שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: קשר בין בעיות ראייה לתחילת דמנציה

מחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב מצא קשר הדוק בין בריאות העין והראייה ובין התפקוד המוחי במבוגרים. "לבדיקת עיניים שנתית בגיל מבוגר ושימוש במשקפי ראייה יש חשיבות מבחינת ירידה אפשרית בתפקודי המוח", אומרים החוקרים

קשר הדוק בין בריאות העין ותפקוד המוח. ירידה בראייה הינה בעיה שכיחה בגיל מבוגר. מליוני אנשים סובלים ממחלות עיניים שונות ברחבי העולם בעיות אשר להן השפעה ניכרת על איכות חייהם. מחקר ראשון מסוגו שבוצע לאחרונה בישראל מצא קשר הדוק בין ירידה בראייה ובין יכולות קוגנטיביות והשפעה על תפקודי המוח.

 

המחקר אשר בוצע במערך עיניים של המרכז הרפואי איכילוב על ידי ד"ר אוריאל שפירר בשיתוף עם פרופ' מיכאל בלקין מאוניברסיטת תל אביב ופורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי MEDICINE מצא שישנו קשר הדוק בין העין והראיה ובין התפקוד המוחי בקשישים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר: כשמבוגרים מפסיקים לנהוג - הבדידות תוקפת 

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר 

 

"מי שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות שכלית", ד"ר שפירר (shutterstock) (shutterstock)
"מי שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות שכלית", ד"ר שפירר(shutterstock)

בעיות ראיה מובילות לירידה בתפקוד המוחי

המחקר בדק כאמור את הקשר בין תפקודים שכליים, מצב קוגנטיבי ובין חדות ראיה והרכבת משקפיים בקרב כ-190 קשישים ללא דמנציה או מחלת אלצהיימר.

 

במסגרת המחקר מילא כל מבוגר שאלון 'מיני מנטל'- mini mental, כלומר שאלון שמעריך תפקוד קוגנטיבי ותפקודים שכליים שונים. בין השאר, שאלון זה נועד לאבחן דמנציה ואלצהיימר.

 

השאלון כולל שאלות של התמצאות בזמן ובמקום, זיכרון, הבנה וחישוב. לאחר שהנבדק מילא את השאלון הוא עבר בדיקת ראיה ובדיקת רפרקציה - מדידת ה"מספר" בעין, על ידי רופא עיניים.

 

הממצאים הראו כי קשישים עם חדות ראיה טובה יותר הינם בעלי תפקודים שכליים טובים יותר ויכולת קוגנטיבית גבוהה יותר מאשר קשישים עם חדות ראיה לא טובה.

 

בנוסף נמצא כי קשישים שמרכיבים משקפי קריאה בשגרה, גם להם תפקוד קוגנטיבי טוב יותר מכאלה שלא משתמשים במשקפי קריאה.

 

"השערה אפשרית אשר יכולה להסביר ממצאים אלה היא שקשיש שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות פיזית ושכלית, כלומר מפעיל פחות את המח בפעילויות שונות כגון קריאה, טיול וכדומה כי הוא פשוט לא רואה טוב", מסביר ד"ר שפירר.

 

"מצב זה לעצמו יכול לגרום להידרדרות בתפקודים השכליים של בני הגיל המבוגר. מסקנות מחקר זה מצטרפות למחקרים אחרים בעולם שהראו שניתוח קטרקט יכול לשפר את התפקודים השכליים בקשישים וכן שקשישים שחלו בדמנציה או אלצהיימר ביקרו פחות אצל רופא העיניים מאשר קשישים בריאים".

  

מגיל 65: בדיקת עיניים כל שנה

כיום ההמלצה של רופאי העיניים לאוכלוסייה המבוגרת היא לעבור בדיקת עיניים שגרתית אחת לשנה בכדי לאתר מחלות עיניים כגון קטרקט, ניוון רשתית וגלאוקומה ששכיחותם עולה בגיל המבוגר ובאיתור מוקדם ניתן למנוע החמרה של הפגיעה בעין.

 

"לאור המחקר הנוכחי, לשמירה על בריאות העיניים והראיה הטובה יש חשיבות גם מבחינת שימור התפקודים השכליים ומניעת דמנציה". אומרים החוקרים, "בנוסף יתכן ולאמצעי פשוט וזול כמו משקפי קריאה יש תפקיד בשמירה על יכולת קוגנטיבית גבוהה יותר בגיל המבוגר".

 

"ההמלצה לאוכלוסייה המבוגרת היא להקפיד על בדיקות סדירות ושגרתיות אצל רופא העיניים אחת לשנה, גם אם אין בעיות עיניות מיוחדות. בנוסף, למי שזקוק למשקפי קריאה מומלץ להשתמש בהם מכיוון שיש לכך חשיבות לא רק מבחינת הראיה אלא גם מבחינת התפקוד השכלי ומחלות אחרות". הם מוסיפים. 

 

על בעיות ראייה, אבחון וטיפול:





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
בעיות ראיה משפיעות על תפקוד המוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים