שתף קטע נבחר

עובדי השגרירויות שובתים: "אנחנו עבדים מודרניים"

כ-350 עובדים מקומיים ישראלים בשגרירויות ובנציגויות של המדינה בחו"ל מוחים על תנאי שכרם ומתכוונים להשבית מחר 13 שגרירויות: "סובלים מעוני, הזנחה ואפליה". משרד החוץ: "הנושא מטופל על ידי הממונה על השכר במשרד האוצר"

  

משרד החוץ. "נבדקים תנאי העסקתם של עובדי עמ"י" (צילום: גיא אסיאג) (צילום: גיא אסיאג)
משרד החוץ. "נבדקים תנאי העסקתם של עובדי עמ"י"(צילום: גיא אסיאג)
 

עובדים מקומיים ישראלים (עמ"י) בשגרירויות של ישראל בחו"ל ישביתו מחר (שני) 13 נציגויות בו זמנית, במחאה על תנאי שכרם. "לא נמשיך להיות עבדים מודרניים בחסות מדינת ישראל, צעירים המשרתים את המדינה סובלים מעוני, הזנחה ואפליה". המקומות בהם תתקיים השביתה: ניו יורק, בוסטון, יוסטון, אטלנטה, מיאמי, אוטווה, מיאמי, לוס אנג׳לס, סן פרנסיסקו, וושינגטון, מדריד, ברלין ועמאן.

 

עמ"י הם עובדי מדינה בחוזה אישי המגויסים לטובת תפקידים מקצועיים וכלליים בנציגויות ישראל בחו"ל, בנוסף לשליחי המדינה. העובדים נמצאים באחריות המשרדים הממשלתיים השונים, בהם: משרד החוץ, התיירות, הכלכלה, הביטחון, הרשפ"ת (הרשות להשקעות זרות ושיתוף פעולה תעשייתי) ועוד.

 

כ-1,200 צעירים וצעירות מועסקים במסגרת עמ"י בשבע יבשות. תנאי השכר והתנאים הסוציאליים שלהם נקבעו על ידי המדינה בשנות ה-50 ומאז התעדכנו מספר מועט של פעמים. העובדים מעידים על מצב כלכלי קשה מאוד, בעיקר במדינות בהן יוקר המחייה גבוה מאוד. כך למשל, עובד מקומי ישראלי מרוויח בניו יורק משכורת נטו של 2,500 דולר, כאשר שכר דירת סטודיו בפרברי ניו יורק הוא כ-1,800 דולר. שליחי המשרדים השונים מרוויחים פי שלוש ואף יותר ממשכורתם של העובדים המקומיים.

 

הפגנת עובדי ע"מי בלונדון, בחודש יוני האחרון ()
הפגנת עובדי ע"מי בלונדון, בחודש יוני האחרון

"הגעתי למצב שבו אני צריכה לבחור האם לקנות אוכל לילדה או חלה לשבת", כתבה אחת העובדות בניו יורק לנציב שירות המדינה. עובד עמ"י בניו יורק מספר: “אני בן 32 וצריך לגור בברוקלין עם שותפים ולקבל עזרה מההורים, אני לא מבקש לעשות כסף, אני מבקש להתקיים בכבוד ולא לחיות בפחד מתמיד איך אוכל לקנות אוכל ולשלם חשבונות. אני מקדיש את מיטב שנותיי למדינה ולמרות שכולם מסכימים שהתנאים שלנו גרועים זה לא חשוב להם מספיק כי אנחנו כוח עבודה סופר זול עבורם. עובדים לא מחזיקים יותר משנתיים ועוזבים עם חובות ועוגמת נפגש גדולים".

 

לפני כשלוש שנים הצליחו לראשונה העובדים ברחבי העולם ליצור קשר האחד עם השני באמצעות הווטסאפ והפייסבוק. "הצלחנו לחבור יחד, מאות עובדים שאינם מכירים האחד את השני אבל כולם נמצאים באותו מצב נוראי", מספר טל הורוביץ, חבר ועד הפעולה של עמ"י וממובילי המאבק.

 

לאחר שהתאגדו תחת הסתדרות העובדים החדשה, הכריזו העובדים לפני כשנתיים וחצי על סכסוך עבודה והממונה על השכר במשרד האוצר פתח במשא ומתן עם הוועד. "משרד האוצר ואיתו שאר השותפים ממשרדי הממשלה האחראים גוררים אותנו בסחבת ובתירוצים ללא שום הבעת רצון אמיתי וכן לתיקון ושיפור המצב המזעזע שבו אנו נמצאים", אומר אבישי עזריאל, יו"ר הוועד.

 

"לא נמשיך להיות עבדים מודרנים בחסות המדינה", הוסיף עזריאל. "שנתיים וחצי התנהלנו בסבלנות. פנינו לאינספור גורמים בהם חברי כנסת, שרים ומנכ"לי המשרדים המעסיקים. מבקר המדינה כלל בתוכנית העבודה שלו בדיקה מקיפה בעניינם של עובדי עמ"י וסיים לא מזמן סיבוב רשמי בלונדון, פריז ובריסל, אך ורק לטובת בחינת הנושא. צעירים המשרתים את המדינה סובלים מעוני, הזנחה ואפליה, אבל נראה שרחוק מהעין רחוק מהלב, אף אחד לא באמת רוצה לטפל באוכלוסייה צעירה שנותנת את הנשמה וחוזרת לישראל לאחר כמה שנים עם נזק כלכלי עצום ובעיקר עם הרגשה של ניצול מטורף והזנחה משוועת".

 

זו השביתה השנייה שמקיים הוועד של עמ"י, אחרי ששביתת אזהרה בת שלוש שעות התקיימה ביוני האחרון בניו יורק, פריז ולונדון. "הפעם אנחנו מפעילים עוד נציגויות בעולם וככול שימשיכו להתעלם נורה לעוד נציגויות בעוד מדינות ויבשות להצטרף. אנחנו עובדים ב-106 נציגויות של משרד החוץ ובעוד כמה משלחות".

 

זו תהיה הפעם הראשונה שגם עובדים עבור משרד הביטחון ישתתפו בשביתה - העובדים במשלחת הביטחונית בניו יורק. "אנחנו דורשים לסיים את הסאגה העצובה הזו של הזנחה וגרירת רגליים. אנחנו קוראים לממונה על השכר, נציב שירות המדינה והמנכ"לים של המשרדים לקחת חלק אקטיבי ולסיים את העבודה בענייננו", אומר עזריאל.

 

משרד החוץ: "מעריכים את עבודתם"

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "נושא תנאי השכר והשירות של עובדי עמ"י בנציגויות בחו"ל, מטופל בראשותו של הממונה על השכר באוצר וצוות משרדו.

משרד החוץ תורם מיכולותיו וממשאביו כדי לקדם את עבודת הממונה על השכר באוצר, שנמצא במגעים מזה זמן עם ההסתדרות ואנו ממתינים לתוצאות ולממצאי בדיקתו. במקביל אף נבדקים בעת הזו תנאי העסקתם של עובדי עמ"י בחו"ל, על ידי צוותי עבודה משותפים של נציבות שירות המדינה ומשרדים נוספים להם יש עובדי עמ"י בחו"ל, במטרה להסדיר ולשפר את שכרם ואת תנאי העסקתם.

 

"משרדי הממשלה להם עובדי עמ"י בחו"ל מסתייעים ומעריכים את עבודתם של עובדי עמ"י, המהווים חלק ממערך העבודה המסייע לשליחי המדינה בנציגויות ישראל בחו"ל. מעת לעת נוקטים עובדי עמ"י בצעדי מחאה, אשר אינם עולים בקנה אחד עם כללי החוק, המאפשרים זאת בדרך לגיטימית של הכרזת סכסוך. דבר מחאתם של העובדים הועבר ודווח על ידי משרד החוץ לגורמים המטפלים הרלוונטיים במשרד האוצר ובנציבות שירות המדינה".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדי עמ"י ביוני האחרון
מומלצים