שתף קטע נבחר

זכה בגראנד סלאם

הזווית הכי ישראלית בחגיגת הטניס באמריקה השבוע היא האקססורי החדש בכל מגרש, Play Sight , פיתוח ישראלי שכבש את עולם הטניס. יובל בר-יוסף, אחד הממציאים, מסביר מדוע כל הכוכבים מתלהבים

רגע לפני שבאה לסיומה תחרות היו אס אופן היוקרתית בעיר, אנחנו יכולים לדבר על ביצועים, על נובאק דג’וקוביץ' וסרינה וויליאמס כמובן. אנחנו יכולים גם לספר לכם שהכרטיסים לתחרות השנה האמירו למחירי שיא מאז תחילת העשור, עם מאות דולרים ויותר. אבל האמת שהכי בא לנו לספר בגאווה על הזווית הישראלית שעושה חיל במגרשי הספורט הלבן.

 

בשנים האחרונות יכול להיות ששמעתם על טכנולוגיית Play Sight מאלופים כמו נובאק דג’וקוביץ' או אייקונים כמו פיט סמפראס ובילי ג'ין קינג. יכול להיות שראיתם את הלוגו שלהם על המגרשים ואולי בערוצי הטלוויזיה הגדולים.

 

פליי סייט הוא פיתוח טכנולוגי ששינה את הענף כהוגן ובימים אלו מתחיל להתפשט גם לענפים אחרים בספורט. הפיתוח, שמאפשר דרך מערכת ממוחשבת ופשוטה לתפעול לעקוב אחרי תנועות הכדור והשחקנים על המגרש בכל רגע נתון, הגיע בכלל מחיל האוויר הישראלי.

 

יובל בר-יוסף, במקור מרחובות, שירת בחייל האוויר וגם לאחר שחרורו עסק בפיתוח סימולטורים ותחקור טייסים. "בעבר", הוא מספר, "בעת מלחמה, טייסים היו חוזרים מטיסות ללא מידע. לא היתה להם אפשרות לאסוף מידע יבש ומדויק מהשטח ומהפעולה, והדרך שבה דלו מידע מכל טיסה הייתה בתשאולים. מה שקרה במקרים רבים היה שזווית הראייה ומהימנות המידע היו נקבעות לפי הדרגה של הטייס, לפי מקבלי ההחלטות וההתייחסות לתחומים מסוימים בלבד. כמובן", הוא מדגיש, "זה היה מאוד בעייתי. אני עבדתי על איסוף נתונים מהמטוס, יצירת וידאו דאטא וזה יצר מהפכה. פתאום לא צריך לשמוע את הניתוח ממישהו עם דרגות גבוהות מספיק אלא באמת מקבלים נתונים אותנטיים של מה שבאמת קרה ונראה בשטח".

 

בר יוסף, 44, מתגורר עם משפחתו בטנפליי ניו ג'רזי. עד לפני כמה שנים, ארה"ב לא ממש הייתה בתכניות שלו, אבל אחרי שעמיתיו הציעו לו להצטרף לפיתוח הסטארט אפ עליו עבדו, הכל קרה מאוד מהר.

"ב-2007 פגשתי את חן שחר ויבגני קזנוב שעבדו איתי על סטארט אפ בארץ. המיזם הזה לא ממש הצליח וכל אחד המשיך לדרכו. הם התחילו לפתח את פליי סייט וגייסו אותי להיות העובד הראשון שלהם מיד אחרי שקיבלו את ההשקעה הראשונה".

 

את פילוסופית התיחקור שלהם פיתחו ביחד ושחר וקזנוב הבינו שזו יכולה לחולל מהפכה של ממש על מגרשי הספורט, בעידן שבו טכנולוגיה היא שפה מוכרת ומקובלת. "הם חיפשו ענף ספורט הכי מתאים והבינו שטניס כפי שהיה אז, הוא הספורט שהכי פחות מחובר לטכנולוגיה. גם במחקרים של MIT שפורסמו באותם ימים הוא היה אחרון ברשימה".

 

כבר מההתחלה החליטו השלושה לא לכוון את הפרויקט לאליפויות הטניס, ולמרות שבין המשקיעים שעומדים מאחוריהם אפשר למצוא שמות מוכרים כמו פיט סמפראס, בילי ג'ין קינג או כריס אוורט, הם חשבו שהטכנולוגיה שלהם תטיב קודם כל עם אלו שרוצים להתקדם ולהשתפר.

 

נובאק דג’וקוביץ’, הטניסאי מספר 1 בעולם, בודק את המכשיר , לצד יובל (מימין). ()
נובאק דג’וקוביץ’, הטניסאי מספר 1 בעולם, בודק את המכשיר , לצד יובל (מימין).

 

"ההחלטה הייתה ללכת למועדוני טניס ולא לגדולים. גם כי מדובר בשוק מאוד גדול, ששווה 2 מיליארד דולר וגם כי היה ברור שצריך לייצר מוצר בר השגה, לא יקר ומסורבל מדי".

בר יוסף מתאר את העבודה של שותפיו בתחילת הדרך. "הם החליטו להשתמש בטכנולוגיה של וידאו עם עיבוד תמונה כשבעצם אנחנו מציבים מצלמות על מגרש, מחברים מחשב ומשתמשים בוידאו כדי לנתח מה קורה במגרש. המערכת מזהה כל מה שקורה במגרש בזמן המשחק או האימון".

 

יובל מציין עובדה בעייתית למדי שמציגה פריצה בחוקי המשחק. "אין בטניס היום ליין קולינג. הרוב המוחלט של טורנירים בעולם מנוהלים ללא שופט כי שופט עולה בהרבה כסף. מדובר גם ברוב הטורנירים החזקים יחסית. הכל מבוסס על אמון וזה מאוד בעייתי. אנחנו נותנים ליין קולינג שהורים וילדים, שמתאמנים ומאמנים ושחקנים חובבנים או מקצוענים מאוד אוהבים. הם נחשפים לעובדות שאינן ניתנות לויכוח ויכולים ללמוד מתנועות, מטעויות, מרמה, מקצב לימוד. הכל על המערכת".

 

טניס הוא ספורט שמגלם בתוכו מסורת ויוקרה ובפליי סייט עבדו על מעין 'חינוך מחדש'. "שוק הטניס מקבל מאיתנו מוצר חדש לספורט מאוד מיושן שלא עבר פיתוח בעצם. הרבה אנשים בתחום מעדיפים לשמור על המסורת שלו והראנו שברגע שאנחנו מוסיפים את המערכת, השינוי בתחום הוא משמעותי, ההבדל ניכר".

 

יובל (מימין) עם הטניסאי המדורג במקום הראשון בעולם ושותפו חן שחר. ()
יובל (מימין) עם הטניסאי המדורג במקום הראשון בעולם ושותפו חן שחר.

 

מערכת פליי סייט מותקנת על מגרש והמצלמות מחוברות לתוכנה שעל המחשב. "דרך המצלמות אנחנו עוקבים גם אחרי הכדור וגם אחרי השחקנים והכל המערכת עושה בעצמה. כל מה שצריך זה חשבון בפליי סייט, ואת כל המידע שאנחנו אוספים השחקן מקבל ועוקב ויכול לבדוק ולהשתמש בו כרצונו. בהמשך", הוא מוסיף, המערכת תאפשר גם סקירה של התנועות עצמן.

 

בשנת 2013 החלו לנסות את המערכת במגרשים והיום היא הופכת לכלי כמעט הכרחי בעולם הטניס. "אנחנו עובדים עם פדרציות של טניס ויש לנו מערכות בכל הגראנד סלאמס על מגרשי האימון. חשוב לנו שבאימון של השחקנים הם ישתפרו ויתפתחו והמערכת הופכת את האימון לממצה ואפקטיבי יותר".

 

בר יוסף מספר שההחלטה לעבוד מניו ג'רזי הייתה שלו. "גורדון יולינג אחד המשקיעים הגדולים שלנו, אחראי על מועדון הטניס בטנפליי ונוח לנו כאן לעשות דמואים ולהתפרס לאיזורים המרכזיים מסביב". הוא מנהל את פליי סייט בארה"ב ומספר שמה שהתחיל להתפתח בניו יורק ולונדון היום כבר מוכר ב-500 מגרשים בעולם, מציבים מערכות בקולג'ים כמו הרווארד, סטנפורד או פרינסון וקולומביה. ניתן לקבל את הרשימה המלאה באתר פליי סייט.

 

בימים אלו, כשהם עובדים באופן רשמי עם הפדרציה בארה"ב ובקנדה, לוקחים חלק בפרויקט הענק של הפדרציה באורלנדו. "במסגרת העסקה, אנחנו מציבים מערכות בכל 100 המגרשים עם לייב סטרימינג". הפרויקט יושק בינואר 2017 ולמקום תפוים להגיע שחקנים מכל העולם.

החברה מפיצה את המערכת בקצב מרשים, אבל בר יוסף מציב רף גבוה יותר. "השאיפה היא להתקין את המערכת ב-5000 מגרשים ולהוביל את תחום הדטא וידאו בספורט".

 

 

יובר בר יוסף. השבוע בתחרויות היו אס אופן  ()
יובר בר יוסף. השבוע בתחרויות היו אס אופן

 

בטניס הם ללא ספק מובילי הטרנד אך בתחומי ספורט אחרים, התחרות גבוהה יותר, אך הם מתעקשים לנסות את מזלם גם שם. "התחלנו לפתח תת מוצר ויצאנו איתו לכל ענפי הספורט בהיאבקות או כדורסל למשל, המערכת שלנו מותקנת במגרשים של קבוצות כמו גולדן סטייט וויריורס, אנחנו בקשר קבוצות NBA נוספות, קולג'ים ועוד. בישראל", מדגיש בר יוסף, "אפשר ליהנות מהמערכת בתחומים כמו ג'ודו, התעמלות קרקע, כדורגל. מאמן מכין את המערכת ויכול לעשות ריפליי. במולטי ספורט אנחנו בעיקר בוידאו שמציג את הצשחקים והאימונים מכמה זוויות עם בין 5-7 מצלמות".

 

באווירת חגיגת הטניס המקומית הפך בר יוסף למרואיין מבוקש ברשתות כמו CNN או MSNBC, שם הוא נשאל על המערכת, על השפעתה על אופי המשחק ועתיד הספורט בעידן הטכנולוגיה. "אנחנו טכנולוגיה שמהותה בטניס במקור, אנחנו מובילים מהפכה וזה מעניין אנשים".

 

בר יוסף לא זוכר שזכו להערות על הקשר הישראלי אך מדגיש כי השלושה גאים בכך וממשיכים לפתח את המערכת והפצתה על קו ישראל-ארה"ב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל בר יוסף. השבוע בתחרות ה-Open
מומלצים