שתף קטע נבחר

תוכנית רוסיה לכיבוש הירח

12 קוסמונאוטים ומקלט אטומי: רוסיה מחדשת את תוכניתה להקמת בסיס על הירח, שעשוי לשמש גם למטרות צבאיות. ובינתיים בסין: צפו בשיגור טיל לחלל ובצניחת אחד מרכיביו למדבר

 

 

שיגור הטיל הסיני ממרכז השיגורים החדש

המעצמות המתחרות של ארצות הברית מפנטזות על שליטה שמיימית. רוסיה הודיעה כי היא מחדשת את תוכניתה להקמת בסיס מאויש על הירח, סין שיגרה טיל שאמור לדבריה לקדם את מאמציה להפוך ל"מעצמת חלל". צפו בשיגור הסיני, בתחילת הכתבה.

 

בשבת שיגרה בהצלחה סין את המשגר "Long March-7" ממרכז השיגורים חדש בוונצ'אנג, עיר במחוז הדרומי היינאן. אחד מחלקיו שב אתמול (יום א') לכדור הארץ כמתוכנן, לאחר שהטיל הקיף את כדור הארץ 13 פעמים. צפו במודול חוזר בצניחה ונוחת במדבר במונגוליה.

 

פתח מצנח: נחיתת המודול במדבר במונגוליה


הטיל לטווח בינוני צפוי להיות המשגר המרכזי של סין למשימות חלל עתידיות. הוא יכול לשאת עד 13.5 טונות - פי 1.5 יותר מהטילים הנוכחיים של סין. "ככל שהטילים שלנו יכולים לשאת יותר, כך אנחנו יכולים להתקדם יותר בחקר החלל", אמר מהנדס הטיל מה ז'ונגוי לסוכנות הידיעות הסינית שינואה. "טיסת הבכורה של Long March-7 תעניק למדינה דחיפה אדירה לעבר הפיכתה למעצמת חלל".

 

סין מתכוונת לשגר את המשגר הגדול ביותר שלה, Long March-5, מאותו אתר שיגור בהמשך השנה. הטיסה המאוישת הראשונה של סין לחלל נעשתה ב-2003, והיא מקווה להפעיל את תחנת החלל הראשונה שלה בסביבות 2022.

 

המטרה: שיגור קוסמונאוט לירח ב-2030

בינתיים, ברוסיה חושבים רחוק יותר וחוזרים אל תוכנית ההתיישבות על הירח, שהוצעה לראשונה בשנות השישים של המאה שעברה. "רוסקוסמוס", סוכנות החלל של המדינה, הודיעה לפני כמה ימים על תוכניות לשכן באופן קבוע 12 קוסמונאוטים על אדמת הירח. הבסיס על הירח אמור לשמש למחקר ולכריית מינרלים, אבל ב"דיילי מייל" נכתב כי יש הסבורים שהוא עשוי לשמש גם למטרות צבאיות.

צילום: NASA
הנחיתה הראשונה על הירח, ב-1969 (צילום: NASA)
צילום: מינהל החלל הסיני
קודם גשושית, אחר כך קוסמונאוטים. הירח (צילום: מינהל החלל הסיני)

12 האנשים שהלכו על הירח

"בשלב הראשון הבסיס על הירח יהיה מאויש בלא יותר משניים עד ארבעה אנשים, והמספר יעלה בהמשך לעשרה עד 12", אמרה לעיתון הרוסי "איזבסטיה" אולגה זהרובה ממכון המחקר המרכזי של סוכנות החלל הרוסית. עד כה 12 איש בלבד הגיעו לירח, כולם אמריקנים. הראשון הוא ניל ארמסטרונג ב-1969 והאחרון עד כה הוא הריסון שמיט, ב-1972.

 

מקור הכוח של הבסיס הרוסי על הירח  אמור להיות תחנת אנרגיה תת-קרקעית, שתוקם ליד אחד הקטבים של הירח. מקלט אטומי ימוקם אף הוא מתחת לאדמה, במטרה לסייע לצוותים להתגונן מקרינה ולתת להם מחסה במקרה של מתקפות גרעיניות.

 

בעבר הודיעה "רוסקוסמוס" כי היא מתכוונת לשגר גשושית לחקר הירח ב-2024, לפני שיגור בני אדם לגוף השמיימי הקרוב ביותר לנו, שש שנים אחר כך. לפי סוכנות הידיעות הרוסית "טאס", כבר החלה העבודה על בניית אותו רכב חלל, לונה 25. במקביל מפתחים הרוסים את משגר האנגרה-A5V שיטיס חלקים מהבסיס לירח. בניית הבסיס צפויה לקחת יותר מעשר שנים.

 

אבל הדרך לבסיס על הירח עדיין רחוקה. "רוסקוסמוס" סבלה מקיצוצים תקציביים רבים בזמן המשבר הכלכלי במדינה, ובחודש שעבר הודה סגן ראש הממשלה דמיטרי רוגוזין כי כעת נאס"א מתקדמת פי 9 ביחס לסוכנות החלל הרוסית.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם הרוסים רוצים. דגל ארה"ב על הירח
גם הרוסים רוצים. דגל ארה"ב על הירח
צילום: NASA
מומלצים