שתף קטע נבחר

צילום: AP

אחרי המפלה: ראש ממשלת בריטניה קמרון מתפטר

ראש הממשלה הבריטי, שעמד בראש מחנה התומכים בהישארות, הודיע על התפטרותו מהתפקיד בנאום דרמטי לאחר ההפסד הצורב. מנהיג קמפיין העזיבה פראג' חגג: "זהו שחר של יום חדש לבריטניה עצמאית, האיחוד גוסס". גרמניה: "יום עצוב לאיחוד"

 

 

ההכרעה הדרמטית במשאל העם הבריטי מובילה לדרמה פוליטית לא פחות גדולה: ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שהוביל את תומכי מחנה ההישארות באיחוד האירופי, הודיע הבוקר (יום ו') על כוונתו להתפטר מהתפקיד בנאום דרמטי בדאונינג 10. "אנחנו זקוקים להנהגה רעננה", אמר כשהודיע על כוונתו לסיים את התפקיד. "יש לכבד את רצון העם הבריטי. אנחנו צריכים להתכונן למשא ומתן עם האיחוד, וזה ידרוש מנהיגות חזקה". צפו בשידור חי.

 

קמרון הבטיח לפני הבחירות כי יקיים משאל עם על הישארות באיחוד - ובסופו של יום הדבר פעל כבומרנג נגדו, והוא היה למפסיד הגדול ביותר. המנצח הגדול, מנהיג Ukip נייג'ל פראג', קרא להקמת ממשלה חדשה בעקבות התוצאות ולהתפטרות קמרון באופן מיידי, ושעה לאחר מכן קמרון אכן הודיע על כוונתו להתפטר.

הולך הביתה. קמרון ואשתו סמנתה בדאונינג 10 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הולך הביתה. קמרון ואשתו סמנתה בדאונינג 10(צילום: gettyimages)

"לא יהיה זה נכון עבורי לנסות להוביל את המדינה ליעדה הבא", הבהיר קמרון בנאום ההתפטרות. "זהו האינטרס הלאומי - תקופה של יציבות שלאחריה נדרשת מנהיגות חדשה. הדבר הנכון הוא שראש ממשלה חדש יקבל החלטות בנוגע להפעלת סעיף 50 ובנוגע לדרך העזיבה של האיחוד האירופי".

 

פראג' הוביל את הקמפיין לצד ראש העיר לונדון בעבר בוריס ג'ונסון. בנאומו אמר כי מדובר ב"שחר של יום חדש לבריטניה עצמאית. זהו ניצחון לאנשים האמיתיים, לאנשים הממוצעים, לאנשים הרגילים". לדבריו, "נלחמנו נגד הלאומנות, נלחמנו נגד הבנקים הגדולים, נלחמנו נגד השקרים והשחיתות". הוא אמר כי ה-23 ביוני צריך מעתה להיות חג לאומי, יום העצמאות. לאחר היוודע התוצאות הסופיות הוסיף פראג': "האיחוד גוסס, אני מקווה שהפלנו את הלבנה הראשונה בחומה. אני מקווה שזה הצעד הראשון לעבר אירופה של מדינות ריבוניות".

קמרון ורעייתו. סוף הדרך כראש ממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קמרון ורעייתו. סוף הדרך כראש ממשלה(צילום: רויטרס)

נפילות בבורסות העולם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נפילות בבורסות העולם(צילום: EPA)

נייג'ל פראג' חוגג את הניצחון הגדול שלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נייג'ל פראג' חוגג את הניצחון הגדול שלו(צילום: AFP)

שש מדינות היו חברות עם הקמת השוק האירופי המשותף ב-1951. מאז הצטרפו עוד ועוד, השם השתנה לאיחוד האירופי, וכיום כבר חברות בו 28 מדינות. היום (ו'), בפעם הראשונה, מדינה עוזבת את האיחוד. 51.9% מהבריטים בחרו במשאל העם לעזוב את הגוש האירופי, בהכרעה דרמטית שמהווה את המכה הקשה ביותר לאירופה כיבשת מאוחדת מאז מלחמת העולם השנייה. המכה הזו נראתה היטב עם פתיחת המסחר בבורסות באירופה. הבורסה בפרנקפורט צנחה עם פתיחתה ביותר מ-9%, הבורסה בלונדון ירדה ביותר מ-7% והבורסה בפריז נפלה ב-8% בתחילת המסחר.  

 

"זה יום עצוב לאירופה ובריטניה", אמר שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמייר בעקבות התוצאות הדרמטיות בבריטניה, שאותן האנליסטים לא צפו. "החדשות מהבוקר מאוד מאכזבות", הוסיף בציוץ בטוויטר נציג המדינה שמובילה למעשה את אירופה וקראה לבריטניה כל העת להישאר באיחוד.


גם שר החוץ הצרפתי ז'אן מארק איירו כינה זאת "יום עצוב לבריטניה". בתגובה הראשונה מפריז לאחר ההכרעה הבריטית אמר איירו כי "צרפת מצטערת על התמיכה הבריטית בעזיבת האיחוד האירופי. אירופה תמשיך, אבל היא חייבת להגיב כדי לקבל מחדש את אמון האנשים. זה דבר דחוף". נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ אמר כי "זה לא יום גדול לבריטניה, ראו מה קורה בשוקי העולם". ואכן, הליש"ט צנח בעקבות ההכרעה, וכך גם הבורסות באסיה ולאחר מכן גם באירופה.

 

תומכי ההישארות המומים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי ההישארות המומים(צילום: AFP)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 

במדינות שונות החברות באיחוד אמרו כי ההצבעה הבהירה את הצורך בשינויים. ראש ממשלת צ'כיה בוחוסלב סובוטקה אמר כי "משמעותה של ההצבעה הבריטית אינה סוף האיחוד, אבל יש צורך לבצע במהירות שינויים". גם שר החוץ הפולני ויטולד ושצ'יקובסקי אמר כי ההחלטה הבריטית היא חדשות רעות לאירופה ולפולין: "כולנו רוצים לשמור על האיחוד האירופי, השאלה היא באיזה אופן. ננסה להשתמש במצב הזה כדי לגרום לכך שהפוליטיקאים האירופים יבינו מה קרה. וזה קרה בגלל שהקונספט הזה, שנוצר לפני שנים רבות, כבר לא פופולרי באירופה".

 

ובינתיים, שווייץ פתחה קו חם עבור האזרחים ואנשי העסקים, שרוצים תשובות בנוגע להשלכות המהלך הדרמטי. "למרות ההחלטה הבריטית, החוקים הנוכחיים ממשיכים. במילים אחרות - אין שום שינוי כרגע", נכתב באתר משרד החוץ השוויצרי. שגרירות שווייץ בלונדון פרסמה רשימה של שאלות נפוצות באתרה, עבור האזרחים המודאגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דיוויד קמרון
צילום: רויטרס
מומלצים