שתף קטע נבחר

כך תשמרו על המידע בסמארטפון שלכם

שרון פרי, גילי מוסינזון וענת הראל הם קורבן של דליפת מידע רגיש לידיים לא נכונות. הסמארטפון הוא המכנה המשותף לכל התקלות. איך נשמור עליו שהמידע שהרגיש שיש לנו עליו, לא ידלוף? טיפים להגנה על המכשיר

הסמארטפונים מהווים את מרכז החיים של רובנו. את העובדה שכמעט כל אדם בוגר בישראל מחזיק סמארטפון כבר הספקנו כמעט לשכוח והיום אנחנו מגלים כמה אנחנו תלויים בו הן בנושאי עבודה והן בשעות הפנאי. אנשים מטפלים בכל נושא המיילים בסמארטפון, מקבלים ושולחים דואר אלקטרוני בנושאי עבודה, מעבירים מסמכים חשובים, חותמים על הסכמים, מבצעים עסקאות ולמעשה ניתן כיום לנהל משרד שלם על כל אגפיו באמצעות הסמארטפון.

 

היזהרו ()
היזהרו

 

גם בכל מה שקשור לעתות הפנאי, אנחנו עושים את רוב פעילויות הזמן החופשי שלנו כשהסמארטפון נמצא איתנו, בין אם זה כשאנחנו מצלמים, מדווחים על הפעילויות ברשתות החברתיות או סתם מעבירים את הזמן בשיטוט ברחבי האינטרנט, וזה עוד לפני שהזכרנו את השימוש המקורי של המכשיר הזה, פשוט לשוחח עם אנשים אחרים. השימוש המאסיבי שלנו בסמארטפונים הופך אותו למאגר חשוב ומרכזי של המידע שלנו וכתוצאה מכך הופך את המידע שלנו לפגיע יותר ויותר, אז הכנו לכם מספר טיפים שיעזרו לכם לשמור על הסמארטפון שלכם ועל המידע שבתוכו בצורה בטוחה יותר - לאור סיפורה של שרון פרי שלא יורד מהכותרות.

 

 

 

1. נעלו את הסמארטפון שלכם 

ניתן לנעול את מכשירי הסמארטפון בדרכים רבות, הן במכשירי אנדרואיד והן במכשירי אייפון. הנעילות נעות בין סיסמאות, תבניות ציור, טביעות אצבע וכיום אפילו סריקת של רשתית העין במכשירים מסוימים.

 

לגבי הסיסמה, ההמלצה הטובה ביותר שנוכל לתת לכם זה אל תתעצלו. הקפידו לבחור סיסמה מורכבת ככל שניתן, ושתכלול גם אותיות וגם מספרים. השתדלו לא לבחור סיסמאות בנאליות כמו 12345 או password ואפילו הימנעו מסיסמאות שמכילות פרטים אישיים שלכם שייתכן שאנשים מסוימים מכירים כמו תאריכי לידה שלכם או של הילדים. אם יש באפשרותכם להגדיר תבנית ציור או טביעת אצבע במכשיר שלכם, עשו זאת, אלו פתרונות טובים יותר מאשר סיסמה.

 

2. אל תשמרו במכשירים שלכם חומר רגיש

אנחנו מאחסנים על המכשיר כיום כמעט הכל וכל החומר הזה נמצא יותר ויותר בסיכון. לכן מומלץ להחזיק חומרים רגישים או חשובים במקומות בטוחים יותר ונגישים פחות לפורצים כמו המחשב בבית או אפילו רחמנא ליצלן בעותקים פיזיים. אפשר ורצוי לאחסן חלק מהחומרים בחברות הענן המובילות כמו גוגל דרייב, איי-קלאוד ודרופבוקס וכמובן שגם אותם יש לאבטח עם סיסמה מורכבת ככל שאפשר.

 

ניתן לאחסן חומר רגיש גם על גבי דיסק און קי שמצד אחד הוא מוגן מפני חדירה מהרשת ומצד שני הוא עמיד לשנים רבות. אל תאחסנו על המכשיר מסמכים או אפילו רמזים לקודים הסודיים שלכם, למשל לחשבון הבנק, או לכרטיס אשראי.

 

3. היזהרו מקישורים אלחוטיים

הסמארטפון מכיל טכנולוגיות אלחוט שונות כמו ווי-פיי, בלוטות' ו-NFC. כל הטכנולוגיות הללו, מטרתן בסופו של יום לאפשר לסמארטפון להתחבר עם מכשירים חיצוניים כמו אוזניות, רמקולים, מחשבים וכמובן סמארטפונים אחרים וזו למעשה פרצה שקוראת לפורץ. הקפידו לסגור את החיבורים האלחוטיים כשהם לא בשימוש ואם אתם משתמשים בחיבורי בלוטות' על מנת להתחבר למכשיר אחר, השתמשו בסיסמאות מורכבות והגבילו את הזמן שהמכשיר במצב "גלוי". בחרו גם באפשרות שהמכשיר יהיה גלוי רק למכשירים אליהם הוא מקושר. אם אתם גולשים ברשת אלחוטית ציבורית, כמו במסעדה או בית קפה, הקפידו לא להיכנס לאתרים רגישים עבורכם כמו חשבון הבנק, חשבון הענן שלכם או מידע פרטי וחשוב עבורכם, כיוון שברשתות כאלו המידע שלכם פגיע יותר.

 

4. הקפידו על תוכנות מקוריות

פרצות רבות נוצרות בסמארטפונים בעקבות התקנה של תוכנות לא מורשות או אפילו זדוניות. אל תתפתו להתקין קבצים שאינם מגיעים מחנות האפליקציות המקורית של גוגל או אפל וגם אם אתם מתקינים משהו מתוך החנות המקורית, הקפידו לשים לב שזו התוכנה שחיפשתם, בדקו שיוצר התוכנה הוא מי שחשבתם ובדקו את כמות ההורדות ואת המשובים של אלו שכבר הורידו, כדי לאמת שזו תוכנה כשרה. אל תתפתו ללחוץ על קבצים או לינקים שאתם מבלים במייל או באחת מתוכנות המסרים אלא אם כן אתם בטוחים במי ששלח את זה וגם זאת לאחר שווידאתם אתו שהוא אכן שלח את הקובץ או הלינק.

 

5. שמרו על המכשיר שלכם

גניבות של סמארטפונים הן לצערנו מכת מדינה והרשת מלאה בסרטונים של אנשים תמימים שמסירים אפילו לשנייה תמימה את המכשיר שלהם וזה כל מה שגנב מיומן צריך בכדי להעביר אותו אליו. בין אם אתם במשרד, או בקניות בסופר יש נטייה של אנשים להשאיר את המכשיר לבד או את כל התיק כאשר אתם עסוקים בדברים אחרים. הקפידו לא להשאיר את המכשיר ללא השגחה כי ברגע שהוא יהיה ברשות אנשים אחרים, אתם תמצאו את עצמכם בבעיה ולאו דווקא מהסוג שפעם היה מדאיג, נושא השיחות. היום אפשר לחסום מכשיר לשיחות בדקות בודדות ולא ניתן יהיה לחגוג עליו בשיחות לחו"ל, נושא שבעבר הדאיג אנשים רבים. אבל המידע שיש לכם על המכשיר כבר לא יהיה מוגן ברגע שהמכשיר לא יהיה ברשותכם. שימו לב להחזיק אותו אתכם כל הזמן.

 

מה לעשות אם בכל זאת המכשיר נגנב?

אם הגעתם למצב הלא נעים בו גיליתם שהסמארטפון שלכם נגנב, ראשית צרו קשר עם חברת הסלולר שלכם ובקשו לחסום את הקו ולחסום את המכשיר, כך תקשו על מי שגנב את המכשיר להשתמש בו. לאחר מכן היכנסו לכל החשבונות שיש לכם ושנו את הסיסמה, בין אם זה הדואר האלקטרוני, פייסבוק, אינסטגרם ויתר הרשתות החברתיות, שירותי הענן אם נרשמתם אליהם ובעצם כל מה שמצריך אתכם להיכנס עם סיסמה כשאתם נכנסים מהסמארטפון.

 

בשלב הבא תוכלו לנסות לאתר את המכשיר שלכם באמצעות שירותי "מצא את המכשיר שלי" שגם אפל וגם גוגל מציעות. למעשה, אם המכשיר שלכם מחובר לשירות כזה (חינם ורק צריך להפעילו) אז תוכלו לא רק לאתר את המכשיר אלא אף לנעול אותו מרחוק ולמחוק את כל תוכנו. כל הצעדים הללו יקטינו את הסיכוי שמידע שלכם ידלוף החוצה.

 

מי שיחזיק במכשיר שלכם כשהוא לא מוגן יוכל במקרה הטוב (מבחינתכם) להציץ לתוכן המכשיר ואולי לשוחח עם מישהו אבל במקרה הגרוע, פרטים אינטימיים או רגישים שלכם יוכלו למצוא את עצמם בידיים זרות, הוא יוכל לפרסם דברים בשמכם באמצעות חשבון הפייסבוק, ווטסאפ או אינסטגרם שלכם, הוא יוכל לשלוח מייל בשמכם והוא יוכל אפילו במקרים מסוימים, לבצע רכישות על חשבונכם.

 

אז הסמארטפון הוא המצאה נהדרת והוא משרת כמעט כל אחד ואחד מאתנו בכל כך הרבה אופנים. לא ניתן למעשה למנוע לחלוטין את אפשרות הפריצה אל המכשיר שלכם בדרך כזו או אחרת, אבל אם תקפידו על מגוון הטיפים שקיבלתם ותנסו לסגל לעצמכם דרכי שימוש בטוחות ויעילות, הסיכוי שהמידע שלכם יגיע לידיים הלא נכונות ירד באופן משמעותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אישה וואטסאפ סלולרי סמארטפון בריכה
צילום: Shutterstock
מומלצים