שתף קטע נבחר

דאעש במצוקה - ויורה לכל הכיוונים

הפיגוע באיסטנבול הוא איתות לשנים הבאות: כשדאעש מוכה בסוריה, עיראק, לוב וסיני, הוא מפצה את עצמו בפיגועים רבי תהודה בזירה הבינלאומית. ברקע נמצאת הידרדרות היחסים בין המדינה האיסלאמית לבין ארדואן


נמל התעופה אטאטורק, אמש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נמל התעופה אטאטורק, אמש(צילום: EPA)

המצוקה שבה נמצא דאעש ב"חליפות" שלו בעיראק ובסוריה מחייבת אותו לבצע פיגועי ראווה גדולים ותכופים כדי לחפות על היוקרה והנכסים שהוא מפסיד. הכי קל לבצע פיגועים עתירי תהודה בסביבות המזרח התיכון. זה קרוב לשטחים שדאעש מחזיק בהם, יש לו תשתית פעילה של אלפי ג'יהאדיסטים וכלי נשק בלי הגבלה בתוך מדינות האזור, וייתכן אפילו שבתוך יעדי הפיגועים. לכן ביצע דאעש בשבוע האחרון סדרת פיגועי טבח המוניים בעיר אל קאע בלבנון וככל הנראה - כפי שטוען ראש הממשלה הטורקי - את מתקפת הטרור אתמול (ג') באיסטנבול.

 

הפיגועים בלבנון, שבוצעו על ידי אנשי דאעש שבאו מסוריה, לא עוררו תהודה בינלאומית רבה, אז הארגון ביקש להוציא מהר, עם הכנות מינימליות, פיגוע אסטרטגי שיעורר רעש מרבי - ואת זה הוא השיג בשדה התעופה המרכזי כל כך.

 

מלבד זה, יש לדאעש חשבון ארוך עם טורקיה והוא כבר ביצע פיגועים בשטחה. כיום טורקיה מהווה איום רציני על הארגון, בעיקר מפני שמשטחה ממריאים מטוסי הקרב האמריקניים שמפציצים את בירת דאעש בא-ראקה שבסוריה, ומשם יוצאים החיילים האמריקנים שמסייעים לכורדים לכבוש מעוז אחרי מעוז בקרבת הגבול הטורקי.

 

טורקיה חסמה לאחרונה את גבולה למתנדבים לדאעש שבאים לאירופה משאר העולם המוסלמי, והיא גם מפציצה את דאעש בעקבות מתקפות רקטות על ערים טורקיות בסמוך לגבול.

 

רגע הפיצוץ באיסטנבול:

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אבטחה באיסטנבול, אתמול. ההתרעות לא עזרו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבטחה באיסטנבול, אתמול. ההתרעות לא עזרו(צילום: EPA)

בתחילת דרכה של "המדינה האסלאמית" היו היחסים עם טורקיה היו קצת אחרים, קורקטיים. דאעש לקח דיפלומטים טורקים כבני ערובה בעיר כירכוך, ואחרי משא ומתן וכופר ששולם שחרר אותם. דאעש מכר לטורקיה הרבה נפט שגנב מבארות בסוריה ובעיראק, והרוויח עשרות מיליוני דולרים ביום. ממשלת אנקרה האיסלאמיסטית בראשות רג'פ טאיפ ארדואן סירבה אז לחסום את הגבול ומיאנה להתערב בעיר קובאני, שבה הכורדים הביסו לראשונה את המדינה האיסלאמית.

 

כל זה הוא כאמור נחלת העבר. כיום, דאעש וטורקיה של "מפלגת הצדק והפיתוח" הם אויבים בנפש. עכשיו הרימה את ראשה גם העוינות האידיאולוגית: מפלגתו של ארדואן, שמשתייכת לזרם האחים המוסלמים, נחשבת בעיני דאעש מתונה ופרגמטית מדי, ולכן אנשיה "כופרים".

 

לסלט הזה צריך להוסיף את הרמדאן. זה פיגוע שאפשר להעריך בביטחון שלא בוצע בידי "זאבים בודדים", אלא בידי פעילי דאעש הפועלים בהכוונה ישירה של הארגון, שכנראה גם סיפק להם את האמל"ח. ייתכן אפילו שהמחבלים הכירו את שדה התעופה אטאטורק, אם מפני שעבדו בו או שערכו סיורים מוקדמים.

 

האם אפשר היה למנוע את הפיגוע? ייתכן מאוד. הייתה התרעת מסע אמריקנית חמורה לגבי טורקיה 24 שעות לפני כן, ואתמול הייתה התרעת מודיעין בריטית חמורה אף היא, 25 דקות לפני הפיצוצים. כך שלכל הפחות אפשר היה להיערך.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

המקום הקריטי ביותר הוא הכניסה לטרמינל מכביש הגישה בחוץ. בידוק או חלק מה"פרופיילינג" (בדיקה תוך כדי שיחה עם האנשים שנכנסים למבנה הטרמינל), יכולה הייתה למנוע הרג המוני. עמדות הבידוק בתוך הטרמינל, אפילו אם הן סמוכות לדלתות המבנה, מאפשרות פגיעה בהמונים המצטופפים שם.

 

צריך להתייחס לפיגוע באיסטנבול כאל איתות לגבי השנים הבאות. דאעש יפסיד כנראה חלק ניכר ממאחזיו בסוריה, עיראק, לוב וסיני, בגלל הלחץ הצבאי המופעל עליו - אבל יפצה את עצמו בזירה הבינלאומית וימשיך להיות נוכח שם באמצעות פיגועי ראווה שמפחידים ומאפשרים לארגון לומר: אני קיים וממשיך לאיים על "המשטרים הכופרים שלכם".

 

זה בדיוק מה שקרה עם אל-קאעידה אחרי פיגועי 11 בספטמבר 2001, אז האמריקנים פלשו לאפגניסטן. אל-קאעידה הפסיד את מאחזיו הקרקעיים ופעיליו התפזרו בזירה הבינלאומית, הקימו תאים והמשיכו בפיגועים כפי שהם עושים עד היום.

 

בימים אלה טורקיה לא זקוקה לשיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל. יש לה מספיק מודיעין וביטחון מסכל משלה שאותו היא יכולה להפעיל נגד דאעש, ולכן הסכם הפיוס המסתמן לא ישנה דבר במלחמה נגד האיסלאם הקיצוני. התיירים הישראלים צריכים להביא זאת בחשבון: הכול כלול – כולל איום ממשי בטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פצועות מהפיגוע אמש באיסטנבול
צילום: AP
מומלצים