שתף קטע נבחר

הסיכונים האמיתיים של לידות בית

בעקבות מותו של תינוק בלידת בית, ניסינו לבדוק עד כמה לידה מסוג זה מסוכנת. ד"ר טל בירון: "כשמשהו משתבש בלידה יש לנו יכולת לעזור בצורה הרבה יותר מהירה". המיילדת מיכל בונשטיין: "כשלידת בית מתנהלת בצורה מקצועית, אין הבדל בתמותה מלידות בבתי חולים ויש פחות התערבויות רפואיות"

 

 

לידות ביתיות הפכו למקובלות ואופנתיות מאוד בשנים האחרונות אבל הסיכונים רבים. רק במהלך סוף השבוע מת תינוק בלידה מן הסוג הזה. "אני לא יודעת מה קרה שם, אבל אני כן יכולה להגיד שזו לידה שהתנהלה ללא נוכחות של מיילדת וללא תכנון מוקדם, ולכן אין לה שום קשר לנושא של לידות בית מתוכננות", אומרת מיכל בונשטיין, מיילדת ביתית מארגון אמה"י. "הארגון שלנו עובד בצורה מקצועית ואחרת לגמרי. אנחנו עובדים מול האישה ויש מיילדת בלידה. הלידה מתנהלת לפי הנחיות רפואיות ורק על ידי מיילדות מקצועיות ומנוסות. ידוע בצורה חד משמעית שלידות בית שמתנהלות ללא מיילדת מוסמכת ומקצועית, ולא בהתאם להנחיות שמוודאות את הבטיחות של היולדת והיילוד, הסטטיסטיקה לא טובה".

 

- כלומר מיילדת זה דבר הכרחי. כמה לידות כאלה ללא מיילדת מתקיימות בישראל?

"רוב המקרים שקורים ומתפרסמים בתקשורת הם על יולדות עם סיכון שלא נמצא איתן צוות מקצועי והן לא מתוכננות בצורה נכונה".

 

- מה היתרונות בלידה כזאת?

"אני מוכרחה קודם כל להגיד שהמחקרים שנעשו בעשור האחרון שקשורים ללידות בית מראים בדרך כלל בצורה די גורפת שכשזה מתנהל בצורה מקצועית אין הבדל בתמותה ותחלואה יחסית ללידות בבית חולים ויש פחות התערבויות רפואיות, כמו ניתוחים קיסריים, חתכים, זיהומים וכדומה. אבל יש מחקר אחד שמראה על הבדל מאוד קטן בקשר לתופעה שממילא היא מאוד נדירה, של מוות יילוד בלידה, שמראה שיש עלייה קטנה מאוד בלידות בלידה ראשונה. אלה שלא אוהבים לידות בית ומתנגדים אליהן לוקחים ומעצימים את הנתון הזה בצורה יוצאת דופן ומוגזמת".

 

אל תפספסו:

לידה בחופש הגדול - מה לעזאזל חשבתי לעצמי?

העצות הכי "טובות" ליולדת

לידה מוקדמת: הסימנים שצריכים להדליק לך נורה אדומה

 

לידה היא דבר לא צפוי

"לידות בית הן לא דבר שכיח", אומרת ד"ר טל בירון, מנהלת היחידה לאם ולעובר במרכז הרפואי 'מאיר'. "הן קורות בישראל בסדר גודל של חצי אחוז מהלידות, וחשוב להדגיש שכבר מ-2008 יש הנחיות של משרד הבריאות על מי יכולה ללדת בבית ואיזה צוות צריך לפקח על לידת בית. הבעיה המרכזית שאין רישום ואין פיקוח של משרד הבריאות ולמעשה הרבה לידות בית מתנהלות שלא לפי התקנות האלה. כלומר, לא אצל נשים שהן בסיכון נמוך ולא על ידי צוות מיומן.

 

"בעיה נוספת היא שחדר לידה זה מקום מאוד לא צפוי, וגם כשאנחנו מנהלים לידה שנראית לנו פשוטה וקלה וצפויה להיות נפלאה עם סיכונים מאוד נמוכים במהלך ההריון, מדי פעם, באמת בשכיחות נמוכה, אבל מדי פעם קורים דברים לא צפויים ואז בהחלט יש משמעות למי נמצא, מי יכול להגיב ובאיזה קצב ואין ספק שבבית חולים, כשיש מעטפת של צוות רב מקצועי וחדר ניתוח וטיפול נמרץ ומעבדות, כשמשהו משתבש בלידה יש לנו יכולת לעזור בצורה הרבה יותר מהירה גם לאמא וגם לילד".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- למה לא לאסור את הלידות האלה אם ישנן סכנות לא מעטות?

"לא לאסור את הלידות מכיוון שבכל זאת לאישה יש אוטונומיה על גופה והמטרה שלנו היא לא לאסור ולעשות לנשים דווקא. היום יש פתיחות גדולה בבתי החולים, אנחנו מנהלים את הלידות עם המון הקשבה, למה שהיולדת רוצה, לאיך שהיא רוצה, בחדרי לידה טבעיים ובתנאים של אפס הפרדה.

 

"מאפשרים ליולדת להגשים את החלום שלה אבל במקום שהוא מקום עם טווח ביטחון טוב יותר כשמשהו משתבש, ולשם אנחנו חושבים שהדברים צריכים ללכת, ללידות שהן קודם כל בטוחות אבל לא מוותרות על חוויית הלידה ועל היכולת של האישה לשלוט במה שקורה בלידה שלה".

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדי פעם קורים דברים לא צפויים בלידה
צילום: shutterstock
מומלצים