שתף קטע נבחר

זהירות, שביר! / טור

ניפוץ שיאי עולם באתלטיקה הוא אירוע נדיר, ובכל זאת, אבינעם פורת מצא עבורכם כאלה שנמצאים בסכנת מחיקה באולימפיאדה הקרובה. וגם: האתלטים ששווה לשים עליהם עין

אם נסתמך על אליפות העולם אשתקד בבייג'ינג, כמבוא לאיכויות שאמורות לבוא לידי ביטוי בתחרויות האתלטיקה באצטדיון ז'ואו הוולאנז' הנפתחות ביום שישי, מצפה לנו "וואו" אחד גדול. לא רק מופע הפרידה של אוסיין בולט מהאולימפיאדות, שיגדיר, למי שחפץ בהשוואות, מי הספורטאי האולימפי הגדול בהיסטוריה, הוא או מייקל פלפס, אלא מגוון רב של תוצאות, תופעות, הפתעות וכוכבים. לא רק האתלטים, גם חובבי מלכת הספורט כבר נמצאים בהיכון מטפורי על אדני הזינוק.

 

מאמרים נרחבים ייכתבו בימים שנותרו עד גמר ה-100 מ' (בין ראשון לשני, 4:25, לא יכלו להתחשב בנו?!), שבמרכזם יעמוד כמובן הכוכב הג'מייקני בולט וניסיונו לזכות בזהב שלישי ברציפות. בטור הזה לא נתרכז בבולט.

 

לראשונה בתולדות האולימפיאדות, יתנהלו תחרויות האתלטיקה בהיעדר מדינה שסולקה בגלל הפרה בוטה של התקנות למניעת סימום בספורט. לא "עוד" מדינה, אלא המעצמה רוסיה בכבודה ובעצמה. לפני ארבע שנים רוסיה זכתה ב-16 מדליות באתלטיקה באולימפיאדת לונדון. ממצאים חדשים שפורסמו מטילים ספק לגבי אופן השגת חלקן.

 

ההחלטה של מוסדות הוועד האולימפי והתאחדות האתלטיקה הבינלאומית היא נכונה ומטרתה להוות אמירה ברורה נגד הנגע המשחית את ענף הספורט המדהים הזה, ומעורר שאלות בנוגע לאמינותו. אפילו הכוחניות של הדיקטטור ולדימיר פוטין לא הרתיעה את יו"ר ההתאחדות הבינלאומית, לורד סבסטיאן קו, נסיך המסלול שסבל בזמנו קשות מהתמודדות לא הוגנת עם יריבים מסוממים.

 

אולימפיאדה בלי איסינבייבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אולימפיאדה בלי איסינבייבה(צילום: רויטרס)

 

מקצועית, ההיעדרות הרוסית תבלוט עיקר בקפיצה לגובה שם תחמיץ את התחרות מריה קוצ'ינה המצוינת וכמובן בקפיצה למוט לנשים ממנה תיעדר שיאנית העולם האגדית, ילנה איסינבייבה.

 

בניגוד לשחייה שבה שיאי עולם נשברים באופן תדיר, באתלטיקה מספר השיאים נמוך וכל אחד מהם הוא סיבה למסיבה. לא רק שיאים רבים של מדינות מזרח-אירופה לשעבר עומדים כאבן שבלתי אפשרי להזיזה, אלא גם אלו של הגיסות ג'וינר האמריקאיות, ג'קי ג'וינר-קרסי, שיאנית הקרב 7, ופלורנס גריפית'-ג'וינר, השיאנית המנוחה ב-100 וב-200 מ'.

 

המטרה ברורה. כריסטיאן טיילור (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
המטרה ברורה. כריסטיאן טיילור(צילום: Gettyimages)

להערכתי, שלושה שיאים עומדים בסכנה: כריסטיאן טיילור, קופץ המשולשת האמריקאי (26) שקבע באליפות העולם בשנה שעברה את ההישג השני בהיסטוריה בקפיצה משולשת, 18.21, ינסה בריו ובתקווה שישררו תנאים טובים, להוסיף תשעה סנטימטרים נוספים ולנפץ את שיאו בן ה-21 של הבריטי ג'ונתן אדוארדס. טיילור כבר קפץ העונה ל-17.76 ו-17.78, ואם וכאשר יגיע ל"פיק" הנכון ישיג את מבוקשו.

 

אשטון איטון, מלך האתלטים, שיאן העולם והאלוף האולימפי בקרב 10, הוא האתלט הכי מגוון ומורכב בעולם. איטון הוא ספורטאי שמתעלה בתחרויות גדולות ואפשר שיסתער על שיאו, 9,045 נקודות, שנקבע אשתקד באליפות העולם.

 

הכי מגוון שיש. אשטון איטון (צילום: AP) (צילום: AP)
הכי מגוון שיש. אשטון איטון(צילום: AP)

 

למרות שמקובל כי הקרבות בריצות הבינוניות והארוכות באולימפיאדות מתנהלים בצורה טקטית, הוכח בלונדון ובבייג'ינג 2008 כי אפשר גם אחרת. דייויד רודישה הקנייתי ניצל בלונדון את גמר המשחקים האולימפיים לשבירת שיא עולם ב-800 מ', 1:40.91 דקות (הפעם הוא לא בכושר לשחזר זאת).

 

בריצת 3,000 מכשולים לנשים, נוגעות שתי קניייתיות צעירות, אחת המשתתפת עבור מולדתה והשנייה עבור בחריין, בשיא העולם של הרוסיה גולנארה גלקינה, 8:58.81. רות ג'בט "הבחריינית" בת ה-19 קבעה העונה את התוצאה השנייה בהיסטוריה, 8:59.97 דקות, והייבין ג'פקמוי (24) שתרוץ עבור דגל קניה קבעה את התוצאה השלישית, 9:00.01.

 

אתלטים יוצאי דופן שכדאי לעקוב אחריהם גם מבלי שישברו שיאים:

ההולנדית דפנה סחייפרס, אלופת העולם ב-200 מ', האצנית הלבנה הראשונה בצמרת הגבוהה של הספרינטים אחרי תקופה ארוכה.

 

דפנה סחיפרס (צילום: רויטרס ) (צילום: רויטרס )
דפנה סחיפרס(צילום: רויטרס )

 

האישה המהירה בעולם בשתי האולימפיאדות האחרונות, שלי-אן פרייזר-פרייס, הג'מייקנית הקטנה אבל הגדולה ביכולת.

 

האחיות האתיופיות דיבאבה: שיאניות העולם, גנזבה (1,500 מ') וטירונש (5,000 מ'), שתשוב לאולימפיאדה לאחר לידתה ותרוץ דווקא 10,000 מ'.

 

ווייד ואן-ניקרק הדרום אפריקני (24) השיג אשתקד את התוצאה הרביעית בהיסטוריה ב-400 מ', 43.48 שניות. האם הייתה זו הבלחה חד פעמית או שמדובר במגמה פנומנלית?

 

ואל תשכחו את חנה מיננקו (צילום: AP) (צילום: AP)
ואל תשכחו את חנה מיננקו(צילום: AP)

 

בת ארצו של ואן-ניקרק שעוררה מחלוקת עד שאושרה סופית לאחר בדיקות כאישה, קסטר סמניה, הנמצאת העונה בשיא כושרה ב-800 מ' וקבעה 1:55.33 דקות.

 

ובגזרה הישראלית? אם וכאשר הכול יתחבר, כפי שאנחנו נוהגים לומר, יש מצב למדליה של סגנית אלופת העולם חנה מיננקו. הדרך מקרש הקפיצה (רק שתדייק ולא תחרוג ממנו) ועד למדליה היסטורית באתלטיקה, ארוכה ורבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים