שתף קטע נבחר

הקיץ כבר פה: האם המזגן גורם להתקררות?

אחת הטענות השכיחות בקרב המצדדים בכיבוי המזגן, היא שהוא גורם להתקררות, לחום גבוה, נזלת ושיעול. אז מה האמת, ואיך היא קשורה לסיפור משנות ה-70 בפילדלפיה?

בשיתוף סופר-פארם


כאחד מהמכשירים החיוניים ביותר במזג האוויר הים תיכוני, המזגן תמיד יהיה מוקד למריבות בלתי פוסקות בין בני הבית: חלקנו מבקשים להקפיא את החדר, חלקנו מתלוננים על הטמפרטורה הנמוכה. מה שמפתיע הוא שרובנו משוכנעים באותו מיתוס ותיק, לפיו המזגן הוא זה שגורם למגוון תחלואות ובהן שפעת, שיעול, נזלת וחום.

 

הסיבה המרכזית למיתוס המזגן נובעת ככל הנראה מריבוי השפעות, דלקות הריאות ומחלות ההצטננות בחורף, כשהטמפרטורה קרה יותר. הקשר בין הטמפרטורה הנמוכה של המזגן לטמפרטורה הנמוכה של עונת החורף מעלה קונוטציה של תחלואה.

  

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

 

אין קשר בין ההצטננות למזגן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין קשר בין ההצטננות למזגן(צילום: shutterstock)

 

הלגיונרים מבלבלים את העולם

אז למה באמת בחורף אנו מצוננים יותר? אחת הסיבות לכך היא ההיגיינה הירודה: החלונות הסגורים מעודדים את החיידקים והנגיפים להתרבות בחדרים ולעבור מאדם לאדם. גם רסיסי השיעול והעיטוש מעבירים אלפי נגיפים וחיידקים מאדם לאדם, ובכך מעלים את פוטנציאל ההדבקה באופן משמעותי.

 

מיתוס נוסף הקשור במזגנים תפח וצמח כשנתגלתה מחדש מחלה ותיקה: מחלת הלגיונרים. המחלה התפרצה בכנס שערך הלגיון האמריקני בבית מלון בפילדלפיה בשנת 1976, עת רבים מבאי הכנס חלו בדלקת ריאות. הגורם לכך נמצא בחיידק הלגיונלה, שנוטה לזהם מערכות מיזוג אוויר ובכך גורם להדבקה.

 

חיידק הלגיונלה אוהב סביבה מימית, ועל כן נוטה להתרבות במערכות מיזוג אוויר, מעיינות חמים, ג'קוזי, סאונה וגם במי ברז. נדירים המקרים, עם זאת, בהם מתרחש זיהום של חיידק הלגיונלה במערכות מיזוג אוויר, ולרוב מדובר במקומות מזוהים מאוד בכדור הארץ. התוצאה, כאמור, היא דלקת ריאות.

 

סביבתו הטבעית של חיידק זה היא באגמים, כמו מעיינות, מזגנים (גם בבית וגם רכב) ובאופן עקרוני במקומות שזרימת המים בהן הינה איטית. אמנם המחלה לא עוברת מאדם לאדם, אבל אנשים עלולים להידבק מהמחלה באתו מקום מאותו גורם, כמו למשל מאותו מזגן בבית או במקום העבודה.

 

תקופת הדגירה של המחלה של 2-10 ימים, ויכולה להגיע עד שבועיים. הסימפטומים הראשונים הם: שיעול, חום גבוה, הזעה, צמרמורת, חוסר תיאבון, והרגשה כללית לא טובה. ככל שהמחלה מתמשכת הסמפטומים יהיו יותר חריפים.

 

המקור לחיידקם ודרך התפרצותם היא ע"י (בדרך כלל) מערכת הפצת מים שבהם החיידקים התרבו במספרים גדולים.

 

מיכלי אחסון מים חמים הם המקום האידיאלי להתרבות החיידקים, והם משגשגים בטפמרטורה בין 25-45 צלזיוס (35 היא האופטימלית) משמעות הדבר שהמחלה יכולה להגיע מ-מים זורמים במיוחד חמים, במבנים גדולים עם מערכת צינורות ארוכה שיכולה להיות מקור לחיידקים:

 

מחזור טיפות מים במערכת מיזוג אוויר, קירור ואידוי

ספא, ג'קוזי

מזרקות דקורטיביות

מכשירי אדים

קומפוסט שתילה

מפעלי פלסטיקה  

 

אבחון המחלה נעשה באמצעות צילום ריאות, בדיקת דם (בעיקר משטח דם לחיידקים), ובדיקת שתן. ברגע שהמחלה מאובחנת,  ניתן הטיפול המתאים.

 

"התקררות בגלל המזגן" - היא מיתוס. מזגן אינו גורם להצטננות, לחום או לתסמיני שפעת. ההיפך הוא הנכון: הוכח כי בבתי מגורים שאינם ממוזגים והטמפרטורה בהם גבוהה, קיימת תחלואה גבוהה יותר בהשוואה למקומות ממוזגים בהם הטמפרטורה קרה יותר, זאת בשל העובדה שמרבית החיידקים והנגיפים מתקשים להתרבות בטמפרטורה קרה. בדיוק מסיבות אלה, המליצו ארגוני הבריאות בעולם כי הטמפרטורה בבית, ובמיוחד בחדרי תינוקות וילדים, לא תעלה על 22 מעלות צלזיוס.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגביר או להחליש את המזגן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים