שתף קטע נבחר

בשידור חי: כך ניסו לגנוב גוזל של עוף דורס מהקן

אלפי גולשים שצפו בשידור החי של מצלמת רשת העוקבת אחרי חיי משפחת חיוויאים עם גוזל, נחרדו לגלות בשבת בערב כי אלמונים הגיעו לאזור הקינון, טיפסו על העץ ולקחו את הגוזל המבוהל. פקחי רשות הטבע והגנים יחד עם החוקר גלעד פרידמן מיהרו להגיע למקום. מה עלה בגורל הגוזל? צפו בדרמה

 

 

תוכנית הריאליטי העוקבת בשידור חי אחרי קורות משפחת חיוויאים, עופות דורסים המתמחים בציד נחשים וזוחלים, במאבקם לגדל בהצלחה גוזל יחיד בטבע המקומי, כבר זכתה לאינספור דרמות בשבועות האחרונים מאז שהגוזל בקע לעולם.

 

הם שרדו שריפת חורש ענק שפרצה בסמוך לקן, האב כמעט ונחנק על ידי נחש זעמן שחור שצד עבור הגוזל, חוו ביקורים של דורסי לילה רעבים וכעת הגיע אחד האיומים הגדולים בטבע: מפגש עם בני אדם סקרנים.

 

האב והגוזל בארוחת בוקר עם נחש (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל) (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)
האב והגוזל בארוחת בוקר עם נחש(צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)

 

תיעוד החיוויאים מתבצע במסגרת פרויקט קינון הדורסים משודר באיכות HD באתר הצפרות הישראלי ונוצר בזכות שיתוף פעולה של החברה להגנת הטבע, קרן דוכיפת, צה"ל – צבא הגנה לטבע, רשות הטבע והגנים, בית ספר שדה כפר עציון והחוקר גלעד פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב. 

 

"המצלמה רועדת והגוזל קפץ מהקן"

בשבת בערב, ד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, החל לקבל הודעות בקבוצת הוואטסאפ של אנשי הפרויקט כי מתרחש אירוע חריג בקרבת הקן.

 

"המצלמה רועדת, הגולשים שצופים בשידור החי ברשת שומעים דיבורים בערבית. לא הספקתי להיכנס לאתר ופתאום הודעה אחרי הודעה, שהגוזל קפץ מהקן ומישהו הזיז את המצלמה", מספר מליחי ל-ynet. "שבת בערב, אתה מנסה לחשוב את מי להקפיץ לאזור, אבל תוך שניות, הפקח האזורי שלנו כבר נסע לאזור וכל מי שהיה זמין, נסע לשם. יצרתי קשר עם צה"ל כדי לבדוק אם יוכלו לאתר את האנשים שהגיעו אל הקן".

 

לדברי מליחי, תוך כדי שהוא בקשר עם שותפיו לפרויקט, הוא הבחין כי במקום מתנהל ויכוח בין האלמונים שהגיעו לאזור וטיפסו על עץ החרוב בו מגדלים ההורים את הגוזל. הגוזל שמלאו לו כבר 56 ימים, נותר לבד בקן במהלך שעות היום בזמן שההורים עפים לחפש מזון. בשעות הלילה, ההורים נוהגים לישון בסמוך לקן.

 

 (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל) (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)
(צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)
 

"פתאום אני רואה יד מופיעה ורואה שהגוזל מוחזר אל הקן. הופתעתי מאוד ולא ציפיתי לראות אותו חוזר. אני לא יודע אם הם רצו לחמוס את הגוזל או הגיעו למקום מתוך סקרנות. הם דיברו ביניהם בערבית וסיפרו כי עלו לראות מה יש על העץ, כשהגוזל נפל, הם החלו להתווכח ביניהם מי ירים אותו מאחר וככל הנראה פחדו שהוא ינשך אותם", מסביר מליחי. "הם עשו מעשה בלי לחשוב והפריעו לקינון.  אחד מהם פחד שהגוזל יקרע לו את הבשר מהידיים, הוא תפס אותו מהכנפיים וזרק אותו לקן".

 

 

תופעת חמיסת הגוזלים והפרחונים מהקינים בטבע גובה מחיר כבד לא רק ממאות עופות דורסים שחלקם מצויים בסכנת הכחדה מקומית, אלא גם באה לידי ביטוי בלכידה של אלפי ציפור שיר במהלך עונות הנדידה למטרות סחר וגידול פרטי. בקינונים ידועים של עופות דורסים בסכנת הכחדה, רשות הטבע והגנים אף מציבה שמירה באזורים הללו כדי למנוע גניבת הגוזלים.

 

"ברוב המקרים בהם העופות הדורסים מגודלים בשבי בבתים פרטיים, הם נמקים בכלובים, סובלים מרככת בעצמות, ציפורניים שלא גדלות טוב, יכולת תעופה מוגבלת מאחר והם מוחזקים בכלובים קטנים" מציין מליחי.

 

 (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל) (צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)
(צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל)

 

הגוזל הושב בשלום לקן

 

גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב ואחראי על פרויקט הצילומים הגיע למקום בשעת ערב יחד עם פקחי הרשות. הגוזל שהושב לקן על ידי האלמונים נפל ממנו לאחר זמן קצר. מאחר ומדובר בגוזל שעדיין אינו מסוגל לעוף בכוחות עצמו, היה חשש כי הוא ייטרף על ידי חיות בר במהלך הלילה.

 

פרידמן הכניס את החיוויאי הצעיר לשקית בד מיוחדת, בדק שהעוף הדורס לא פצוע והשיב אותו בחזרה לקן. למחרת בבוקר, ההורים הגיעו עם טרף טרי בדמות נחש והאכילו את הגוזל.

 

לדברי פרידמן ויהונתן מירב מהחברה להגנת הטבע, "מדובר ב"עבירה על 'חוק הגנת חיות-הבר' האוסר על פגיעה, הטרדה והפרעה למחזור הרבייה של חיות מוגנות. העופות הדורסים הם ערכי טבע מוגנים ולכן כל הפרעה לקינון היא עבירה על החוק", כתבו השניים בעמוד הפייסבוק של הפרויקט לאחר תום המבצע להשבת הגוזל לקן. 

 

"כל קירבה אל הקן היא הפרעה, גם אם היא נעשית בתמימות, אשר עלולה לגרום לנטישת הקינון והגוזל", כתבו השניים בעמוד הפייסבוק בעקבות האירוע בו צפו אלפי גולשים בשידור חי. הם ציינו כי הם מקווים כי החשודים במעשים ייתפסו בקרוב, לאחר שברשות הטבע והגנים ניהלו מרדף אחריהם.

 

השניים ביקשו להודות לכל אלפי העוקבים בפרויקט שהתריעו בזמן אמת על התקרית. "בזכותכם הצלחנו להחזיר את הגוזל בזמן. אנו מקווים שהעונה הדרמטית הזו תמשיך כסדרה ושהגוזל יפרח בהצלחה מהקן".

 

לצפייה בשידורים החיים של החיוואים

 

 


פורסם לראשונה 25/07/2016 23:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל
החוקר גלעד פרידמן עם הגוזל
צילום: פרויקט תיעוד דורסים בישראל
מומלצים