שתף קטע נבחר

בנק ישראל: זו הסיבה להתייקרות המשכנתא

סקירה שפרסם בנק ישראל מנסה להסביר את הזינוק בריבית המשכנתאות במהלך השנה האחרונה: מאז רמות השפל בשנה שעברה, עלות גיוס הכסף התייקרה והסיכונים עלו. לטענת בנק ישראל, העליה בריבית תביא לירידת מחירי הדיור

האם העליה בריבית המשכנתאות בדרך לסיום? כנראה שלא. מאז ריבית השפל שהחיל בנק ישראל במשק, בחודש מרס 2015, גדל שיעור הריבית על משכנתאות חדשות שנלקחו בכ-30%. בחלק ממסלולי המשכנתא שיעורי הריבית עלו גם ב-50% ויותר.

 

כך לדוגמה, נכון למאי שנה שעברה עמדה הריבית הממוצעת במסלול הריבית הקבועה הצמודה, על כ-2%, בחודש שעבר הריבית כבר עמדה על 3.35%. במסלול הריבית המשתנה הצמודה, עמדה הריבית הממוצעת במאי 2015 על 1.7% וביולי השנה היא הגיעה ל- 2.8%

 

במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה, שהפך פופולארי בשנים האחרונות וכבר מהווה כ-34% מתוך כלל ההלוואות החדשות שניטלות, עמדה הריבית על כ-3% במאי שנה שעברה וכיום היא עומדת על 3.95%. את העליה בשיעור המתון ביותר רשם מסלול הפריים, אולם על מסלול זה קיימת הגבלה לפיה לא ניתן לקחת יותר משליש המשכנתא.

 

סקירה שפרסם היום (ד') בנק ישראל מסבירה את השינוי שחל בריבית המשכנתאות. לטענת בנק ישראל רמת הריביות בפרספקטיבה ארוכת טווח נחשבת נמוכה, והגידול בשיעורי הריבית נראה דרמטי רק בגלל רמות השפל בה עמדה הריבית לפני כשנה וחצי.

 (מקור: בנק ישראל) (מקור: בנק ישראל)
(מקור: בנק ישראל)
 

הסיבה לעליה בריבית, כפי שטוענים בבנק ישראל, נובעת משתי סיבות עיקריות: האחת, עלות גיוס ההון של הבנקים, הון המשמש אותם למתן הלוואות המשכנתא. המחיר עבור הכסף שמשמש להלוואות התייקר, ולכן העליה במחיר מגולגלת הלאה ללווים.

 

הסיבה הנוספת היא הוראות והנחיות של בנק ישראל לבנקים במטרה "להילחם" במחירי הדיור. הריבית הנמוכה מגדילה את הביקושים למשכנתאות ולכן למרות ריבית השפל של בנק ישראל, בשנה האחרונה פעל הבנק המרכזי ליצור הבדל משמעותי בינה לבין ריבית המשכנתאות.

 

על פי בנק ישראל בשנה האחרונה מחירי הדירות המשיכו לעלות ב-8%, המשכנתא הממוצעת עלתה גם היא מ-586 אלף שקל ל-671 אלף שקל. גם תקופת החזר המשכנתא גדלה - כל אלו מהווים סיכון מבחינת הבנקים והם נדרשים לייקר את הריבית בשל כך.

 (מקור: בנק ישראל) (מקור: בנק ישראל)
(מקור: בנק ישראל)
 

עוד סיבה לייקור הריבית היא גודל האשראי שנותנים הבנקים בענף הנדל"ן בכלל הכולל הן משכנתאות והן הלוואות לקבלנים וליזמים - היקף זה זינק בשנים האחרונות והגיע כבר ל-45% מתוך סך האשראי הבנקאי שניתן במשק, מצב המהווה גידול בסיכון.

 

בבנק המרכזי מציינים עם זאת כי למרות הטענות על כך שגם התחרות בין הבנקים בענף המשכנתאות ירדה באופן משמעותי והביאה גם היא לייקור מחירים - -לא נרשמה פגיעה בתחרות. "מכיוון שלא השתנו המאפיינים המבניים של שוק המשכנתאות, שמשפיעים על מידת התחרות הגבוהה במגזר זה - אשראי מגובה בבטוחה, התנהגות צרכנית נבונה ופעילותם של שלושה שחקנים גדולים, סביר להניח שעליית הריביות בשוק המשכנתאות אינה משקפת ירידה בתחרות במגזר זה", נכתב בסקירה.

 

בבנק ישראל נזהרים מלומר עד מתי מגמת העלייה בריביות תימשך, אך נראה כי גילום הסיכונים כפי שרואים זאת שם, עדיין לא הושלם. על פי הערכת הבנק המרכזי "לאורך זמן, ייתכן שעליית הריבית תתרום למיתון הביקושים בשוק הדיור, ובמקביל למאמצים שעושה הממשלה להגדיל את ההיצע, גם לעצירת עליית המחירים ואף לירידתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים