שתף קטע נבחר

חוזרים ללימודים: מעבדי תמלילים בעברית

בשנת הלימודים הקרובה יעמוד סוף־סוף לרשות התלמידים והסטודנטים מגוון מרשים של מעבדי תמלילים בחינם או בתשלום, במחשב, בטאבלט או בסמארטפון. מי מציע מה ובאיזה מכשיר: מדריך

אוטוטו מסתיימת חופשת הקיץ, הילדים ובני הנוער חוזרים לבתי הספר, והסטודנטים מתחילים לחשב לאחור את השבועות שנותרו לחופשת הסמסטר. בכל שנה, קצת לפני החזרה לספסל הלימודים, עולה הצורך לבחון את כשירות המחשב האישי לקראת החודשים הבאים. אם פעם רכישת מחברות נייר, עטים וילקוט היו חלק ממסע הרכישות של חודש אוגוסט, עכשיו מדובר בלפטופ עם מעבד תמלילים בעברית ובתיק גב.

 

עד לפני שנים ספורות מעבד התמלילים היחיד שתיפקד היטב בעברית והפך לסטנדרט היה וורד של מייקרוסופט. פתרונות חינמיים ראויים לפי-סי לא היו קיימים, ומשתמשי המחשבים של אפל נאלצו למצוא פתרונות חלקיים לכתיבת טקסטים. לא עוד. כיום האפשרויות הקיימות בשוק רבות - בתשלום, אבל גם בחינם. מייקרוסופט מציעה כבר את חבילת האופיס גם לבעלי מק. אפל מציעה למשתמשיה את ערכת התוכנות המשרדיות iWork, וגוגל מאפשרת לכל סוגי המחשבים שימוש ב-Drive גם כמעבד.

 

ב-2016 הבשורה המשמחת לתלמידים היא שהם כבר לא חייבים לשלם עבור מעבד תמלילים בסיסי בעברית: גם מייקרוסופט וגם גוגל מציעות פתרונות חינמיים עבור משתמשי חלונות ומק, בעוד אפל מציעה פתרון ללא תשלום המותאם למשתמשיה.

 

מייקרוסופט: וורד אונליין

מייקרוסופט מציעה כמה אפשרויות, ובראשן השירות הזה, הכולל מהדורות בסיסיות של התוכנות וורד, אקסל, פאוור-פוינט ו-OneNote. היתרון הגדול הוא שמדובר בשירות ללא תשלום שניתן להפעיל ישירות מהדפדפן בכל מחשב. אין צורך בהתקנה מוקדמת. הקבצים נשמרים בשירותי הענן OneDrive או דרופבוקס (ללא תשלום, כל עוד עומדים במגבלת הנפח הבסיסית). ניתן לכתוב בוורד אונליין בעברית, כולל שילוב מילים באנגלית. ניתן גם להתחיל משפטים באנגלית ולעבור מיד לעברית, כך שהכל מיושר לימין.

 

 

הבעיה: בחלק מהמחשבים, במהלך הכתיבה בגרסת האונליין הכל מופיע בצורה תקינה, אבל כשמעבירים את הקובץ לגרסת וורד רגילה, או כששולחים אותו לאחרים, לא הכל עובר בצורה תקינה. משפטים שמסתיימים בלועזית גורמים לנקודה להיכנס לתוך המשפט (מילה אחת אחורה). הפתרון הוא, כמובן, להשתדל שלא לסיים משפטים במילה לועזית. מוזר מאוד שמייקרוסופט לא מצליחה לתמוך בעצמה ולפתור את העניין, אבל אם נתעלם מהבעיה הזו הרי שמדובר בפתרון מצוין.

 

וורד אונליין מאפשרת "לשתף" את המסמכים, כלומר לעבוד עליהם יחד עם שותפים נוספים. בתוכנה אפשר למצוא גם מגוון פונטים, ספירת מילים, אפשרות לשלב תמונות במגוון סגנונות, וגם ליצור טבלאות. באקסל אונליין ניתן למצוא מגוון תבניות לעבודה, וגם פאוור־פוינט אונליין מציעה פתרון לבעלי רמת דרישות בסיסית (מעברים והנפשות).

 

מייקרוסופט: וורד מובייל

מייקרוסופט מציעה גם פתרון חינמי בסיסי לעבודה במחשב ללא חיבור לאינטרנט. מדובר באפליקציות עם הסיומת "מובייל" - וורד מובייל, אקסל מובייל ופאוור-פוינט מובייל. את אלה מורידים מחנות האפליקציות של חלונות 10. הבעיה: אין ממשק בעברית בוורד מובייל.

 

מלבד פתרונות למחשב, במייקרוסופט מציעים אותן אפליקציות עבור טאבלטים וסמארטפונים (אייפון ואנדרואיד) המותאמות לשימוש במסך מגע. אפליקציית וורד מותאמת לכתיבה ולשימוש בעט מגע - פתרון המיועד למשתמשים המחזיקים סמארטפונים כמו ה־Note של סמסונג או הסטיילוס 2 של LG. השילוב של עט יכול לעזור כאשר רוצים לסמן משהו חשוב בטקסט, או לאייר ולשלוח לאדם אחר. בנוסף, ניתן לגרור עם האצבע טבלאות מבלי להשתמש בפעולה של גזירה והדבקה.

 

אפליקציית וורד באייפון ובאנדרואיד עובדת בצורה תקינה, מלבד באג הגורם למשפט המסתיים בלועזית להעביר את הנקודה אחורה (הבעיה קיימת רק בגרסת האנדרואיד).

 

האפליקציות לסמארטפונים ניתנות להורדה ברמה הבסיסית חינם (קריאה וכתיבה של מסמכים), אבל כדי ליהנות מכל האפשרויות שהן מציעות צריך מינוי בתשלום בשירות אופיס 365.

 

 

מייקרוסופט: וורד 365

אופיס 365 היא הגרסה המלאה והעדכנית ביותר למחשב (חלונות ומק), היא לא דורשת חיבור לאינטרנט ותומכת בשפה העברית בצורה מושלמת. מדובר גם בערכת התוכנות העשירה ביותר בשוק. בערכה הזו אפשר למצוא את וורד, אקסל, פאוור-פוינט וגם אאוטלוק. החידושים בגרסה האחרונה כוללים בעיקר "בדיקת מידע חכמה", המאפשרת לחפש מידע על מילה מסוימת דרך מנוע החיפוש של מייקרוסופט "בינג".

 

תכונה חדשה נוספת נקראת "ספר לי מה אתה רוצה לעשות". מדובר בדרך פשוטה לכתוב פעולה שרוצים לעשות, ולהגיע אליה מבלי לנבור בתוך התפריטים. עוד תכונה היא "שיתופיות", שבאמצעותה ניתן לשמור בקלות את הקבצים בשירות האחסון של החברה OneDrive ולמשוך את המסמך מכל מכשיר, כולל סמארטפון. בנוסף, ניתן להזמין משתמשים אחרים לעריכת מסמך או רק לקריאה וגם לצפות בשינויים שלהם בזמן אמת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בקרוב תוסיף מייקרוסופט מספר שיפורים מעניינים בוורד עבור סטודנטים המכינים עבודות באנגלית. התכונה הראשונה היא Researcher, שבעזרתה ניתן לחפש מידע ישירות מתוך וורד, מבלי לעזוב את התוכנה. החיפוש עצמו מתבסס על אתרים שאפשר יהיה לצטט בעבודות, ולא על ויקיפדיה. התוכנה "שואבת" בצורה פשוטה את הציטוטים לתוך מסמך הוורד, כולל את המקור, עבור הביבליוגרפיה. עוד תכונה חדשה היא Editor, הבאה לשפר את הניסוח והדקדוק בתוך הטקסטים.

 

מי שרוצה לרכוש את חבילת Home & Student 2016 ישלם 640 שקל. מדובר בגרסה הכוללת את התוכנות: וורד, אקסל, פאוור-פוינט ו־One Note. לא תמצאו כאן את התוכנות אאוטלוק, פבלישר ו-Access.

 

מייקרוסופט מציעה את השירות גם במודל שכירות: אופיס 365 Personal ב-30 שקל לחודש או 300 שקל לשנה. למחשב אחד ולטאבלט אחד. יש אפשרות לרכוש גרסת Home הכוללת התקנה ב־5 מחשבים ועוד 5 טאבלטים בעלות של 43 שקל לחודש או 430 שקל לשנה.

 

גוגל: Docs

פתרון חינמי אחר מגיע מבית גוגל. ענקית האינטרנט מציעה את ערכת התוכנות Drive למחשב, הכוללת את מעבד התמלילים Docs, תוכנה ליצירת טבלאות Sheets, ותוכנת מצגות Slides. הערכה כלל לא דורשת התקנה והיא נגישה דרך הדפדפן במחשב. ניתן לעבוד על התוכנות גם ללא חיבור לאינטרנט, אך רק דרך דפדפן כרום (גם בחלונות וגם במק).

 

Docs הוא מעבד תמלילים מוצלח, הכולל תמיכה בממשק עברי וגם בכתיבה מימין לשמאל. הבעיה היחידה בתמיכה בעברית היא, שפשוט אי-אפשר לפתוח משפט ב-Docs במילה באנגלית כשרוצים שהמשפט יהיה מיושר לימין. הפתרון היחיד הוא, שהמילה הראשונה חייבת להיות בעברית.

 

 

Docs מאפשר עבודה משותפת עם חברים, כולל התכתבות במסרים מיידיים תוך כדי העבודה. יש גם אפשרות לספירת מילים, טבלאות ושילוב תמונות, וניתן גם לחזור לאחור, להיסטוריה של המסמך, לשחזר לכל נקודת זמן ולמצוא משפט שנמחק. את הקובץ ב-Docs ניתן לשלוח באמצעות ג'ימייל כקובץ וורד ישירות לאדם אחר.

 

Google Drive קיים גם בתור אפליקציה לטאבלט ולסמארטפון של אפל ואנדרואיד. בצורה הזו ניתן לעבוד איתו בכל מקום, גם בעברית ובחינם. אפליקציית Docs יודעת לעבוד ללא חיבור לאינטרנט, כולל עריכת מסמכים אחרונים שנוצרו על גבי אותו מכשיר.

 

אפל: Pages

לפני כשנתיים הוסיפה אפל תמיכה בעברית לערכת התוכנות המשרדיות החינמית שלה - iWork. ערכה זו כוללת את מעבד התמלילים Pages, את תוכנת המצגות Keynote ואת תוכנת הטבלאות Numbers.

 

ערכת iWork מיועדת להורדה ולהתקנה במחשבי מק, באייפד ובאייפון. Pages מציעה את כל הפיצ'רים החשובים לכתיבת מסמך (טבלאות, שילוב תמונות, גרפים וספירת מילים). מדובר בתוכנה מהירה מאוד, עם ממשק נעים לשימוש וידידותי, ומאפשרת לשלב בקלות אלמנטים גרפיים. עם זאת, משתמשים רבים טוענים, כי בעת מעבר של מסמכים מהתוכנה לאופיס של מייקרוסופט, גופנים רבים לא נתמכים ולא הכל מופיע כמו שנוצר במקור.

 

 

בדומה למייקרוסופט, גם אפל מציעה פתרון לגישה אל המסמכים דרך הדפדפן גם כאשר לא נמצאים ליד המחשב שבו מותקן Pages. שירות iCloud של אפל נועד אמנם לגיבוי הקבצים באייפון, אך דואג גם לשמור את המסמכים שנוצרו ב-Pages, כך שניתן יהיה לגשת אליהם מכל מכשירי אפל. באתר iCloud ניתן לעבוד על גרסה אינטרנטית ל-Pages. בגרסה הזו ניתן לפתוח מסמכים המאוחסנים בתיקייה וגם ליצור חדשים. התמיכה בעברית טובה, אבל לא מושלמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים