שתף קטע נבחר

זיהום ב"חלב בראשית", שני ילדים אושפזו

שני ילדים אושפזו בבית החולים איכילוב עם מחלת ברוצלוזיס לאחר ששתו חלב נאקות המשווק על-ידי "חלב בראשית". משרד הבריאות מזהיר מצריכת מוצרי חלב שלא עברו פסטור. מנכ"ל החברה: "אין ברוצלוזיס בחלב נאקות"

  

 

 

שני ילדים אושפזו במצב קל עד בינוני בבית החולים איכילוב בעקבות שתיית חלב נאקות המשווק על-ידי "חלב בראשית". כך נמסר ממשרד הבריאות. הילדים סובלים ממחלת ברוצלוזיס ובעקבות האשפוז הורו במשרד להשמיד 4 טונות חלב נאקות.

 

אנשי שירות המזון במחוז מרכז פשטו על העסק המנוהל על-ידי איל ליפשיץ במושב סתריה שממנו הופצו - על-פי משרד הבריאות - מוצרי החלב הללו.

 

מנהל חברת ''חלב בראשית'' איל ליפשיץ, אומר שבמפעל נערכת ביקורת חצי שנתית על ידי השירות הווטרינרי, והאחרונה הייתה רק לפני כשבועיים. "אני מדען, עוסק במחקר ובשימוש הרפואי של חלב נאקות, הבדיקות היו תקינות לחלוטין", אומר ליפשיץ. "אני יודע גם מה המקרה, אימא שלקחה פעם אחת חלב התקשרה שלילד מצאו חיידק ברוצלה בדם. אין ברוצלה בחלב נאקות. החלב מבוקר, הנאקות מבוקרות".

 

כלומר החלב לא גרם לזה?

"חבר טוב שחולב אצלנו חטף ברוצלה לפני שנים מכנאפה שהוא ועוד חצי מתושבי רהט אכלו, מחלב כבשים. לא מנאקות ולא שום דבר".

 

איך משרד הבריאות החליט שיש חיידקים בחלב? הוא עשה בדיקות אצלכם?

"אנחנו שמענו על זה כשהגיע משרד הבריאות, דפק על הדלת. החלב עבר ביקורת במעבדת אמינולאב שהיא אחת ממעבדות המזון הטובות, ועובר בדיקות גם במעבדות אחרות. החלב משמש למחקר, לחולי סרטן, מציל חיים. אנחנו נצטרך לשקול את צעדינו, אין ברוצלה בחלב נאקות, לא להלכה ולא למעשה".

 

 (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
(צילום: ליאור פז)
משרד הבריאות הורה להשמיד כארבעה טון של חלב נאקות (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
משרד הבריאות הורה להשמיד כארבעה טון של חלב נאקות(צילום: ליאור פז)

אבל אם משרד הבריאות אצלכם במפעל ומשמידים חלב, הם לא בודקים לפני שמשמידים?

"הם לא בדקו. התשובה שלהם תהיה שזה לא היה תחת פיקוח מלא שלהם. אבל יש הבדל, החלב ברובו, כמעט כולו, נועד לצרכי מחקר. אנחנו מבקרים את החלב עצמו והחיה עצמה מבוקרת. יש לי תאומים בני שנתיים ששותים את החלב, ואני לא מעלה בדעתי לא לתת להם. מעבר לזה, אם אותם שני ילדים היו חוטפים ברוצלה ממקור של חלב נאקות, היינו שומעים על עשרות מקרים במקביל, לא רק על המקרה הזה".

 

מחלת הברוצלוזיס נקראת גם קדחת מלטה. זו מחלה הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג Brucella המתאחסנים בבעלי חיים ומדביקים בני אדם. המחלה מופיעה בצורה קלה בבעלי חיים ובצורה חמורה יותר בבני אדם. החיידקים גורמי המחלה מתאחסנים לרוב בצאן ובקר.

 

השמדת הקורנפלקס המזוהם מהמפעל בערד ()
השמדת הקורנפלקס המזוהם מהמפעל בערד
 

הדיון היום בכנסת על הקורנפלקס המזוהם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הדיון היום בכנסת על הקורנפלקס המזוהם(צילום: גיל יוחנן)

מעבר החיידק מבעלי החיים לבני אדם נעשה באופן ישיר: באמצעות מגע או שתיית חלב לא מפוסטר מבהמה נגועה, ובאופן פחות, באכילת בשר נא של בעל חיים נגוע (חלב ובשר נגועים אינם מראים כל סימן חיצוני לנגיעות). כמו כן תיתכן הדבקה בשאיפת תרסיס ובמגע ישיר עם ריריות.

 

חיידק הברוצלה עלול להימצא במוצרי חלב לא מפוסטרים ובמשרד הבריאות מזהירים את הציבור מצריכת מוצרי חלב ממקור לא ידוע שלא עברו פסטור. רופאת מחוז מרכז במשרד הבריאות ד"ר עפרה חבקין מתכוונת להוציא עוד היום צו סגירה לעסק.

 

הכנסת דנה בסערת הקורנפלקס

ועדת ביקורת המדינה קיימה היום דיון בפרשת הקורנפלקס המזוהם. "משרד הבריאות לא זיהה את גורמי הסיכון בפרשת הקורנפלקס של חברת יוניליוור", אמרה ליאורה שמעוני, בכירה במשרד מבקר המדינה, שהוזמנה לדיון פגרה מיוחד בכנסת. "חשבנו שהנושא של פיקוח על האיכות של המזון הוא נושא משמעותי, ולכן פרסמנו דו"ח בעניין במאי 2016. יש כאן בעצם שני רבדים. הראשון הוא החברה שייצרה את אותו מזון פגוע. השני, שבו עסקנו, הוא איך אתה מונע ממזון תקול להגיע אל הציבור".

  

הורדת סלטי שמיר מהמדפים בסופרמרקט בבאר שבע, היום ()
הורדת סלטי שמיר מהמדפים בסופרמרקט בבאר שבע, היום

שמעוני הוסיפה: "צריך להבין, כדי למנוע לחלוטין אתה צריך להציב כאן שומר, פקח על כל קו, על כל ליין וליין בייצור. זה דבר שהוא כמובן בלתי אפשרי. לשם ייצור של מערך בקרה מפוקח צריך שני דברים. הראשון לקבוע מהם גורמי הסיכון שלך, והשני לקבוע את הכללים. כשלמשרד הבריאות יש מערך בקרה ופיקוח רופפים על קו הייצור - זה בא לידי ביטוי בכך שמשרד הבריאות לא זיהה את גורמי הסיכון העיקריים. הוא עושה בקרה על פי השיקולים שלו".

 

סלטי שמיר יורדים מהמדפים

חברת סלטי שמיר הודיעה היום כי בעקבות הודעה של ספק הטחינה הגולמית "טחינה הנסיך", היא מורידה מהמדפים מותגי חומוס וטחינה וסלטים נוספים. בין היתר מדובר במוצרים של המותג הפרטי של שופרסל. סלטי שמיר נמכרים כמותג פרטי ברוב הרשתות.

 

משרד הבריאות הודיע ש"נערכה ביקורת במפעל טחינת הנסיך על ידי מפקחים מטעם משרד הבריאות וזאת בעקבות חשד להימצאות סלמונלה שהתגלתה במפעל. ממצאי הבדיקה הראשוניים מעלים כי מדובר בתקלה שהתגלתה בקו מילוי המיועד לתעשייה בלבד. כ-200 טון טחינה גולמית מעוכבים במפעל ומיועדים להשמדה. המפעל הודיע ללקוחותיו על אספקת החומר גלם החשוד. הליך הבדיקה של משרדנו טרם הסתיים".

 

מטחינת הנסיך נמסר: "החברה מקבלת אחריות מלאה על התקלה ופועלת בשקיפות מלאה מול הלקוחות, הצרכנים ומשרד הבריאות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
חלב הנאקות בסתריה
צילום: ליאור פז
מומלצים