שתף קטע נבחר

בירת הסאונות העולמית חוזרת להזיע

פינלנד הקפואה משוגעת על סאונות: זה המקום שבו באים להירגע, לסגור עסקאות - ואפילו לנהל מו"מ בין מדינות. ביותר מ-2 מיליון בתים יש סאונה פרטית, אבל השיגעון של הקיץ הזה הוא הסאונות הציבוריות שחוזרות לחיים ומפיגות את הבדידות של 5.5 מיליון פינים

האם התפשטות והזעה עם זרים היא הקטע שלכם? בפינלנד, אף שמדובר במדינה שבה יש לא פחות משני מיליון סאונות פרטיות, הטרנד החם ביותר הוא סאונות ציבוריות. הסאונות האלה הן הנקודות הכי מגניבות שיש להלסינקי להציע בקיץ הנוכחי, ופינים ותיירים בני כל הגילים נוהרים אל ספסלי העץ באתרי חוף שבהם מד החום מטפס ל-80 מעלות צלזיוס לפחות.

 

סאונת בוטיק חדשה בשם "לוילי" (בפינית – "אדים") פתחה במאי את שעריה בקו החוף של הבירה. היא הפכה ללהיט מיידי כל כך עד שאפילו בימי שמש אין ברירה אלא להזמין אליה מראש מקום באינטרנט. בביקור שערכו שם לאחרונה אנשי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP כמה צעירים וצעירות שלומדים יחד באוניברסיטה חגגו את יום הולדתה ה-27 של לינאה רמס.

בסאונה בפינלנד. המודרניזציה הרגה את הסאונות הציבוריות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בסאונה בפינלנד. המודרניזציה הרגה את הסאונות הציבוריות(צילום: AFP)

הסאונה של סניף "ברגר קינג" בהלסינקי. קודם בורגר, אחר כך זיעה - או להפך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסאונה של סניף "ברגר קינג" בהלסינקי. קודם בורגר, אחר כך זיעה - או להפך(צילום: AFP)

הם בחרו לעשות זאת בהליכה לסאונה – פעילות רגילה עבור חברים בפינלנד, מדינה שבה סאונות הן חלק אינטגרלי מחיי היום יום ובחגיגות גדולות לאורך השנה. רמס נכנסת לסאונה בבית ארבע פעמים בשבוע, אבל החליטה לבוא לשם בכל זאת: "חשבנו שזו תהיה דרך כיפית להעביר זמן ביחד וליהנות", סיפרה על מדרגה ליד החוף, בזמן שהיא וחבריה התקררו לפני עוד סיבוב הזעה בפנים.

 

בסאונות הפרטיות הפינים מתפשטים לגמרי ונשארים עירומים כביום היוולדם, אבל בסאונות ציבוריות יש חדרים נפרדים לגברים ולנשים או שהמבקרים מתבקשים להיכנס בבגדי ים לסאונות המיועדות לשני המינים.

השחקן יספר פקונן בסאונת "לוילי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השחקן יספר פקונן בסאונת "לוילי"(צילום: AFP)

סאונה לכל פיני

סאונות יכולות לעזור להירגע, אבל משתמשים בהן גם למטרות גדולות יותר – למשל לסגירת עסקאות ואפילו לשיחות דיפלומטיות חשובות. בימי המלחמה הקרה אורהו קקונן, ששימש נשיא 26 שנה, ניהל משא ומתן עם דיפלומטים סובייטים בסאונה של מעון הנשיא. ההיבט החברתי של הסאונות הציבוריות הוא בדיוק זה שמסביר את הרנסנס שהן חוות כעת ברחבי המדינה.

 

במשך מאות שנים השתמשו פינים בסאונות כדי להתרחץ, להירגע ואפילו ללדת, אבל התנאים הטובים של העידן המודרני שאפשרו זרימת מים לכל בית סימנו את גוויעתן של הסאונות הציבוריות הוותיקות – ואנשים החלו להתקין סאונות פרטיות בבתיהם. כיום רוב הדירות הפרטיות החדשות בפינלנד כוללות סאונה פרטית, ולפי נתונים שנאספו - בפינלנד יש יותר משני מיליון סאונות. בפינלנד כולה יש בסך הכול 5.5 מיליון תושבים, ובהתחשב בכך שאחד מכל חמישה פינים חי בגפו – מספרם של הפינים שיש להם סאונה משלהם גבוה במיוחד.

אתר הספא והסאונות "לוילי" על שפת הים הבלטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אתר הספא והסאונות "לוילי" על שפת הים הבלטי(צילום: AFP)

"הרבה אנשים חיים לבד בימינו אבל משתוקקים לתחושת קהילה ולחוויה משותפת. סאונה היא המקום הטוב ביותר בשביל זה – זה מקום אינטימי שבו אפשר להחליף רעיונות עם מי שמתיישב לידך", אומר ראול רונשטיין, מנהל Allas Sea Pool, סאונה ציבורית שאמורה להיפתח החודש. לדבריו הוא מאמין כל כך בסאונות הציבוריות עד שהוא ושותפיו השקיעו עשרה מיליון אירו באתר הספא שפתחו ושכולל שלוש סאונות ושלוש בריכות. כמו "לוילי", המתקן שלהם ניחן בעיצוב ובארכיטקטורה נורדיים.

 

סאונה גם בברגר קינג

הבעלים של "לוילי", המחוקק לשעבר אנטרו וריטה והשחקן יספר פקונן, המוכר לקהל הצופים הבינלאומי מהסדרה האירית-קנדית "הוויקינגים", השקיעו 6.3 מיליון אירו בעיצוב. "מחלקת התיירות של העיר אמרה לנו שהיא מאמינה שהמקום שלנו יהפוך בתוך זמן קצר לאחת משלוש האטרקציות המובילו בהלסינקי", מתגאה פקונן.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פרייה סלבראג', פרופסור בת 42 מצ'נאי שבהודו, באה לבקר בסאונה "לוילי", והחוויה – שכללה טבילה של אחרי הסאונה בים הבלטי הקר – הותירה עליה רושם עז. "הייתי בסאונה בבית, בדרום הודו, וזה לא דבר חדש עבורנו, אבל לעשות את זה במדינה או בעיר שיש בה כל כך הרבה אתרי ספא...!".

 

האהבה לסאונות בפינלנד כל כך גדולה, עד שאפילו רשת "ברגר קינג" האמריקנית רוצה שהסניפים של בפינלנד ישתתפו בחגיגה. לאחרונה היא פתחה סאונה באחד הסניפים שלה בהלסינקי, וניתן להיכנס אליה בקבוצות עם הזמנה מראש.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תחייתן של הסאונות החלה ב-2011, כשכמה מתושבי הלסינקי בנו את "סומפסאונה", סאונה לא מורשית שנבנתה שלא כחוק מציוד שהושאר באתר בנייה. התגובה של העירייה הייתה

בתחילה להרוס את המקום, אבל העובדה שמדובר בסאונה מעורבת ללא תשלום ובעירום משכה רבים, וחובביה בנו אותה מחדש בכל שנה באביב. השנה היחס של העירייה כבר היה שונה: היא העניקה למקום את התואר "המעשה התרבותי של השנה" בהלסינקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"אנשים משתוקקים לתחושת קהילה"
צילום: AFP
מומלצים