שתף קטע נבחר

38 מיליארד דולר בעשור: הסכם הסיוע הושלם

מחר ייחתם בוושינגטון ההסכם בין ארה"ב לישראל. נתניהו דרש תחילה 45 מיליארד דולר, אבל נאלץ להתפשר. לפי ההסכם, לא יינתנו תוספות מיוחדות מהקונגרס לפרויקט הטילים

חודשים ארוכים של דיונים ומחלוקות יסתיימו היום או מחר בחתימת הסכם הסיוע הגדול ביותר בין ארצות הברית לבין מדינה כלשהי: יעקב נגל, ממלא מקום היועץ לביטחון לאומי, הגיע הבוקר (יום ג') לוושינגטון כדי לחתום על מזכר ההבנות הביטחוני שמסכם את חבילת הסיוע הביטחוני של הממשל האמריקני לישראל מ-2019 עד 2028. ההסכם הושלם וייחתם מחר בשעה 21:00, בטקס שייערך במחלקת המדינה האמריקנית.

 

לפי ההסכם, ארצות הברית תעניק לישראל 38 מיליארד דולר למשך עשר שנים - כולל הסיוע בתחום מערכות ההגנה מפני טילים. ההסכם כולל התחייבות ישראלית שלא לפנות לקונגרס בבקשה לתוספות תקציביות. כמו כן נמצאה פשרה לפיה בשש השנים הקרובות ישראל תוכל להשתמש בחלק מהכסף לטובת רכש גומלין בשקלים בתעשיות הביטחוניות הישראליות - סוגיה שהייתה במחלוקת ונפתרה.

הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו. לקראת הסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו. לקראת הסכם(צילום: AFP)

זהו הסכם הסיוע הצבאי הגדול ביותר שארצות הברית נתנה אי פעם למדינה כלשהי, אבל הוא כולל גם פשרות שנעשו על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. בין היתר, ישראל הסכימה לא לבקש תקציב נוסף מהקונגרס, מעבר למה שיינתן מדי שנה על פי החבילה החדשה. בנוסף, ישראל ויתרה חלקית גם על ההסדר המיוחד שמאפשר לה להוציא חלק מתקציב הסיוע האמריקני שלה על התעשיות הביטחוניות שלה במקום על כלי נשק מתוצרת אמריקנית.

 

הדיונים על ההסכם חשפו שוב את המחלוקות בין נתניהו לנשיא ארצות הברית ברק אובמה, לאחר החתימה על הסכם הגרעין עם איראן, שהביא את העימותים בין ישראל לארצות הברית לשיא. אבל נתניהו החליט בכל זאת לא לחכות לנשיא אמריקני חדש - דונלד טראמפ או הילרי קלינטון - ולחתום על הסכם הסיוע ארוך הטווח עם הממשל הנוכחי.

 

הצדדים נפגשו באמצע 

ההסכם הקודם, שיסתיים ב-2018, העניק לישראל 3.1 מיליארד דולר מדי שנה. נתניהו ביקש תחילה העלאה משמעותית ל-4.5 מיליארד בשנה, כחלק מהפיצוי על ההסכם עם איראן, ובסופו של דבר הצדדים נפגשו באמצע - וישראל תקבל 3.8 מיליארד בשנה. החבילה החדשה תכלול לראשונה כספים לפרויקט הגנת הטילים של ישראל, שעד כה תקצובו הועבר ישירות מהקונגרס. המחוקקים האמריקנים העבירו בשנים האחרונות עד 600 מיליון דולר בשנה למטרה זו.

 

גורמים המעורים בנושא אמרו לרויטרס כי ישראל הסכימה לא לקיים לובי בקונגרס לקבלת תקצוב נוסף ממנו למטרה זו, אבל ככל הנראה ההסכם יהיה גמיש מספיק כך שבמקרים של משבר או מלחמה, תהיה אפשרות להעברות תקציביות מיוחדות. בעניין רכש הגומלין, מהשנה השביעית תהיה ירידה הדרגתית, מה שייתן למערכת הביטחון ולתעשיות עצמן שמונה שנים להתארגן. 

 

התוכנית הרב-שנתית החדשה של צה"ל, "גדעון", אמנם כבר אושרה סופית על-ידי הממשלה ותהיה רלוונטית לחמש השנים הקרובות, אך במערכת הביטחון מסתכלים קדימה. רק לאחרונה קיבל הרמטכ"ל את המלצת חיל האוויר להצטייד ב-17 מטוסי קרב חדשים מדגם F-35, במטרה להגיע ל-50 מטוסי קרב חדשים במהלך אמצע העשור הבא, כחלק מתוכנית ארוכת טווח להצטייד בסך הכול ב-75 מטוסים. הרכש הנוסף עוד דורש אישור בדרג המדיני, ויישען על תוצאות המו"מ על הסכם הסיוע.

 


פורסם לראשונה 13/09/2016 16:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה ונתניהו. לקראת הסכם
צילום: רויטרס
מומלצים