בגלל מעי רגיש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים