שתף קטע נבחר

בנו של המפכ"ל: "הוא שוחח עם ראשי הקהילה עד 2 בלילה"

איתן אלשיך האשים את התקשורת בסילוף דברי אביו שאמר כי "זה טבעי" לחשוד ביוצאי אתיופיה. "חברי הכנסת שלנו לא התביישו ללהג", כתב בפייסבוק. אלשיך הוקלט בשיחה עם פעילה: "עברנו את זה גם עם המרוקאים"

  

 

איתן אלשיך, בנו של מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך, מתייצב לצד אביו. "בתקשורת פורסם סרטון קצר, ערוך, מגמתי ומסלף", כתב בפוסט שפרסם הלילה בפייסבוק ובו צירף סרטון עם דברי אביו. "אי אפשר להבין לא נכון את הנאמר, אחרי שמקשיבים לתשובה המלאה". אלשיך עורר אתמול סערה לאחר שאמר בכנס לשכת עורכי הדין, שנערך בשיתוף עם ynet, כי "טבעי" שחושדים יותר ביוצאי אתיופיה.

 

בנו של המפכ"ל הוסיף וכתב: "לצערי כל חברי הכנסת שלנו לא התביישו ללהג עוד לפני שראו את הסרטון המלא. אבא שלי, עד 2 בלילה, בילה בשיחות טלפון. לא כי האירוע פוגע לו ב'שם'. ולא כי בלגן מסכן לו את התפקיד. (כי זה לא. פשוט כי כולם סביבו, וכל מי שנכח באולם, יודע, שזה פשוט לא מה שהוא אמר. ואיך שהציגו את זה, אלו פשוט לא דעותיו). כבר בתחילת התפקיד שלו הבנו שהוא לא מתרגש מהתקשורת.

 

 

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב אלשיך, אתמול (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
מפכ"ל המשטרה רב-ניצב אלשיך, אתמול(צילום: צביקה טישלר)
 

"מה שכן חורה לו, זה הפגיעה בקהילת יוצאי אתיופיה. הנתק שנגרם כתוצאה מתקשורת עקומה, והפגיעה בקהילה שלמה, שהטעו אותה לחשוב שהמשטרה גזענית ורוצה ברעתם. זו הסיבה שהוא שוחח עם ראשי הקהילה עד 2 בלילה. אחד אחרי השני. כדי לצרף אותם לאחד, להתחבר, ולא להיות שותפים למהלך האנרכיסטים, שמשחקים בקהילה.

 

"הנזק שנגרם לקהילה הוא עצום! הוא מחזיר את כולנו כמה צעדים אחורה ברצון שלנו לחבר את כולנו לרקמה אנושית אחת". בדיקת ynet אישרה כי המפכ"ל התקשר בלילה לאישי ציבור בקהילה האתיופית, בהם גם ח"כ אברהם נגוסה, כדי להסביר את הדברים. 

 

הסערה התעוררה לאחר שבכנס ניסה המפכ"ל לנתח את סוגיית האלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה, ואמר: "בכל המחקרים הקרימינולוגיים בעולם מוכח שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה מאשר אחרים. בנוסף, בכל המחקרים מוכח שצעירים מעורבים יותר בפשיעה. כאשר שני הדברים האלה מתלכדים ביחד, נוצר מצב שקהילה מסוימת מעורבת בפשיעה. זה היה בכל העליות".

  

המפכ"ל אלשיך קשר בין יוצאי אתיופיה לערביי ישראל ולתושבי מזרח ירושלים ואמר: "כשישנה קהילה שמעורבת יותר בפשיעה, גם לגבי ערבים או תושבי מזרח ירושלים, והסטטיסטיקות מפורסמות, אז כאשר שוטר פוגש חשוד מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר היה חושד בו אילו היה מישהו אחר. זה טבעי. אנחנו לדעתי הבנו והתחלנו לטפל בזה קצת באיחור, אבל כשנה יש תוכנית מאוד-מאוד אדוקה יחד עם מנהיגים בתוך הקהילה, שתפקידה לצמצם בין השאר את שיטור היתר".

  

בהודעה שפרסמה המשטרה, שעות לאחר מכן, נאמר כי "המפכ"ל הודה בגילוי לב כי לאחר בדיקה עצמית מעמיקה גילינו שאכן ישנו שיטור יתר בכל הנוגע לממשק שבין שוטרים ליוצאי קהילת אתיופיה בישראל. למען הסר ספק, הדברים שנאמרו על ידי המפכ"ל אין ולא הייתה בהם כל כוונה לפגוע בישראלים יוצאי אתיופיה, אלא נאמרו מתוך גילוי לב שנועד לאפשר תיקון ושיפור הממשקים בין המשטרה והשוטרים ביניהם".

 

הבוקר התארחה דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, באולפן ynet וביקשה להבהיר את דברי המפכ"ל אלשיך. "עם סטטיסטיקה קצת קשה להתווכח", אמרה. "אני רוצה להבהיר את המשמעות של הדברים: המפכ"ל ציין את הדברים הללו כבעיה. זאת הבעיה שקיימת. אגב, זאת פעם ראשונה שהמשטרה אומרת בגילוי לב, ביושר ובפתיחות שיש לנו פער ויש לנו בעיה של שיטור יתר. אנחנו לוקים בשיטור יתר. אנחנו צריכים להשתפר.

 

"הסטטיסטיקה כמובן לא קשורה לאתיופים, אלא לדבר אחד: זה מאפיין קהילות מהגרים ברחבי העולם וזה מאפיין גם גלי עלייה קודמים בישראל. לצערנו אנחנו רואים ששיעורי הפשיעה בקרב ישראלים יוצאי אתיופיה הוא גבוה יותר מחלקם היחסי באוכלוסייה".

 

- יש הבדל בעיני המשטרה בין ילד או נער אתיופי לבין ילד לבן?

"חלילה וחס. המשטרה מבחינה רק בין שני סוגי אנשים: בין האזרח הנורמטיבי ובין עבריינים ופושעים".

 

- מדברי המפכ"ל השתמע שהשוטרים אוטומטית מניחים שנערים אתיופים שיושבים על ספסלים הם עבריינים ופושעים.

"לא אוטומטית אבל זו הטיה סטטיסטית נפוצה. הדבר הנכון הוא להתייחס לכל אזרח שאתה פוגש כאזרח נורמטיבי ולבחון אם הוא עבריין. כשאנחנו טועים - וטעינו בעבר - אנחנו מתקנים את זה רטרואקטיבית".

 

דוברת המשטרה הוסיפה ואמרה כי "הבעיה והפער של קהילת יוצאי אתיופיה מול החברה הישראלית בכללותה לא מתחילים ונגמרים במשטרה, לצערי. יש הרבה מאוד סיבות למה זה הגיע לכך. ההידרדרות בבתי הספר היא לא באחריות המשטרה; אובדן הקן המשפחתי הוא לא באחריות המשטרה. יש הרבה מאוד פערים בנושא חינוך, השכלה, רווחה, בריאות, תעסוקה וכלכלה".

 

 

הפעילות מול ביתו של השר ארדן (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
הפעילות מול ביתו של השר ארדן(צילום: ליאור פז)

זיוה מקונן, הבוקר. דיברה עם אלשיך (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
זיוה מקונן, הבוקר. דיברה עם אלשיך(צילום: ליאור פז)

אלשיך לפעילה: עברנו את זה עם המרוקאים והקווקזים

פעילות מהעדה האתיופית קיימו הבוקר הפגנה בסביון מחוץ לביתו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן, ודרשו את פיטוריו של המפכ"ל אלשיך. במקום נכחה זיוה מקונן, מנכ"לית האגודה הישראלית למען האתיופים וחברה באמהות על המשמר,

שקיבלה טלפון מאלשיך בניסיון להסביר את דבריו.

 

מקונן האשימה את המפכ"ל בכך שקטלוג פושעים לפי צבע עור הוא דבר לא מקובל, והוא ענה לה: "אין מה לעשות, יש יותר פשיעה וצריך לצמצם אותה בצורה מניעתית. לנו אין עניין להכניס אנשים לכלא בגלל צבע. צריך לטפל בצמצום הפשיעה כי זאת משוואה: ברגע שלא מעורים בחברה, ושהחינוך לא מעורבב ולא אינטגרטיבי, ובני הקהילה חיים בקבוצות מבודלות - אי אפשר להעמיס אותם על המשטרה".

 

אלשיך ציין ששוטרים פוטרו בעבר על רקע וזה והסכים לקיים פגישה ולהעביר נתונים בנושא. "אזרחי ישראל צריכים לשמוע מפני שרבים מהם שכחו מה עברנו עם התימנים, מה עברנו עם המרוקאים, מה עברנו עם הרוסים, ועם הקווקזים. הם מסתכלים על קהילת יוצאי האתיופיה ואומרים 'הם עבריינים'. אני צריך להסביר להם שמה שעובר היום על קהילת יוצאי אתיופיה עבר על כל קהילת העולים". 

 

אריה עמית: דברים אמיצים

ניצב בדימוס אריה עמית, לשעבר מפקד מחוז ירושלים, אמר ל-ynet כי הוא סבור כי המפכ"ל אמר דברים "אמיצים" שקודמיו לא אמרו בציבור: "הוא העז לצאת ולהגיד דברים נכונים, אני מסכים למה שהוא אומר. אולי הוא לא אמר אותם בצורה מדויקת אבל כוונתו נבונה וברורה והדברים שהוא אמר באומץ אתמול היו צריכים להיאמר על ידי מנהיגים במדינת ישראל לפני שנים. זה אקט מנהיגותי במעלה הראשונה".

 

עמית הסביר: "בא מפכ"ל ואומר 'תשמעו, יש בעיה שיצרה אותה מדינת ישראל במשך שנים' - הוא לא (רק) אומר את זה, הוא מתכוון לזה. 'אני אחראי על משטרת ישראל, אני מודה שיש בעיה. שוטרים שלי מתנהגים אחרת עם אלה ואחרת עם אלה'. לא קם עוד מפקד שאמר את זה. אני כמו מפכ"ל עושה מאמץ כדי לפתור את הבעיה לאוכלוסייה".

 

על פתרון הבעיה הוא אומר: "המשטרה זה בקצה. מי שצריך לטפל בה זו מנהיגות מדינת ישראל והממשלה ומי שעומד בראשה. לא עם האתיופים ולא עם הערבים. המשטרה לא יכולה לטפל בזה שהנערים מתוסכלים מהתייחסות המדינה, שהם הולכים לפשע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, אתמול
צילום: צביקה טישלר
מומלצים