שתף קטע נבחר

"כאן הדת אינה עסק". אצל השומרונים בחולון

לא יוצאים מהשכונה בשבת - ולא מוגבלים בלבוש: 400 שומרונים גרים בחולון וגאים על היותם נצר לקהילה עתיקה. הם מדגישים את הפשטות בדת: "יכולים לברך גם על לימון פשוט"

 

שכונת השומרונים בחולון מסתתרת בתוך מבוך של רחובות ללא מוצא. מלבד הכתובות המהודרות בכתב השומרוני העתיק על חזיתות הבתים - המזוזה השומרונית - קשה לנחש כי זו שכונה מיוחדת המאכלסת קהילה דתית עתיקה בת אלפי שנים.

 

השומרונים ישבו במשך אלפי שנים בעיר שכם, ואף נתנו לאזור השומרון את שמו. בשנת 1954 ביוזמת נשיא המדינה וההיסטוריון יצחק בן צבי, מחצית מהקהילה, כ-400 שומרונים, עברו לגור בחולון.

 

מדינה בתוך מדינה - כתבות נוספות בסדרה:  

אשדוד: כאן חילונים, שם דתיים

בני 12 עם אקדחים על כביש החוף

 

השומרונים טוענים כי הם בני ישראל, צאצאי השבטים של בני יוסף, ואילו היהודים הם צאצאי שבט יהודה. השומרונים מאמינים בחמשת חומשי התורה בלבד. הכתב השומרוני הוא בעצם הכתב העברי העתיק, ולטענתם דווקא היהודים הם אלה שעזבו את המסורת, שינו את האותיות של התורה, והוסיפו בגלות ספרים חיצוניים, חגים אזרחיים ובעצם התנתקו מהדת המקורית של בני ישראל. בניגוד ליהודים שמאמינים בקדושת העיר ירושלים שבהרי יהודה, השומרונים מאמינים בקדושת הר גריזים.

 

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

שכונת השומרונים בחולון  (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
שכונת השומרונים בחולון (צילום: אסף קמר)

גיא יהושע, בן השכונה (צילום: יוגב אטיאס) (צילום: יוגב אטיאס)
גיא יהושע, בן השכונה(צילום: יוגב אטיאס)
גיא יהושע, שומרוני בן השכונה, נשוי ליהודייה, שירת בצבא ועובד במחשבים. קשה לנחש כי הוא בן לקהילה העתיקה והמסתורית. "הקהילה השומרונית בחולון מונה 400 נפש והקהילה השומרונית בהר גריזים המשקיף על העיר שכם מונה גם היא 400 איש. כל השומרונים דתיים ושומרים שבת", סיפר. 

 

תושבת השכונה השומרונית יפאור כהן, לבושה בסגנון מערבי, מספרת על הייחודיות של השכונה והקהילה: "הקהילה מאוד מחוברת. כל הדלתות פתוחות. כולם מכירים את כולם. זאת תחושה של משפחה אחת גדולה. הדת נותנת לנו את הכוח, אבל את הפן הדתי בשכונה רואים רק ביום שבת".

 

ילדי השומרונים לומדים מגיל צעיר לקרוא את הכתב העתיק ומקיימים בר או בת מצווה בגיל צעיר, הרבה מתחת לגיל 13. אחד מזקני העדה, השומרוני יהושע צדוק, שנולד בעיר שכם ולאחר קום המדינה שירת בצה"ל ועבר לגור בחולון, טוען כי הכתב השומרוני הוא הכתב האמיתי של התורה ואילו היהודים החליפו אותו בכתב אשורי והוסיפו לו חמש אותיות סופיות.

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

יהושע צדוק (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
יהושע צדוק(צילום: אסף קמר)
"אלוהים כתב את התורה ונתן אותה למשה. אתם שיניתם את הכתב. הדיבר העשירי היא להקים משכן בהר גריזים ואתם מחקתם אותו. הדיבר הראשון שלכם -– אני אדוני אלוהינו, הוא לא דיבר אלא הצהרה או כותרת. לפי חמשת חומשי התורה - ירושלים היא לא קדושה, היא עיר רגילה בדיוק כמו באר שבע".

 

לפי המסורת וההיסטוריה היהודית, השומרונים נחשדים כאויב ומתייחסים אליהם כאחד העמים הנוכריים שהאשורים שהביאו לישראל במסגרת חילופי האוכלוסין, והטרנספר האשורי של עשרת השבטים האבודים.

 

בתקופת המרד החשמונאי נגד השלטון הסלווקי, השומרונים נלחמו לצד אויבנו - היוונים. במסורת הנוצרית, השומרונים זכו ליחס מועדף על פני היהודים בזכות השומרוני הטוב שעזר לישו.

 (צילום: יוגב אטיאס) (צילום: יוגב אטיאס)
(צילום: יוגב אטיאס)

"ה' אלוהינו, ה' אחד" (צילום: יוגב אטיאס) (צילום: יוגב אטיאס)
"ה' אלוהינו, ה' אחד"(צילום: יוגב אטיאס)

בית הכנסת בשכונה (צילום: יוגב אטיאס) (צילום: יוגב אטיאס)
בית הכנסת בשכונה(צילום: יוגב אטיאס)
 

 

טקס בהר גריזים (צילום: אורי אורחוף) (צילום: אורי אורחוף)
טקס בהר גריזים(צילום: אורי אורחוף)
   

מחקר גנטי משנת 2004 טוען כי כרומוזום Y אצל השומרונים דומה לכרומוזום Y אצל משפחות הכהנים היהודיות ולא לאוכלוסייה הערבית בשכם. בהתאם למחקר, המקור הגנטי של ארבע המשפחות המרכזיות של השומרונים הוא כנראה בצאצאי הכוהנים של ממלכת ישראל - שלא יצאו לגלות בבל.

 

בשנים האחרונות הקהילה השומרונית בחולון חווה הצקות והטרדות מצד גורמים חרדיים. בחג פורים היהודי שהשומרונים כלל לא מציינים, השכונה סופגת מטחים של זיקוקים וזריקות אבנים. צדוק מתלונן על היחס המזלזל של הממסד הרבני בישראל כלפי העדה העתיקה: "הם לא מקבלים אותנו הדתיים. לא מכירים בנו. אצלנו הדת האמיתית. יבוא יום ויבוא המשיח ויוכיח שאנחנו צודקים. המשיח יוכיח מה יותר קדוש - ירושלים או הר גריזים".

 

יהושע מעדיף להדגיש את הפשטות בדת השומרונית ואת הקרבה המוחשית למקור העתיק של האמונה באל היחיד. "אצלנו הדת היא לא עסק. ביהדות יש הרבה מאוד עטיפות לעסקים. למה ביהדות צריך לבוא לבית כנסת עם אתרוג מהודר שעולה 1,000-500 שקל? אצלנו אפשר לברך על לימון פשוט בחצי שקל ונגמר הסיפור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
שכונת השומרונים בחולון
צילום: אסף קמר
מומלצים