שתף קטע נבחר

דו"ח: זיהום צואתי בחוף הדולפינריום

בשיא עונת הרחצה זרמו מים מזוהמים לחוף הדולפינריום בתל אביב, והחוף נסגר. עיריית תל אביב טענה כי מקור הזיהום היה מי נגר, כתוצאה משטיפה של שוק הכרמל, אולם דו"ח של עמותת צלול קובע: מדובר במי ביוב. מומחה לבריאות הציבור מחזק את טענת צלול: "הריכוז הגבוה של חיידקי הקולי מקורם בבטן האדם ולכן המסקנה היא שהם זרמו לחוף באמצעות מי ביוב או במי נגר מעורבבים במי ביוב"

בחודש אוגוסט, בשיא עונת הרחצה, זרמו מים מזוהמים לחוף הדולפינריום בתל אביב, והחוף נסגר לרחצה. עיריית תל אביב טענה כי מקור הזיהום היה מי נגר, כתוצאה משטיפה של שוק הכרמל, אולם דו"ח של עמותת צלול קובע: מדובר במי ביוב.

 

בשיא החום: אסור לרחוץ בחופים בתל אביב

לדו"ח המלא של עמותת צלול

 

בדיגום החול בחוף הדולפינריום, שבוצע על ידי מעבדה מוסמכת וביוזמת עמותת צלול, נמצא זיהום חריג ומסוכן לבריאות של חיידקי קולי אשר מקורם בבטן של בני האדם, והמסקנה היא שהזיהום הגיע לחוף דרך הביוב. 

 

ד"ר יובל ארבל, רכז ים וחופים בעמותת צלול, הסביר: "הבדיקה שערכנו חשפה מימדי זיהום מטרידים של עשרות אלפי חיידקים צואתיים לכל גרם חול ב-10 דגימות שונות סמוך לנקז בחוף. מדובר בחוף בו מבלות משפחות. ילדים חופרים בחול ואחר כך מכניסים ידיים לפה ומגדילים את החשיפה שלהם לזיהום צואתי ושאריות של תשטיפים מהשוק הכוללים גם חלקי בעלי חיים. זהו מחדל תברואתי קשה ואנו קוראים למשרד הבריאות להיות מהמובילים בעולם ולקבוע תקן למידת הניקיון של חול הים בחופים מוכרזים".

 

לטענת ארבל, "בדיגום חוף הדולפינריום יום לאחר אירוע פריצת הסתימה בנקז, נמצאו חריגות של מאות ואלפי אחוזים מהתקן של מי ים לחופי רחצה – בשלושת הפרמטרים לזיהום חיידקי שנבדקו בחול החוף בסמיכות למוצא 'נקז הדולפינריום'. האנליזה לאתנרוקוקים/ סטרפטוקוקים נעשתה פשוט ממיצוי (מי שטיפה) של החול. מאחר שאין תקן לזיהום חול, יצירת מיצוי לדגימת מים היא הדרך הקרובה ביותר ליצירת מכנה משותף להשוואה לתקן חופים (בדיקת מי ים)".

 

בדיקת המעבדה נערכה יממה לאחר שהעירייה הזרימה לחוף שפכים בעלי ריח וגוון של ביוב, נוזלים שלטענת עיריית ת"א מקורם לא בביוב, אלא במי נגר שמקורם בתקלת משאבה באזור שוק הכרמל.

 

בתגובה לדו"ח אמר פרופסור יונה אמיתי מאוניברסיטת בר אילן, המתמחה הבריאות הציבור ומנהל מערכות בריאות: "הכמות העצומה של חיידקי הקולי שהתגלו בחוף הים מסכנת את בריאות המתרחצים. מטבע הדברים הילדים והתינוקות הם החשופים העיקרים לזיהום בחול הים. ילדים ותינוקות שיכניסו את החול המזוהם, בטעות, אל הפה, עלולים להידבק במחלות מעי שונות עם תופעות לוואי של שלשולים, הקאות וחום גבוה".

 

פרופסור אמיתי מסביר כי הריכוז הגבוה של חיידקי הקולי, שהתגלו בחוף, מקורם בבטן האדם ולכן המסקנה היא שהם זרמו לחוף באמצעות מי ביוב או במי נגר מעורבבים במי ביוב ולא באמצעות במי נגר בלבד כפי שהעירייה טוענת.

 (צילום: טל שגב) (צילום: טל שגב)
(צילום: טל שגב)

 (צילום: טל שגב) (צילום: טל שגב)
(צילום: טל שגב)

 

בצלול מאשימים את העירייה

בעקבות תגובת העירייה לזיהום בטענה החוזרת ונשנית גם לאירועי זיהום נוספים ודומים לאורך שנים, שמדובר בתקלה פשוטה במי נקז ולא מדובר בביוב, עמותת צלול החליטה לבדוק את החול במעבדה ולהוכיח באמצעות הבדיקה הפשוטה שמדובר ברשלנות ארוכת שנים של עיריית תל אביב המזרימה מי ביוב לחוף הים והמסכנת את בריאות הציבור.

 

הבדיקה בוצעה על ידי מעבדות י.ד.ע מים וסביבה. האנליזות לקוליפורמים צואתיים וחיידקי הקולי נעשתה בסוג של תרבית לחול – סטנדרט מוכר בעולם לבדיקת זיהום חיידקי בקרקעות או בחול ים, למרות שאין לה תקן בישראל ולכן לא ניתן להשוות אותה ישירות לתקנים התברואתיים של מי חוף הים.

 

מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול האשימה את העירייה ברשלנות והזנחה של החופים ושל בריאות התושבים: "עיריית תל אביב נהגה באופן בלתי אחראי ובלתי מקובל שכיסתה זיהום חמור עם קצת חול. היה עליה להתריע בפני מאות המבקרים בחוף על הסיכון הבריאותי האורב להם, להציב במקום שילוט ולמנוע מהציבור לשהות בחוף. הנקז של שוק הכרמל הוא מפגע שחוזר ומזהם את החוף ואת הים, והגיע הזמן שהעירייה תטפל בו ותשים סוף למחדל המתמשך".

 (צילום: טל שגב) (צילום: טל שגב)
(צילום: טל שגב)
 

גולש: חליתי בעקבות הזיהומים

כזכור, בחודש אוגוסט, שיא עונת הרחצה ובאחד הימים הכי חמים של השנה, הופיע בחוף הדולפינריום נחשול של נוזל כהה ומסריח שהציף את החול וצבע את מי הים בשחור. המציל סגר במהירות את החוף ואסר על כניסת מתרחצים למים. בעקבות הזיהום מאות ילדים ובני נוער בקייטנות גלישה ומאות מתרחצים אחרים נאלצו לברוח מהמים השחורים ומהזיהום המסריח.

 

לאחר האסון האקולוגי, טרקטור של העירייה תיחח את החול המזוהם, וחול לבן ויבש פוזר על הנוזלים הכהים ועל החול השחור. למחרת החוף היה פתוח לרחצה – כאילו כלום לא קרה. דגימות החול נלקחו יום לאחר הזרמת הזיהום, כאשר החוף פתוח לרחצה ומלא בקייטנים שלא מודעים לכך שהם מסכנים את בריאותם.

 

טל שגב, מדריך גלישה שמתרחץ בחוף הדולפינריום באופן קבוע במהלך כל השנה, טען שחלה בעקבות מגע עם זיהומים קודמים. "קיבלתי וירוס מהזיהום נהייתי חולה: הקאות, שלשולים, חום וחולשה. ממש מעצבן שמזלזלים באנשים שרוצים להתרחץ בים."

 

שמעון (נוני) מורי, בעל מועדון הגלישה בחוף הדולפינריום כועס על העירייה שלטענתו מפקירה את המתרחצים ואת בעלי העסקים בחוף: "כבעל מסעדה בלו סרף ביץ, מועדון הגלישה הישראלי ומפעיל קייטנות וחוגי גלישה, אני רותח מזעם. אני מאשים את הנהלת עיריית תל אביב-יפו וחברת אתרים בזיהום והפקרת הציבור, בכך שהם מזרימים בכוונת מכוון שפכים לחוף ולים, מבלי להיכנס לנזק הכספי והתדמיתי של העסק שלי".
 (צילום: טל שגב) (צילום: טל שגב)
(צילום: טל שגב)

 

עיריית תל אביב: 

תגובת עיריית תל אביב: "בניגוד לנטען, לא מדובר במי ביוב אלא במי שטיפה של שוק הכרמל, כפי שפורסם. העירייה פעלה באופן מיידי על פי הנחיות משרד הבריאות וסגרה את החוף לרחצה עד להודעת המשרד, אשר אמון על התרה או איסור שימוש בחוף הים. העירייה הודיעה למשרד הבריאות ולמשרד להגנת הסביבה באופן מיידי על המקרה ופעלה על פי ההוראות.

 

"נדגיש כי תאגיד המים בדק את תקלות הביוב לאורך מובל הניקוז, במהלך התקלה בתחנת השאיבה ולא גילה תקלות ביוב. על כן, למחרת, לאחר אישור משרד הבריאות נפתח החוף לרחצה. נדגיש כי איכות המים בחופים נבדקת באופן שוטף על פי הנחיות משרד הבריאות".

 

תגובת מי אביבים: "לאחר בדיקת דגימות המים, נמצא שהמים המלוכלים אינם ביוב. הבדיקה נעשתה על ידי משרד הבריאות וזה הודיע מיד לאחר מכן שהחוף מאושר לרחצה. מדובר במים בהם שוטפים את שבילי שוק הכרמל. מערכת הניקוז (אותה מערכת שמנקזת גם מי גשמים) וניקוי שוק הכרמל באחריות העירייה ולא מי אביבים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שגב
הזיהום בחוף הדולפינריום
צילום: טל שגב
מומלצים