שתף קטע נבחר
 

מחקר: החומר הפעיל בקנאביס עשוי לשפר הזיכרון

עם הגיל, הזיכרון וחדות התגובות שלנו נעשים איטיים יותר. מחקר שעורך פרופ' יוסף סרנה מצא כי שימוש במינון מזערי של THC, החומר הפעיל בקנאביס, יכול להאט ולתקן את תופעות הדעיכה הקוגניטיבית

כמו בכל יום, אנחנו קמים בבוקר, מצחצחים שיניים, מתלבשים, שותים קפה, מתארגנים לצאת לעבודה ושוב - שכחנו איפה בדיוק הנחנו את המפתחות. "אחח הגיל עושה את שלו", אנחנו נאנחים, קצת בחיבה וקצת בדאגה. אבל מה אם היו אומרים לנו שהגיל לא חייב לעשות את שלו? פרופ' יוסף סרנה מסביר על המחקר שלו.

 

דעיכה קוגניטיבית נורמלית

במשך החיים, באופן טבעי לחלוטין, המוח סופג שורה של נזקים קטנים, כגון הפרעות באספקת החמצן, שבצים קטנים וחשיפה לחומרים מזיקים; הצטברות הנזקים הללו מתחילה לתת אותותיה סביב גילאי ה-50-60, במה שבא לידי ביטוי בירידה בחדות ובמהירות התגובה שלנו, כמו גם פגיעה בזיכרון.

 

התופעה הזו, לא רק שהיא מורגשת ברמה הסובייקטיבית והחברתית, היא אף מגובה במבחנים ביולוגיים: סריקות MRI ובדיקות ביוכימיות, הן בחיות מעבדה והן בבני אדם, מראות שהמוח המזדקן עובר שינויים בארגון החומר האפור ובנפח אזורי המוח, ירידה בהתחדשות תאי העצב והקשרים ביניהם וירידה בכמות החומרים הנוירוטרופיים המגנים על המוח ומאפשרים את הסתגלותו לשינויים הסביבתיים.

 

דעיכה קוגניטיבית נורמלית משפיעה על אורח החיים באופן נרחב ביותר, בין אם מדובר בהפרעות קטנות כמו שכחת מפתחות או משקפיים, ועד פגיעה בזיכרון שבמסגרתה לא זוכרים שמות של חברים, תופעה מביכה המובילה להתנתקות חברתית.

 

נוסף על אלה, אנשים הסובלים מדעיכה קוגניטיבית מודעים לחלוטין לתהליך שהם עוברים, ולאוזלת ידם במלחמה כנגד הדעיכה ולכן הם מוטרדים ומושפעים יותר ממצבם המידרדר.

 

קראו עוד

הזיכרון נפגע? 8 סיבות - והטיפול שיעזור

זה לא אלצהיימר: 7 סוגי בעיות זיכרון

הזיכרון כבר לא מה שהיה? כל השיטות לשיפורו

 

האם קיים היום טיפול נגד דעיכה קוגניטיבית נורמלית?

עד היום לא נמצא טיפול שמטרתו לעצור את תהליך הדעיכה הקוגניטיבית: לאנשים מבוגרים ממליצים הרופאים לבצע תרגילים מנטליים, לעסוק בפעילות פיזית, ולשמור על תזונה בריאה; ואף שכל זה נכון, עוד לא פותח טיפול שיטתי בבעיה.

 

קנאביס נגד אובדן זיכרון (צילום: AP) (צילום: AP)
קנאביס נגד אובדן זיכרון(צילום: AP)

 

המחקר שעשוי להציע פתרון

בשלב הראשון של המחקר נמצא כי שימוש ב- THC (טטרהידרוקנבינול), החומר הפעיל בקנאביס, בצורתו הטהורה, במינון מזערי הנמוך פי 1000 מהכמות הנמצאת בסיגריית קנאביס אחת, מגן על המוח מפני נזקים מושרים (כגון הפרעה באספקת החמצן, חשיפה לרעלנים עצביים או התקפים חשמליים) ואף עשוי לתקנם - ולטווח הארוך. ממצאים אלה פורסמו בשורה של מאמרים בספרות המקצועית.

 

כאן המקום לציין שהשימוש ב- THC טהור שונה מהשימוש בתערובת הקנאביס (מריחואנה) היכולה לגרום לתופעות שונות ואפילו מנוגדות, בגלל האינטראקציה בין החומרים הפעילים המצויים בה.

 

יתרה מזאת, בניגוד לדעה המקובלת ש"כל המרבה הרי זה משובח", מינונים גבוהים יותר של THC, כמו אלה המצויים בתערובת הקנאביס, יכולים להיות חסרי השפעה בהגנה על המוח ואף עלולים להיות בעלי השפעה הפוכה.

 

בשלב השני של המחקר נבדקה ירידה קוגניטיבית תלוית גיל באמצעות בחינת תפקוד של עכברים צעירים ומבוגרים במבחנים קוגניטיביים והתנהגותיים. העכברים המבוגרים, ממש כמו בני אדם, ביצעו את המבחנים בצורה ירודה בהשוואה לעכברים הצעירים, והרבה מהם נכשלו במבחני הזיכרון שניתנו להם. אבל, לאחר שנתנו להם את המינון המזערי של THC, העכברים המבוגרים השתפרו וביצועיהם הפכו כמעט זהים לאלה של העכברים הצעירים – וההשפעה נצפתה בטווח של כשבעה שבועות, פרק זמן ארוך בהרבה מזה של האפקט המיידי של קנאביס.

 

הסיבה לשיפור הדרמטי היא שמבחינה ביוכימית, ה-THC במינון מזערי מפעיל מערכות במוח האמונות על תיקון, הגנה וגמישות ובמקביל גורם לעליה ארוכת טווח ברמות הפקטורים הנוירוטרופים המוחיים כגון BDNF האחראים על התחדשות התאים והקשרים ביניהם.

 

השלב המעשי של המחקר

בשיתוף פעולה עם חברת תראפיקס ביוסיינסס, מתכננים לבדוק את הממצאים בניסויים קליניים בבני אדם, במטרה לאשרר את הממצאים המעודדים שנמצאו בבעלי החיים ולבחון האם המינון המזערי של THC אכן מאט, מונע ואפילו הופך את הדעיכה הקוגניטיבית אצל מבוגרים.

 

באם התגובה תהיה דומה, מדובר יהיה בתרופה הראשונה עד היום בעולם שאכן מטפלת בצורה שיטתית בתופעה הנפוצה, מה שיהווה שינוי משמעותי של כללי המשחק ושל אורח ואיכות החיים בגיל מבוגר – דבר הכרחי בעולם של תוחלת חיים מתארכת.

 

האם יש קשר לאלצהיימר?

דעיכה קוגניטיבית היא כאמור תהליך טבעי שקורה לכל אדם מתבגר, בדרגות שונות של עוצמה, ואיננה קשורה בהכרח במחלת האלצהיימר, שהינה מחלה ניוונית עם מרכיב גנטי חלקי.

 

יחד עם זאת, יתכן שהמחקר הנוכחי יוכל לסייע בטיפול בחולה האלצהיימר בשלבים הראשונים של המחלה באמצעות ההגנה שמספק הטיפול ב- THC מזערי לתאי העצב המותקפים ע"י התהליך הפתולוגי של המחלה. אפשרות זו תבדק בהמשך במודלים ניסויים של מחלת האלצהיימר.

 
פרופ' סרנה הוא חוקר בחוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב וממובילי המחקר על THC על דעיכה קוגניטיבית

 

כך משפיע אלצהיימר על המוח:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כבר לא זוכרת כמו קודם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים