שתף קטע נבחר

האוצר בחר את קרנות ברירת המחדל בפנסיה

במסגרת המכרז שפרסם משרד האוצר, זכו מיטב-דש והלמן-אלדובי כקרנות ברירת המחדל בדמי ניהול מוזלים, אליהן יחויבו המעסיקים לצרף כל עובד שירצה בכך וכן עובד שלא הגדיר להיכן להפקיד את כספי ההפרשות הפנסיוניות

שר האוצר, משה כחלון והממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, הכריזו הבוקר (ב') על בחירת קרנות ברירת המחדל לחיסכון הפנסיוני, אליהן יחויבו המעסיקים לצרף כל עובד שירצה בכך וכן עובד שלא הגדיר להיכן להפקיד את כספי ההפרשות הפנסיוניות.

 

  • על חשבון הציבור: נטל הפנסיה התקציבית גדל

 

קרנות הפנסיה שנבחרו הן מיטב דש והלמן אלדובי. הקרנות הציעו דמי ניהול נמוכים משמעותית מממוצע דמי הניהול הנהוג בשוק.

 

כזכור, קרנות הפנסיה גובות דמי ניהול הן מההפקדות – הסכום החודשי המנוכה מהשכר ומועבר לחיסכון והן מסך החיסכון שנצבר בקרן. בהתאם למכרז, קרן הפנסיה של מיטב דש תגבה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.01% מהצבירה בקרן. דמי הניהול שתגבה קרן הפנסיה של הלמן אלדובי יעמדו על 1.49% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.001% מהצבירה בקרן

 

הקרנות יחלו לצרף עמיתים בנובמבר 2016 בהתאם לדמי הניהול הנמוכים שנקבעו. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שנתיים ובסופן יתבצע מכרז חדש. בהתאם לכלכלים, המצטרפים לשתי הקרנות ייהנו מדמי הניהול הנמוכים למשך 10 שנים.

 

לטענת האוצר הפחתת דמי הניהול צפויה להגדיל את קצבת הפרישה של העובדים במאות שקלים מדי חודש. כך, לשכיר המשלם כיום דמי ניהול מקסימאליים (6% מההפקדות ו-0.5% מהצבירה), צפוי המהלך להגדיל את הקצבה הצפויה בכ-18%. בדיקה שערך משרד האוצר מצאה כי שכיר בעל שכר ממוצע צפוי להגדיל את קצבתו הצפויה בפרישה ביותר מ- 900 שקל. באוצר מוסיפים כי הרפורמה צפויה להביא להוזלה בדמי הניהול בשוק הפנסיה כולו.

 

הטענה היא כי בעוד עובדי הארגונים הגדולים נהנים מהצעות אטרקטיביות בדמי הניהול,  עובדי המעסיקים הקטנים יותר ואלו שאינם מאוגדים משלמים מחיר יקר. נזכיר כי במסגרת דו"ח הפיקוח על שוק ההון שפורסם לאחרונה, ערך אגף שוק ההון בדיקה שבחנה את שיעור דמי הניהול שמקבלים עובדי חמשת המעסיקים הגדולים במשק בקרנות הפנסיה השונות, בהשוואה לדמי הניהול שמקבלים שאר העמיתים בממוצע באותה קרן. הבדיקה העלתה כי הפער מגיע לעד פי 3 ויותר.

 

יצויין כי בענף הפנסיוני הושמעה ביקרות קשה על המהלך של האוצר, כאשר לטענת גורמים בענף הורדת דמי הניהול לשיעור כה נמוך הופכת להפסד ותפגע בקרנות הפנסיה. חברות הביטוח, המחזיקות גם בקרנות הפנסיה, אף עתרו לבג"ץ נגד המהלך בטענה כי "הרפורמה חורגת באופן קיצוני מתחום הסבירות, ופוגעת פגיעה קשה ובלתי מידתית בזכות הקניין, בחופש החוזים ובחופש העיסוק של הגופים המוסדיים, כמו גם של המעסיקים והעובדים".

 

מנגד טוענים גורמים אחרים כי גם בדמי ניהול נמוכים עדיין קרנות הפנסיה יכולות להרוויח. אמנם המרווחים קטנים יותר אך עדיין מדובר במהלך נכון עסקית וכלכלית מבחינת הזוכים במכרז.

 

איתי ברדה, מנכ"ל הלמן-אלדובי גמל ופנסיה, שזכתה במכרז, אמר בתגובה: "הבחירה של משרד האוצר מהווה הבעת אמון גדולה מאוד ואנו שמחים על כך. שוק הפנסיה נמצא בצמיחה משמעותית בשנים האחרונות ומבחינתנו הזכייה מהווה מנוע צמיחה משמעותי. אני מברך את אגף שוק ההון שהצליח לקדם את הרפורמה למרות לחצים והתנגדויות גדולות מאוד,אנו שותפים ותומכים בניסיונות האוצר לקדם בנחישות את הגברת התחרות ושבירת הריכוזיות העצומה שיש כיום בשוק הפנסיה הן באופן כללי והן על ידי חיזוק בתי ההשקעות אשר מהווים מחוללי תחרות חשובים ביותר בענף".

 

אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש, שזכתה גם היא במכרז: "אנו מודים למשרד האוצר על בחירתו. נפעל על מנת להציע לכל עובד במדינה את התנאים הטובים ביותר הקיימים בשוק לצד שירות איכותי וטכנולוגי. יוזמת משרד האוצר מבורכת וחשובה ואנו גאים לקחת חלק במימושה. ניתן לספק לעמיתים קרן פנסיה טובה במחיר הוגן ולשם כיוונו. אין ספק כי הזכייה במכרז תהיה קפיצת מדרגה משמעותית נוספת עבורנו בעולמות הפנסיה. התחרותיות תגדל ונמשיך לשבור את הריכוזיות שקיימת בתחום".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים