שתף קטע נבחר

כל השיטות: כך תטפלו בכאבי ראש

סובלים מכאבי ראש שמעיבים על חייכם? מהם הסוגים השונים של כאבי הראש, מהן הסיבות להופעתם, מהו הטיפול המקובל ומה עוד ניתן לעשות?

בשיתוף סופר-פארם

 

כאבי ראש הם ההפרעה הנוירולוגית הנפוצה ביותר. ההערכה היא שכמחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מכאב ראש לפחות פעם אחת בשנה. כאבי הראש עשויים לשבש את חיינו ולפגוע בצורה משמעותית ביותר באיכות החיים ובתפקוד היומיומי.

 

ישנם סוגים שונים של כאב ראש – החל מכאב פשוט שנמשך (גם ללא טיפול) שעות בודדות, ועד כאבים מיגרנוטיים שנמשכים כמה ימים, עד כדי שבוע שלם ואף יותר כך. ישנם גם כאבי ראש שהם משניים לבעיות נפוצות אחרות כגון: צינון, שפעת, סינוסיטיס וכו'.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

סוגי כאבי ראש

ניתן להגדיר ולסווג את הסוגים הידועים והמוכרים:

 

כאב ראש משני

מדובר בכאבי ראש קלים עד בינוניים, שעושיים להופיע כחלק ממחלת כוללת כגון: התקררות, שפעת, סינוסיטים וכו'. לרב מדובר על כאבים שמקורם מלחץ שמפעילות הפרשות ונזלות בחללי הפנים, כחלק מתהליך המחלה. כאבי ראש אלה יחלפו במקביל להיעלמותה של המחלה הראשונית.

 

כאב ראש מסוג TENSION

כאב הראש הנפוץ ביותר. לרוב, כאב מסוג זה יימשך במצטבר או ברצף, פחות משבועיים על פני החודש. הכאב מוגדר ככרוני, במידה שנמשך במצטבר או ברצף, יותר משבועיים. כאב ראש מסוג זה מתחיל בדרך כלל בגיל ההתבגרות (אך כיום גם רואים אותו אפילו אצל ילדים בגי הגן), כשגם כאן, נשים מועדות פי אחת וחצי יותר מאשר גברים.

 

נהוג לייחס את כאב הראש מסוג TENSION ללחץ או למתח של השרירים והשלד של האיזור הצווארי. במידה שהכאב נובע ממקור בכלי הדם, הכאב יכול להיות כאב "ורידי" או כאב "עורקי". כאב "ורידי" מוקל לרוב מתנועה מתונה, ומעצם שיפור זרימת הדם, בעוד שכאב ממקור "עורקי" יוחמר כתוצאה מפעילות כזו.

 

כאב ראש מסוג CLUSTER

זהו כאב ראש שמופיע מספר פעמים ביממה. ההתקפים קצרים, אך עוצמתן גבוהה. בכאבים מסוג זה, דווקא הגברים הם הרגישים יותר, ושכיחותם היא פי שישה בגברים מאשר בנשים. הכאבים מופיעים לרוב סביב העין, והעין עצמה עלולה לכאוב ולהיות אדומה. עשויה גם להווסף נזלת – האף יכול להיות נוזל או דווקא סתום.

 

מיגרנה

זהו כאב ראש שונה מהשניים הקודמים. מדובר בהפרעה נוירולוגית של ממש, שאינה מלווה רק בכאבים, כי אם ברגישות אדירה של כל החושים, והיא עלולה להשבית ממש. מדובר על כאב ראש המופיע לראשונה סביב גיל ההתבגרות ומשפיע במיוחד על בני 30-50.

 

הוא נפוץ יותר בנשים, בד"כ ביחס של 1:2 (כלומר, פי שניים יותר נשים, ככל הנראה כי מנגנון המיגרה מושפע מהורמוני מין נשיים). הכאב נוצר, ככל הנראה מתהליך דלקתי שאינו זיהומי, סביב העצבים וכלי הדם בראש.

 

המיגרנה נוטה להופעות חוזרות, וכל התקף כולל בד"כ, כאב בעוצמה גבוהה. הכאבים מורגשים לרוב בחצי אחד של הראש, והם פועמים או לוחצים ומוחמרים מפעילות. בחילות והקאות נפוצות בזמן המיגרנה, וכן החמרה מכל רעש, אור בוהק, ריחות חזקים וכו'. הכאב יכול להימשך יום שלם, ואף שבוע שלם ברצף.

 

הסיבות

הסיבות לכאבי ראש רבות, ולא תמיד מובנות. סביר להניח, שהנטייה הגנטית משחקת תפקיד חשוב. אורח החיים הלחוץ של החברה המודרנית, שימוש מרובה בתרופות מרשם, תזונה לקויה או רגשות למזונות מסוימים, עבודה בסביבת קרינה, חוסר בשעות שינה, או דווקא עודף מאמץ מנטלי ועומס לימודי או רגשי, וכן גורמים נוספים שקשה לבודדם ולאתרם.

 

בנשים, כאבי הראש עשויים להיות קשורים לשינויים הורמונליים, ולרוב יופיעו ויחמירו בהקשר של מחזור. כאבי ראש עלולים גם להיות משניים לבעיה רפואית חמורה יותר, ולכן חשוב ביותר לבדוק את העניין אצל נוירולוג.

 

כאב ראש שמעיר משינה הוא סימן מעורר דאגה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב ראש שמעיר משינה הוא סימן מעורר דאגה(צילום: shutterstock)

  

הסימנים המדאיגים

לרוב, כאבי הראש, מטרידים ככל שיהיו, אינם סיבה לדאגה. אולם, אם הכאב הוא פתאומי וחד, ואינו מוכר למטופל מהעבר, או שמעולם לא סבל מכאבי ראש דומים עשוי להצביע על דימום תת עכבישי. במקרה זה, מומלץ להתפנות במהירות לקבלת טיפול רפואי.

 

ישנם סימנים מחדישים, שצריכים לעורר דאגה, והם – כאב ראש המעיר משינה, כאב שאינו מוכר למטופל, כאבי ראש המלווים בסימנים נוירולוגיים חוץ ראשיים, כגון: הפרעות בתנועה, בדיבור, בלבול, הפרעות בתחושה, שינוי באישיות ועוד. גם כאן, יש להגיע בדחיפות לקבלת אבחון וטיפול רפואי.

 

גם בכאבי ראש לאחר חבלה, גם קטנה, חשוב להיבדק ולשלול בעיות כגון: דימום פנימי, לחץ על איברי המוח השונים וכו'.

 

במקרים דחופים, כגון אלה שהוזכרו מעלה, הבדיקות יהיו, בד"כ, בדיקות דימות (CT או MRI) לשלול גידולים, דימומים ולחץ תוך גולגלתי. עם בדיקות והתרשמות נוירולוגית חשובים, כמו: בדיקת הרפלקסים, תגובה לאור ולגירויים חיצוניים אחרים וכדומה.

 

הטיפול שעוזר

הטיפול המקובל נע בין משככי כאבים נקודתיים, בזמן הופעת הכאב, לבין תרופות נוירולוגיות הפועלות על התהליך הדלקתי שבזמן המיגרנה, ועד לתרופות נוירולוגיות למניעה, הניטלות על בסיס יומי.

 

בחירת הטיפול מבוסס על סיבת הכאב (אם ידועה כזו), סוג כאב הראש, תדירותו, עוצמתו. ניתן כמובן לבצע שינויים בהרכב הטיפול, בהתאם לתגובה אליו, וליעילותו בכל מטופל ומטופל.

 

אצל נשים הסובלות מכאבי ראש סביב המחזור החודשי, ניתן להקל על הכאב באמצעות התאמת גלולה למניעת הריון שתאזן את הציר ההורמונלי, במיוחד אם אצל נשים אלה ישנן גם תופעות נוספות באותו הזמן, כגון: מחזור לא סדיר, תסמינים טרום וויסתיים, מחזור ארוך וכואב וכו'.

 

משככי כאבים פשוטים

לכאבי ראש קלים, או ממש בתחילת מיגרנה, ניתן להשתמש במשככים נפוצים, הנמכרים ללא מרשם רופא. לסובלים מכאבי ראש תדירים מומלץ להחזיקם באופן קבוע בתיק, שכן, הם יעילים יותר כש"תופסים על חם" את תחילת ההתקף.

 

לכאבי ראש משניים, ההמלצה היא ליטול פורמולות נגד התקררות ונזלת, שיפחיתו את הגודש, ובכך ייטיבו את הכאב.

 

איבופארופן 200 או 400 מ"ג למנה במבוגר ("אדוויל", "נורופן", "אדקס" "איבפרופן לייף" וכו'. כדאי לרכוש את הגירסה המהירה או זו שמגיעה בצורת ליקווי-ג'ל, ולא בטבליות, כיוון שהזמן עד להשפעה קריטי – אם מתפתח כבר כאב הראש, יעילות התכשירים הללו עשוייה לרדת משמעותית.

 

פרצטמול 500-1000 מ"ג למנה במבוגר ("אקמול", "דקסמול" פראמול לייף" וכו'). מומלץ לחצות את הקפליה, ולבלוע את שני חצאים – דבר המגביר את קצב הספיגה ובכך מקצר את הזמן עד להשפעה.

 

פרצטמול + קופאין ("דקסמול פלוס", "פראמול פלוס") – פרצטמול המחוזק בקופאין הוא שילוב שנמצא מחקרית כשילוב סינגיסטי, ומייעל את ההשפעה מאשר של כל אחד בנפרד. דיפירון ("אופטלגין", "וי-דלגין") – 500-1000 מ"ג למנה במבוגר – כאן עדיף לצרוך בטיפות, שזמן עד להשפעתן קצר ביותר.

 

מי שבכל זאת מעדיף בקפליות, עדיף לחצות את הקפליה, ולבלוע שני חצאים – דבר המגביר את קצב הספיגה ובכך מקצר את הזמן עד להשפעה.

 

שילוב של חומרים פעילים כגון פרטצמול+קופאין+אספירין ("אקמול פוקוס", "פראמול טרגט לייף", "הקסדרין", "אקסידול") – זהו השילוב היעיל ביותר ללא מרשם, במיוחד לכאבי מיגרנה או לכאבים חזקים. ההנחיה היא ליטול שתי קפליות יחד, כן כדי להגיע למינון היעיל, והן כדי להחיש את הזמן עד להשפעה.

 

בכל מקרה, יש להתייעץ עם רופא או רוקח ולעיין בעלון לצרכן טרם השימוש בתכשיר.

 

תרופות מרשם נוירולוגיות

 

לטיפול

במקרים מאובחנים של מיגרנות, ולאחר שמשככי הכאבים הרגילים לא עזרו, השלב הבא הוא המתאמת תרופה נוירולוגית ממשפחת ה"טריפטאן". זוהי משפחה של תרופות אשר עובדות על תהליכי הדלקת ועל כלי הדם במוח.

 

לרוב אין הבדל ניכר בין התרופות במשפחה זו, וההתאמה היא לרב על סמך ניסוי וטעייה. המינון ייקבע על ידי הרופא, ובד"כ, מדובר על מנה אחת בודדת, שניתן לחזור עליה באמצעות מנה בודדת נוספת ואחרונה, אחרי כ-4 שעות.

 

גם כאן, מהירות הנטילה ביחס לזמן הופעת התסמינים הוא קריטי, ולכן, מומלץ להתסובב איתן בכל זמן.

 

ישנם מחקרים המראים שקיימת תלות והתמכרות לכדורים ממשפחה זו, ועל כן, מומלץ לצמצם, ככל שניתן, את השימוש בהן, ולנסות להיעזר במשככי כאבים רגילים או בטיפול מניעתי.

 

למניעה

מקרים של כאבים קשים ותדירים, הפתרון הנכון יהיה טיפול מניעתי, הניטל על בסיס יומי, וזאת כדי להפחית בעוצמת ההתקפים, ולהאריך את פרקי הרגיעה בין התקף להתקף.

 

מדובר בתרופות נוירולגיות אשר מפחיתות את פעילות המוח באופן כללי, ובכך מפחיתות גם את הפעילות המיגרנוטית. קבוצה נוספת של תרופות נוגדות דיכאון מסוימות (מסוג טריציקליות), אשר נמצאו קלינית גם כמפחיתות התקפי מיגרנה.

 

אביזרים נוספים ותוספי תזונה

מטופלים מסוימים מדווחים על הקלה העזרת שימוש בתוספי מזון ובאביזרים כגון: פד ג'ל מקרר למצח, המכיל שמנים כמו מנטה ולבנדר. ישנם גם סטיקים המכילים תערובת של שני שמנים אלה, וניתן למרוח אותן על הרקות ו/או מתחת לאף בתחילת ההתקף.

 

SINOL - תרסיס אף על בסיס צמח ה CAPSICUM. יש לרסס בכל נחיר, ולחזור על המנה 3-4 פעמים ביממה, לפי הצורך.

 

קפה – מטופלים מסוימים מדווחים ששתיית אפסרסו עם הופעת הסימפטומים מקילה עליהם.

 

מגנזיום ("מגנוקס", "מגזניום ספורט לייף", "אוקסימג")– מגנזיום ידוע בהשפעתו המרפה על השרירים. יכול להתאים לכאבים שמלווים בנוקשות או במתח שרירים. ניתן לקחת כמניעה או בתחילת ההתקף.

 

בן-חרצית ("FEVERFEW", "TANACETUM") – הצמח ידוע בהשפועתיו המיטיבות על כלי הדם במוח ועל כאבי ראש. התוסף מיועד לנטילה יומיומית למניעה. המינון המומלץ: עד 500 מ"ג ליממה.

 

ויטמין B2 – 250-500 מ"ג ליום. ישנן עדויות מסויימות שנטילה יומיומית שלו עשויה להפחית את תדירות ההתקפים.

 

קו אנזים Q10 – ישנן עדויות מסוימות  שנטילה של 100-150 מ"ג שלו ליום, הפחיתה את התדירות והקלה את הסימפטומים בזמן ההתקף.

 

ויטמין D - ישנן עדויות שמחסור בוויטמין זה, עלול, בין היתר, גם להחמיר כאבי ראש ומיגרנות. את המינון יש להתאים ע"פ בדיקות דם. בד"כ נע בין 1000-2000 יחידות בינלאומיות ליממה.

 

תרופות "סבתא"

עיסוי ראש – חלקנו נוטים להחזיק את הראש או להפעיל עליו לחץ מתון בזמן כאב ראש, בלי כוונה, מתוך אינסטינקט. אצל חלקנו, עיסוי עדין באיזור הכואב וסביב לו עשוי להקל במשהו את הכאבים. חשוב לעשות בעדינות ובאיטיות. ניתן להיעזר בשמן עיסוי, ולהוסיף לו שמנים אתריים כמו לבנדר ומנטה.

 

טבילת רגליים במי מלח – אפשר לנסות לטבול את הרגליים למשך 15 דקות בגיגית עם מים פושרים שאליהם הוספתם כמה כפות טובות של מלח עד להמסתו המלאה.

 

סרט לשיער – קשירת סרט (יבש או לח) על המצח עשויה לעזור. נסו לקשור תוך הפעלת לחץ מתון על המקום מגבת או סרט. נסו גם לספוג אותו במים חמים או קרים, ובדקו האם מסייע לכם בזמן ההתקף.

 

קומפרסים - קומפרסים של תפו"א חי או מלפפון טרי נמצאו כמיטיבים אצל חלק מהסובלים מכאבי ראש. ניתן להניח על המצח בשכיבה למשך 15 דקות, ולחזור לפי הצורך.

 

חשוב לציין כי תוספי מזון אינן תרופות והן אינן מיועדים לטיפול במחלות.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 

הכתבה מוגשת בשיתוף סופר-פארם






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השיטות להעלים את כאבי הראש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים