שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

צבא טורקיה: תפסנו את השלטון. ארדואן: אני השליט

ניסיון הפיכה צבאית במטרה להפיל את משטר ארדואן. הצבא הודיע על משטר צבאי, ארדואן התראיין מהסלולר והבטיח: "ההפיכה לא תצליח". קרבות באיסטנבול ואנקרה, מחאות למרות העוצר. דיווח: "יוזם ההפיכה - יועץ הרמטכ"ל"

 

 

 

ארדואן בראיון סלולרי: "צאו לרחובות" ()
ארדואן בראיון סלולרי: "צאו לרחובות"
קרב על השלטון בטורקיה: צבא טורקיה הודיע אמש (יום ו') כי תפס את השלטון, אבל הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן מסרב לוותר על כסאו ומבהיר - אני עדיין השליט. בראיון סלולרי הוא קרא לאזרחים לצאת לרחובות. "לניסיון ההפיכה תינתן תשובה הולמת", אמר ארדואן בראיון ל-CNN טורק. "האומה צריכה לצאת לרחובות כדי להשיב לניסיון ההפיכה. אנחנו נתגבר, ההפיכה לא תצליח".
 
הוא הבהיר כי יחזור למעונו באנקרה ממקום חופשתו במרמריס, אך לפי רשת NBC הוא ביקש מקלט מדיני דווקא בגרמניה. בהמשך נחת אדרואן בנמל התעופה אטאטורק באיסטנבול והתקבל בתשואות על ידי קהל תומכים. הוא התייחס לניסיון ההפיכה ואמר כי "המעורבים בו ביקשו לפגוע בסולידריות ובאחדות המדינה".
 
לפי דיווחים, הרמטכ"ל הטורקי - גנרל הולוסי אקאר - נהרג לאחר שנלקח בן ערובה ממטה הצבא באנקרה על ידי אנשי הצבא שאחראים להפיכה, לצד בני ערובה אחרים. בהמשך, דיווחו כלי תקשורת טורקיים כי בניגוד לדיווחים הקודמים, הרמטכ"ל לא נהרג. הצבא הכריז על עוצר, אך למרות זאת יצאו אלפים לרחובות וחיילים ירו לעבר מפגינים שניסו לחצות את הבוספורוס. טנקים הקיפו את בניין הפרלמנט באנקרה וירי נשמע באזור. מסוק צבאי הפציץ את מטה המשטרה באנקרה ואת מטה הכוחות המיוחדים, ו-17 שוטרים נהרגו. בהמשך הודיע משרד התובע בטורקיה כי 42 בני אדם נהרגו בבירה במהלך ניסיון ההפיכה, רובם אזרחים.
 
במהלך הלילה נראה כי האחראים לניסיון ההפיכה מתקשים להשלימה. מטוס קרב מסוג F-16 הפיל מסוק טורקי שהיה בשימוש של הקושרים. מכה נוספת הם קיבלו מוושינגטון, לאחר שהנשיא ברק אובמה הודיע כי "כל המפלגות בטורקיה צריכות לתמוך בממשלה הנרחבת" - כלומר בארדואן.
 
לאורך כל הלילה נשמעו פיצוצים וקולות ירי בערים הגדולות אנקרה ואיסטנבול, וירי נשמע גם באזור שדה התעופה אטאטורק באיסטנבול. לפי דיווחים, הצבא - שנכנס לשדה התעופה בתחילה - נסוג ממנו בהמשך ומאות אזרחים נכנסו אליו. 
 
מוקדם יותר אמר ראש הממשלה בינאלי ילדרים אמר כי נעשה ניסיון להפיכה צבאית - שהממשלה פועלת לסכלו. כעבור זמן קצר הודיע הצבא רשמית כי תפס את השלטון - כל זאת בניסיון להפיל את משטר ארדואן. שר המשפטים האשים כי נאמנים לאיש הדת פטהוללה גולן, יריבו הגדול של ארדואן, הם בין האחראים להפיכה. בסוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" נטען כי מתכנן ניסיון ההפיכה הוא יועצו של הרמטכ"ל, מחרם כוסא.
 
 
ארדואן מתראיין באמצעות הסלולר ()
ארדואן מתראיין באמצעות הסלולר
טנקים ברחובות ()
טנקים ברחובות
הגשרים נחסמו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הגשרים נחסמו(צילום: gettyimages)

בהודעה רשמית ששודרה אמש בטלוויזיה הממלכתית נאמר כי הוחל משטר צבאי. "חוקה חדשה תכונן כמה שיותר מהר", נאמר בהודעה שאותה פרסמה מגישה ברשת TRT. "השלטון הדמוקרטי והחילוני נשחק על ידי הממשלה הנוכחית. כעת 'מועצת שלום' שולטת במדינה והיא תבטיח את ביטחון האזרחים".

 

"כל קשרי החוץ הנוכחיים יימשכו", נמסר בהודעת הצבא. "תפסנו את השלטון כדי להסדיר את הדמוקרטיה, שלטון החוק יישאר בראש סדר העדיפויות". כל הטיסות משדה התעופה אטאטורק באיסטנבול בוטלו בעקבות זאת והרשתות החברתיות השונות, בהן פייסבוק וטוויטר, אינן פועלות.


"קבוצה בצבא מנסה לבצע הפיכה, זהו ניסיון בלתי חוקי", אמר ראש הממשלה הטורקי ילדרים דקות ספורות לאחר שהחלה הדרמה. הוא קרא לרגיעה והבטיח: "שום דבר לא יפגע בדמוקרטיה הטורקית. קבוצה בצבא הטורקי מנסה לבצע הפיכה. הפעולה הצבאית נעשתה שלא כחלק משרשרת הפיקוד. כוחות הביטחון עושים כל שביכולתם כדי להשתלט על המצב. האחראים לניסיון ההפיכה הצבאית ישלמו את המחיר הכבד ביותר". 

 

גורמים במעונו של הנשיא הטורקי ארדואן מסרו: "זו מתקפה נגד הדמוקרטיה הטורקית. קבוצה בתוך הכוחות המזוינים פתחה במתקפה במטרה להפיל את הממשלה הדמוקרטית הנבחרת, מחוץ לשרשרת הפיקוד. ההודעה שנמסרה לכאורה מטעם הצבא אינה אושרה על ידי הפיקוד. אנחנו מפצירים בעולם לעמוד לצד העם הטורקי".

 

 

 

ארדואן במסיבת עיתונאים מאולתרת ממקום חופשתו במרמריס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן במסיבת עיתונאים מאולתרת ממקום חופשתו במרמריס(צילום: רויטרס)

כוחות צבא באיסטנבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות צבא באיסטנבול(צילום: רויטרס)
 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

קבוצה בצבא: השתלטנו על השלטון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קבוצה בצבא: השתלטנו על השלטון(צילום: gettyimages)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גשרי הבוספורוס נחסמו ()
גשרי הבוספורוס נחסמו

הדרמה עצמה החלה כשבאיסטנבול, העיר הגדולה במדינה, נחסמה לתנועת כלי רכב הנסיעה על שני גשרי הבוספורוס. הטלוויזיה המקומית דיווחה בתחילה על כך, מבלי להוסיף פרט נוסף. סוכנות הידיעות הטורקית "דוגאן" הראתה תמונות של כלי רכב ואוטובוסים מופנים מהמקום. במקביל, באנקרה נשמע ירי ועדי ראייה דיווחו על מטוסים ומסוקים של הצבא הטורקי שחגים בשמי הבירה. גם באיסטנבול נצפו מסוקים באוויר.

 

לפי העיתון "הורייט", קבוצת אזרחים ניסתה להיכנס למטה הטלוויזיה הממשלתית TRT באנקרה שנכבש למעשה על ידי האחראים להפיכה לאחר שלמקום הובאו שני אוטובוסים עמוסים בחיילים. לפי הטענות, כוחות הביטחון פתחו באש מתוך הבניין ופצעו אדם אחד. בנוסף, נטען כי מסוק צבאי פתח באש לעבר הבניין. התחנה עברה מאותו רגע לשדר רק מבזקי מזג אוויר.

 

משרד החוץ הישראלי הינחה את כל השליחים באיסטנבול ואנקרה לא לצאת מהבתים. עוצר הוטל בכל רחבי טורקיה. מטוס "טורקיש איירליינס" המריא מנתב"ג עם ארבעה נוסעים בלבד מתוך ה-90 שהיו אמורים לעלות עליו, לאחר שכל היתר סירבו ברגע האחרון לאחר שקראו על הדיווחים על ניסיון ההפיכה - וזמן קצר לאחר מכן המטוס הושב על כנו לישראל. 

 

כרמל שאמה-הכהן, שגריר ישראל ב-OECD שנמצא כעת באיסטנבול, סיפר: ״אני בראש המשלחת הישראלית לוועדת המורשת העולמית של אונסק"ו. הגענו לסכל את ההצעה הפלסטינית בעניין ירושלים. קבענו היום לצאת לארוחת שישי בעיר ורגע לפני הודיעו המאבטחים שחייבים להשאר במלון עקב התרעה מיידית. בשעות האחרונות מסוקים טסים בלי הפסקה. יש פה אווירה מאוד מתוחה ומעט מאוד אינפורמציה על מה שמתרחש בחוץ".

 

צבא טורקיה נחשב באופן מסורתי לשומר החילוניות במדינה. ב-14 שנות שלטונו של ארדואן הלך ותפס האיסלאם הדתי מקום יותר ויותר מרכזי בחיים הציבוריים, ותוכניתו של ארדואן לשנות את החוקה כך שתחזק את סמכויותיו כנשיא ותבצר את שלטונו עוד יותר הטרידה רבים במעוזים החילוניים.


פורסם לראשונה 15/07/2016 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות צבא טורקיים בגשרי הבוספורוס
צילום: רויטרס
מומלצים