שתף קטע נבחר

כל חודש מחדש: מה יקל על כאבי מחזור

נשים רבות בגיל הפוריות סובלות מכאבי מחזור בעוצמות שונות. מהן הסיבות שגורמות לכאבים הללו - ומה יכול להקל על ההתמודדות?

בשיתוף סופר-פארם

 

כאבי מחזור נפוצים למדי בקרב נשים בגיל הפוריות. עוצמת הכאבים משתנה מאישה לאישה, וכן מיקום הכאבים עשוי להשתנות. ישנן נשים שכמעט ולא סובלות מכאבים בתקופת המחזור, ולעומתן נשים שמשותקות ממש מכאבים, ובמקרים קיצוניים אפילו מתעלפות.

 

מחזור שופע במיוחד, עלול לגרום להחלשות הגוף כתוצאה מאובדן דם, ברזל ומינרלים נוספים המדלדלים במהלך הווסת.

 

כאבי המחזור מבטאים בעיקר בעוויתות ובכאבי בטן, המקרינים לעיתים לגב או לאגן כולו, בבחילות והקאות או בתחושה כללית לא טובה. הכאבים לא מוגבלים רק לאיזור הרחם והאגן, ויכולים להתבטא גם בצורה של כאבי ראש עד כדי מיגרנה, כאבים בשדיים, נפיחות של הגפיים התחתונות ועוד.

 

יש נשים שגם מצב הרוח מושפע והן נעשות מדוכדכות באותם ימים, או קצרות רוח, או רגשניות מהרגיל.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

ממה נגרמים כאבי המחזור

כאבי המחזור נגרמים כתוצאה משילוב אפשרי של כמה גורמים:

 

התכווצויות של הרחם, עודף הורמון בשם פרוסטגלנדין, שרמתו עולה סביב המחזור, גם גודש הנוצר במקום, בעקבות התעבות רירית הרחם והתפרקותה במהלך המחזור, עשויים לגרום לכאבים ולאי נוחות. בנוסף, גם השינויים ההורמונליים החלים מהביוץ ועד לסיום המחזור עושים את שלהם.

 

נערות צעירות נוטות לסבול יותר מכאבים מאשר נשים מבוגרות יותר, כיוון שהמחזור שלהן עדיין לא סדיר. יש גם נשים המדווחות על שיפור בתסמינים בעקבות הלידות.

 

לרוב, כאבי המחזור – קשים ככל שיהיו אינם מהווים סכנה בריאותית, אולם יש מקרים מאחורי הכאבים העזים מסתתרת בעיה רפואית כגון אמדומטריוזיס (תסמונת בה תאי רחם "נודדים" ומתמקמים ברקמות אחרות באיזור האגן) מחלות שונות של האגן, שחלות פוליציסטיות, בעיות שונות ברחם וכו'.

 

חשוב להיבדק על ידי רופא/ת נשים, ע"מ לשלול אופציות אלה, ולטפל בהן באופן ממוקד.

 

כיצד ניתן לטפל?

במקרים של כאבים נסבלים, משככי כאבים פשוטים יכולים לעשות את העבודה. במקרים קשים, קיימת האופציה הטיפולית של נטילת גלולה למניעת הריון שעוזרת להסדיר הן את המחזור עצמו (במידה שאינו סדיר מבחינת תזמון ודימום), והן להקל את הכאבים הנלווים.

 

ישנם גם תוספי מזון וצמחי מרפא הידועים בשהפעתם המיטה על התופעה, והחשובים במקרים של אובדן דם ומינרלים. יש נשים שמוצאות שחום מקומי עשוי להקל את הכאבים, ונעזרות בהנחת כרית חשמלית/מים חמים על האיזור. אחרות מוצאות שדווקא פעילות גופנית מתונה עשוייה לשפר את הגודש ואת הסימפטומים הנלויים.

 

להקל על תסמיני המחזור. משככי כאבים גם טבעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקל על תסמיני המחזור. משככי כאבים גם טבעיים(צילום: shutterstock)

 

משככי כאבים

ישנם משככי כאבים הניתנים לרכישה ללא מרשם, המסוגלים להקל משמעותית את הימים הכואבים. הנפוצים והיעילים שביניהם הם:

 

1. אופטלגין (טבע) – משכך כאבים המגיע בצורה של טיפות קפליות. המינון המומלץ ללא הנחיית רופא הוא 1-2 כדורים בכל מנה, עד 3 פעמים ביממה, ולא יותר מ-5 ימים רצופים, או 25-50 טיפות במעט מים, עד 3 פעמים ביממה, ולא יותר מ-5 ימים רצופים. יתרון הטיפות הוא שהזמן מרגע הנטילה ועד תחילת ההשפעה קצר יותר.

 

2. איבופרופן (אדוויל, נורופן, איבפרופן, ארטופן, איבופן, אדקס) מינון מומלץ ללא הנחיית רופא– 200-400 מ"ג בכל מנה, אחרי האוכל, עד 3 פעמים ביממה, ולא יותר מ-5 ימים רצופים.

 

3. נפרוקסן (נרוסין טבע/נפרוקסן סודיום לייף) – חומר אנטי דלקתי ומשכך כאבים בעל משך השפעה ארוך יחסית. מינון מומלץ ללא הנחיית רופא: כדור עד פעמיים ביממה, אחרי האוכל, ולא יותר מ-5 ימים.

 

4. וולטרן אקטי-גו (נוברטיס) – מבוסס על החומר דיקלופנאק. מינון מומלץ ללא הנחיית רופא – 1-2 טבליות/קפסולות אחרי האוכל עד 3-4 פעמים ביממה, ולא יותר מ-5 ימים רצופים.

 

גלולות

את הגלולה המתאימה יבחר רופא/ת הנשים. יש קיום מגוון רחב של גלולות, בהרכבים שונים, כך שישנו סיכוי טוב למדי שכל אחת תמצא את התכשיר המתאים לה במיוחד.

 

התכשירים השונים נבדלים הן בנגזרות האסטרוגן ו/או אפרוגסטרון שמכילות, והן בכמותם בכל גלולה, אך לא פחות חשובה ההתאמה האישית בין התכשיר לאישה. נשים אחדות מוצאות שגלולות אשר ימי ההפסקה בין חפיסה לחפיסה קצר משבעה ימים, מקל את הכאבים.  

 

תוספי מזון

1. שמן נר הלילה – עשיר בחומצות שומן בשם GLA מסוג אומגה-6 , הנחוצה לייצור הורמונים, לבניית קרומי התאים ולשמירה על גמישותם, ובעלת יכולת נוגדת-דלקת.

 

2. אנג'ליקה ("דונג-קוואי") - צמח מרפא סיני הידוע בהשפעתו המאזנת בזמן המחזור.

 

3. קוהוש-שחור – צמח מרפא הידוע בהשפעתו המיטבה עם המערכת הנשית, ומסייע בהרפיית שריר הרחם. לצמח גם מיוחסות תועלות לבעיית מצבי רוח בזמן המחזור.

 

4. חליטת עלי פטל – ידועים בהשפעתה המאזנת והמרפה. יש לחלוט את העלים במים חמים למשך כמה דקות ולשתות מספר פעמים ביממה.

 

5. מגנזיום – ישנם כיום כמה מחקרים מדעיים, שמצאו שנטילת מגנזיום בימים הכואבים עשוייה להקל משמעותית את ההתכווציות.

 

6. שמן מנטה – עיסוי מקומי באיזור הבטן התחתונה והגב בעזרת שמן מנטה אתרי, המדולל בשמן בסיס (כגון: שמן נבט חיטה, חוחובה, שקדים וכו') עשוי להרגיע, לקרר והקל את הכאבים באיזור.

 

7. ברזל – לנשים הסובלות מבעיה מתמשכת של מחזור בברזל, או על רקע של אובדן דם רב בזמן המחזור, כדאי ליטול תוסף ברזל. ישנם בשוק תוספי ברזל רבים, הנבדלים זה מזה בהרכב ובכמות בכל כדור/כמוסה.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להקל על כאבי המחזור?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים