שתף קטע נבחר

הסרט על הדייט של אובמה ומישל: חמידות, רומנטיקה והרבה קסם אישי

מישל וברק אובמה של "Southside With You" מאת הבמאי ריצ'רד טאני, הם חכמים, רהוטים ומלאי צ'ארם - ממש כמו במציאות. הסרט, שמתאר את סיפור פגישתם (כולל הדייט הראשון, או אם תשאלו את מישל - "זה לא היה דייט"), מאפשר להתחבר באופן אינטימי לזוג הנשיאותי - לא כמותגים פוליטיים, אלא כבני אנוש. רק חבל שהקהל שלו הוא בעיקר אפרו-אמריקני

בחור צעיר, בחורה צעירה. שניהם מבריקים ומוצלחים. הם עובדים ביחד. הוא סטודנט למשפטים מאוניברסיטת הרוורד היוקרתית, ומתלמד במשרד עורכי הדין. היא החונכת שלו. הוא מעוניין לבלות איתה גם מחוץ לשעות העבודה, היא חושבת שזה לא יאה ודוחה את חיזוריו שוב ושוב. כשהיא מסכימה להיפגש איתו בסוף שבוע קיצי אחד, היא מתעקשת שזה לא דייט. כן או לא, השניים חולקים זמן איכות בביקור בתערוכת ציורים, במפגש קהילתי בשכונת מצוקה, ובסרט. בין לבין הם אוכלים גלידה ומדברים על החיים. זהו הסיפור של "Southside With You" – דרמה רומנטית שגרתית למראה. והיא אכן הייתה כזאת לולא הוא היה ברק אובמה, והיא מישל רובינסון – אשתו לעתיד. בסרט, כמו במציאות, הם כל כך חכמים, רהוטים, מלאי רצון טוב והמון צ'ארם.

 

"Southside With You" הוא סרטו הארוך הראשון של ריצ'רד טאני בן ה-31. זוהי דרמה רומנטית צנועה ופטפטנית, שעלילתה מתחוללת לאורך כמה שעות ביום אחד שטוף שמש בשכונת סאות' סייד של העיר שיקגו, בה התקיים הדייט הראשון של ברק ומישל - אי אז בסוף שנות השמונים. מה לזוג הנשיאותי ולסרט קטן, משופע בניואנסים, אך נטול תפניות עלילתיות? לפי טאני המבט האוהב האותנטי כל כך שהשניים חולקים גם היום – יותר מ-25 שנים אחרי – הוא זה שהניע אותו לחזור לאירוע המכונן של יחסיהם - אז בקיץ 1989.

 

 

בזכות המבט האוהב. ברק ומישל בסרט (צילום: יח"צ) (צילום: יח
בזכות המבט האוהב. ברק ומישל בסרט(צילום: יח"צ)
לרגע, בתחילתו, סרטו של ריצ'רד טאני נראה כמו אחת מאותן קומדיות נוסטלגיה חצופות של ריצ'רד לינקלייטר. הבגדים של מישל, המכונית המקרטעת של ברק, המוזיקה של ג'אנט ג'קסון, ורוחו הרעננה של ספייק לי – הכל זועק אייטיז. בהמשך, מה שמניע את הסרט הוא השיח המתמשך של שני הצעירים. הם מדברים על המשפחות שלהם, על האקסים שלהם, על העבר, על העתיד, על השאיפות, על המצב. כל כך הרבה דיאלוגים, חלקם סתמיים – קצת כמו ג'קי וסלין (אית'ן הוק וז'ולי דלפי) מסרטי אחרי/לפני הזריחה/שקיעה/חצות של אותו לינקלייטר. אלא שפה מדובר בדמויות אמיתיות, המוכרות לכל ממהדורות החדשות. אנחנו יודעים לאן השניים לקחו את החלומות הגדולים שלהם. השחקנים פארקר סוירס וטיקה סמפטר פה בשביל להראות לנו איפה התחילו החלומות הקטנים יותר. האישיים.

 

כבר ידוע לאן הם לקחו את החלומות שלהם (צילום: יח"צ) (צילום: יח
כבר ידוע לאן הם לקחו את החלומות שלהם(צילום: יח"צ)
 

שני השחקנים הראשיים של "Southside With You", ולמעשה היחידים בו, הם מוקד הכוח המרכזי של הסרט. סמפטר, שהיא גם אחת ממפיקי הפרויקט, מלאת ביטחון עצמי, ממש כמו גברת רובינסון. סוירס האלמוני מרשים בכריזמה שלו על המסך. הוא אימץ את חיתוך הדיבור המוכר של אובמה מנאומיו הטלוויזיונים ומצליח להטמיע אותו בדיאלוגים פשוטים עם טיעונים אפקטיבים. זה נשמע טבעי, כמו המקור. שלא לדבר על הדמיון המפתיע שלו לנשיא האמריקני. זה מרגיש קצת מוזר לראות אותו מעשן סיגריה אחר סיגריה, מפלרטט בשובבות עם מישל, או מזיל דמעה כשהוא מדבר בגילוי על אביו האלכוהוליסט שהפנה עורף למשפחתו ולקריירה האקדמית שלו ומת בקניה - אבל סויירס מצליח להשאיר את אובמה אמין. גם כשהוא מתוודה על כך שבצעירותו בהוואי נהג לעשן מריחואנה. פוליטיקלי קורקט זה למציאות, לא לסרט.

 

כל המחוות האינטימיות הללו שחולקים מישל וברק בסרט שואבות מהכריזמה הידועה של מר וגברת אובמה בחיים האמיתיים. אי אפשר להתכחש לכך שמדובר בזוג הנשיאותי המגניב ביותר בתולדות ארצות הברית. והשניים נשארים כאלה גם כצעירים פשוטים ומוכשרים בסרט. כמובן שאף אחד לא מתכחש לכך שאובמה הוא פוליטיקאי – זה ניכר ביכולות המשא ומתן, והחשיבה הטקטית שלו כשהוא דוחק במישל להכיר בכך שבעצם – למרות הכחשותיה הנמרצות – הם חולקים דייט. אחרי המהלך הזה, להכריע את פוטין או קים ג'ונג אין נראה כמו משימה די פשוטה.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

זאת ועוד, כשאובמה מתייצב על במה מול תושבים מתוסכלים בשכונת עוני מקומית, הוא שוטח את האני מאמין שלו מול הקהל שמתבונן בו בהערצה. הבנת האחר, הניסיון לפענח את מניעיו, למצוא פתרון הגיוני ורציונלי בדרכי שלום במקום מאבק רגשני ולוחמני שלא מביא לדבר מלבד הפגנת כוח מטופשת – אלו רעיונות שמזוהים עם מדיניות אובמה הנשיא, וגם זו שבסרט כפעיל חברתי. זהו הרגע שבו גם מישל נשבית בקסמיו. כשהוא נושא דברים מעל במה, לא כשהוא מחניף לה במהלך צעידה בפארק. ואכן, הרגעים בהם השניים דנים באפליית האפרו-אמריקנים בארצות הברית, הם החלקים המעניינים והמעוררים יותר בשיחות שהם חולקים. לא שמדובר בדברי חוכמה מקוריים, אבל זה שובר את החמידות הרומנטית של הסרט שנוטה לעתים להיות דביקה מדי.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

למרות החמידות שבסרט, בשיח התקשורתי העכשווי בארצות הברית – בין הצעקנות הגזענית של דונלד טראמפ לתחושות הקיפוח של רבים מאזרחיה השחורים של המדינה – גם "Southside With You" נבחן באמות מידה פוליטיות. אי אפשר להתעלם מכך, בטח שלא בעלי בתי הקולנוע. הקהל הוא ברובו אפרו-אמריקני, והטריילרים והפרסומות שמוקרנים לפניו פונים אליהם. זה קצת עצוב, איך דרמה רומנטית עדינה על הזוג הנשיאותי ממותגת כסרט המיועד למגזר מסויים. כאילו לא מדובר במנהיג של כולם. זוהי אחת הסיבות שקשה להאמין שנזכה לראות את הסרט מופץ בארץ – גיבוריו שחורים מדי, טראמפ ולהקתו יגידו שהם לא אמריקנים מספיק. מבחינתו, גם לא ישראלים מספיק. והרי אם הם לא טובים מספיק בשבילנו פה במזרח התיכון, אז הם ממש גרועים לציבור אי שם בצד השני של העולם.

 

אין מדובר ביצירה מורכבת או משמעותית כלל וכלל. ובכל זאת, ההישג הפעוט של "Southside With You" הוא הדרך בה הוא מצליח לעורר הזדהות אינטימית עם ברק ומישל אובמה כבני אנוש כמוני כמוך. אנחנו מכירים אותם כגיבורי תרבות, מותגים פוליטיים, אובייקטים. אבל ברק ומישל של סויירס וסמפטר הם מלאי רגישות, שופעי חן, ומאוד מאוד אותנטים. גם אם אתם לא מחבבים אותם כפוליטיקאים, קשה שלא להתאהב בדמויות שלהם על המסך. גם מי שלא בחר בהם, יכול לזהות את הצ'ארם שלהם ולהזדהות איתו – בסרט וגם במציאות. זה המזל של האמריקנים. לנסות לדמיין דרמה רומנטית בהשראת סיפור אהבתם של בנימין ושרה נתניהו? איכשהו זה נראה בלתי מתקבל על הדעת במחוזותינו.

 


פורסם לראשונה 05/09/2016 10:09

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
דביק. הסרט על הזוג אובמה
צילום: יח"צ
לאתר ההטבות
מומלצים