שתף קטע נבחר

אחרי לידה: 5 דברים שמתרחשים בגוף האישה

לידה היא אולי שיאו של ההריון, אבל השינויים בגוף האישה לא מסתיימים שם. מה קורה בגוף האישה לאחר לידה - ומתי יש מקום לדאגה?

בשיתוף סופר-פארם

 

מזל טוב, 9 חודשים של הריון הסתיימו בלידת תינוק. אבל זו רק תחילת הדרך, עבורך וגם עבור התינוק שלך. אבל לפני שמתחילים בחיים החדשים, חשוב לדעת על השינויים שמתרחשים בגוף אחרי הלידה ומה צריך לעשות כדי להתמודד עם השינויים הללו.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

1. שינויים גופניים עיקריים

רחם: הרחם שבזמן ההריון מכפיל את משקלו פי 10 ומגיע ל-1000 גרם, מכיל בתוכו לקראת הלידה עובר במשקל 3500 גרם או יותר שליה במשקל 600 גרם וחצי ליטר מי שפיר, בתוך חודש לאחר לידה חוזר למימדים של אגרוף קמוץ.

 

כיווץ הרחם הוא שלב חשוב שמתחיל מידית לאחר לידה, כרוך בתחושת לחצים כמו צירים, אשר מצריכים לעיתים נטילת תכשירים נגד כאבים כגון אקמול, אופטלגין ודומיו. הכאב גם עלול להתגבר בזמן הנקה.

 

מיד לאחר הלידה חשוב לכווץ את הרחם למניעת דמם משמעותי ולשם כך מבוצע כיווץ ידני על ידי לחץ ישיר על הבטן מעל הרחם ומתן זריקה לשריר לצורך כיווץ פעיל על ידי תרופה בשם אוקסיטוצין.

 

דימום: בימים לאחר הלידה הרחם מתנקה משאריות ההיריון. מדם טרי בצבע אדום ייהפך לוורדרד ולאחר כעשרה ימים מהלידה להפרשה לבנה צהבהבה.

 

שתן: סילוק עודפי נוזלים שנצברו בהריון. מתן השתן יהיה בתדירות גבוהה מהרגיל.

 

עור: ההיריון מתאפיין בשיעור יתר, פס כהה בבטן והפטמות הופכות כהות יותר, ורידים מופיעים ברגליים. סימני מתיחה מופיעים על העור. כל אלו יתבהרו ויטשטשו בתוך מספר חודשים לאחר לידה.

 

שימו לב לאפשרות של דיכאון אחרי לידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב לאפשרות של דיכאון אחרי לידה(צילום: shutterstock)

 

2. שינויי מצב רוח

ממצב רוח מרומם בציפיה לילד לתחושת עצבות וריקנות לאחר הלידה. זה גם המקום להזכיר את השכיחות הגבוהה של דיכאון לאחר לידה ועל החשיבות של פנייה לעזרה, אין בכך כל בושה וזהו מצב פתיר ונפוץ.

 

3. הנקה

קצרה היריעה כאן מלדבר שוב על חשיבות ההנקה ועל כך כי אין מזון טוב יותר ליילוד מחלב אם, אבל לא בכל מחיר. ראשית מיד לאחר הלידה יתכן והתינוק לא יהיה מעונין עדיין בהנקה, לא חובה להניק מיד לאחר הלידה.

 

גם לאחר מכן, לא כדאי שהנקה תבוא על חשבון בריאות האישה. תפעילי שיקול דעת וגם שילוב של תוספים והנקה אפשרי בהחלט. אם ההנקה גורמת לסבל, ממילא היא לא תחזיק מעמד, וזה לא פשע להחליט לא להניק בתנאים אלה. 

 

4. תשישות

לידה, הנקה וטיפול בתינוק כמו גם הביקורים מצד כל המשפחה מעייפים. פה המקום להבין ועדיף שעה קודם כי בזמן שהעולל ישן את נחה. מדובר בבריאותך ובבריאות בן הזוג והיילוד. לכולם עדיף שתנוחי וכמה שיותר.

 

5. זוגיות

הטלטלה של השותף החדש במשפחה ניכרת היטב גם על בן הזוג מה שעלול להוביל לתחושת נטישה ובדידות אצלו. אם עד עכשיו בן הזוג זכה למירב תשומת הלב שלך, כעת יש מישהו נוסף ש"תופס" את מקומו.

 

ככל שבן הזוג ירגיש שותף פעיל יותר וימלא תפקיד בטיפול ועזרה המצב יהיה טוב יותר. חשוב מאוד לשמור זמן לאינטימיות ביניכם (גם הסבתא יכולה לשמור לכמה שעות על היילוד על מנת שתיהנו גם אחד מהשנייה).

 

ד"ר ערן גולד הוא מומחה ביילוד, נשים ופריון

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחרי הלידה. תאפשרי לעצמך לנוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים