שתף קטע נבחר

בלי להזיק לבריאות: הדרך הנכונה לנטילת תרופות

כולנו משתמשים בתרופות מדף, ובתרופות שאינן מצריכות מרשם. מה חשוב לדעת כדי לקחת אותן בדרך הכי בטוחה לבריאות?

בשיתוף סופר-פארם

 

כולנו משתמשים בתרופות מדף, ובתרופות שאינן מצריכות מרשם, אבל איך נדע שאנחנו לא מסכנים את הבריאות שלנו בנטילתן - למה כדאי לשים לב? אילו התנגשויות עשויות להיות בין תרופות מדף לבין מצבים בריאותיים מסוימים או נטילה של תרופות נוספות באותה העת, ומתי כדאי להחליף לתרופה אחת? 

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

תרופות לייבוש נזלת

תרופות רבות להקלה על גודש וצינון מבוססות על החומר שנקרא PSEUDOEPHEDRINE. זהו חומר שפועל על כלי הדם שסביב החללים השונים (באף, בסינוסים וכו') ומפחית את ההפרשה לכיוןן אותם חללים. החומר יעיל ובטיחותו בילדים מעל גיל 6 גבוהה, ובכל זאת יש כמה דברים שכדאי לדעת עליו.

 

פסאודואפדרין מסוגל לגרום לעלייה בלחץ הדם במטופלים מסוימים, ולכן, כל מי שסובל מיתר לחץ דם או נוטל תרופות לאיזון לחץ דם – כדאי לו להעדיף תכשירים אחרים, כמו תרסיסים מקומיים לאף, או ליטול רק במצבי צינון קשים.

 

בכל מקרה, מומלץ למדוד את לחץ הדם בזמן הנטילה, ובמידה שהוא עולה בהרבה מערכי הנורמה, מומלץ שלא להמשיך ליטול ממנו. כמו כן, החומר עשוי לעורר ולהמריץ, ולכן, מומלץ שלא ליטול ממנו בשעות הערב והלילה.

 

לפני השינה, מומלץ להיעזר בתכשירים המבוססים על חומרים מכווצים אחרים, או להיעזר בתרסיס מקומי להקלה. תרופות לייבוש נזלת גם לא מומלצות בזמן הנקה, כיוון שעלולות לייבש או להמעיט את הפרשת החלב.

 

תרסיסים המיועדים לפתיחה של אף סתום או לייבוש אף דולף, המכילים את החומרים Oxylomethazoline, או Xylomethazoline (כגון: אוטריוין, אלרין ועוד) מיועדים לשימוש נקודתי וקצר.

 

שימוש מתמשך בהם עלול לגרום לתופעות של סבילות והתמכרות. לא מומלץ להשתמש בהם יותר מ-3 פעמים ביממה, ולא יותר מ-5 ימים רצופים. במקרים בהם ממשיכה הנזלת, מומלץ ליטול תרופות מייבשות דרך הפה, או לעבור לתרסיסים המבוססים על מי מלח, הניתנים לשימוש ארוך.

 

תרופות לייבוש נזלת. לשים לב ללחץ הדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות לייבוש נזלת. לשים לב ללחץ הדם(צילום: shutterstock)

  

תרופות נגד שיעול

תרופות המבוססות על החומר N-Acetyl Cycteine RE CARE, REOLINE, SIRAN או תרופות המבוססות על החומר Carbocysteine (מוקוליט, מוקולס) עובדות במנגנון של פירוק כימי של מולקולות הליחה והכיח.

 

כיוון שהן לא מצליחות לעשות זאת רק באיזורים הרלוונטיים, הן עלולות להמיס גם את הליחה הטבעית שבוושט ובקיבה, ובכך לעודד שיעול אסמתי, אצל אלה הסובלים ממנו, וכן לגרום לגירוי קיבתי, במיוחד למי שסובל מאולקוס פעיל או בעל נטייה לצרבות.

 

מאותה סיבה, הן אינן מיועדות לשיעול יבש, כזה שלא מלווה בכיח או בליחה. שימוש בהן בשיעול יבש עלול להחמיר את היובש, הגירוי, ובכך להגביר עוד יותר את השיעול. מי שסובל מאסתמה, אולקוס פעיל או בעל נטייה לצרבות, מומלץ להשתמש בתרופות אחרות שמכילות חומרים כגון: Guaiphenasine, או Bromhexine.

 

תכשירים המכילים את החומר שמדכא שיעול DEXTROMETHORPHAN (כגון: תרודקס, טוסופדרין, דקסמול קולד, אקמול צינון שפעת ועוד) עלולים להתנגש עם תרופות למצב רוח ולזיכרון. נטילה של השניים יחד, עלולה לגרום ל"תסמין סרוטונין" המאופיין בקשיון העורף, הזעות, רעד, שינויים בלחץ הדם ועוד.

 

לאלה שנוטלים תרופות פסיכיאטריות, מכל סוג שהוא, מומלץ להתייעץ עם הרופא/רוקח ולבחור סירופ או תכשיר שאינם מבוססים על חומר פעיל זה.

 

סותרי חומצה

טבליות או סירופים נטרלי חומצה, להקלה במקרים של צרבת (כגון: רני, טאמס ועוד) מבוססים על מלחים של סידן ומגנזיום. מלחים אלה פוגעים בספיגה של תרופות רבות אחרות, ועל כן, חשוב ליטול אותם בריחוק של שעה לפחות מנטילה של תרופות נוספות.

 

פחם פעיל – טבליות של פחם פעיל ידועות כמסייעות להפחתת גזים וכאבים במעי.

 

פחם פעיל הוא חומר יעיל ובטוח מאוד, כיוון שאינו נספג כלל, ויוצא ממערכת העיכול כפי שנכנס. אולם, כיוון שמנגנון הפעולה שלו מבוסס על יכולתו האדירה לספוג חומרים ואוויר מהסביבה (גזים, במקרה שלנו), הוא סופח אליו גם תרופות או ויטמינים שנמצאים בקרבתו. על כן, מומלץ שלא ליטול אותו בסמוך לנטילה של תרופות או תוספי מזון אחרים, ויש להקפיד על מרווח של כשעה בינו לבין תכשירים אחרים.

 

שטיפות פה

שטיפות המכילות CHLORHEXIDINE (כגון: תרודנט, קורסודיל) – שטיפות טיפוליות המכילות חומר זה בריכוז של מעל 0.12% אינן מיועדות לשימוש יומיומי, אלא לשימוש קצר טווח, של עד 10 ימים רצופים.

 

כלורהקסידין נמצד לחניכיים ולשיניים, כחלק ממנגנון הפעולה שלו, אך בשימוש מעל למשך זה, הוא עשוי להכתים את השיניים. בשטיפות שמכילות אותו בריכוז נמוך מ-0.2%, אין בעיה, וניתן להשתמש בעל בסיס קבוע.

 

טיפות להלבנת עיניים

טיפות המכילות את החומר Tetrahydrozoline (כגון: סטילה, וויזין, אזולין) – טיפות אלה מיועדות לשימוש נקודתי וקצר. חומר זה מכווץ את כלי הדם הזעירים שבגלגל העין, ובכך "מלבין" את העין לכמה שעות.

 

שימוש מתמשך בתכשירים אלה עלול לגרום לתופעה של המתכרות לתכשיר (ולכך שהעין תחזור להיות אדומה יותר מאשר לפני השימוש) ובטווח הארוך, לפגיעה בכלי הדם.

 

כמו כן, תכשירים אלה אינם מיועדים לשימוש בזמן הרכבת עדשות מגע. ניתן להשתמש בהם לאחר הוצאת העדשות מהעיניים, או חצי שעה לפחות לפני הרכבת העדשות.

 

בכל מקרה של שימוש בכמה סוגים של טיפות עיניים, מומלץ להפריד כ-5 דקות לפחות בין ההזלפה מכל תכשיר, וזאת כדי למנוע את דילול החומר הפעיל כשבא במגע אם נפח התכשיר הנוסף, ואת שטיפתו בלתי רצוייה מהעין על ידי התכשיר הנוסף.

 

 

שימוש מתמשך עלול לגרום להתמכרות. טיפות עיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש מתמשך עלול לגרום להתמכרות. טיפות עיניים(צילום: shutterstock)

 

תרופות לשיכוך כאבים ולהורדת חום

תרופות ממשפחת האספירין (כגון: אספירין, איבופרופן, דיקלופנק, נפרוקסן) עלולות לגרום לגירוי בקיבה, במיוחד בשימוש ארוך. לכן, אינן מומלצות למי שסובל מאולקוס פעיל, או בעל נטייה לצרבות, ואף לא לסובלים מאסתמה, ובמיוחד, מאסתמה פעילה.

 

תרופות ממשפת האספירין עלולות גם לשפיע על לחץ הדם, או לפגוע ביעילות התרופות לאיזון לחץ הדם, ולכן לסובלים מבעיות כאלה, מומלץ להשתמש בזהירות, ולתעדף תכשירים אחרים.

 

מתי כדאי להחליף לתרופה אחרת?

באופן כללי, מרבית התרופות לטיפול נקודתי בבעיות קלות הן בעלות השפעה מהירה (תוך חצי שעה עד שעה) מרגע נטילתן.

 

לכן, אם לא חשתם שינוי לטובה במצבכם אחרי שתיים-שלוש מנות, כנראה שהתכשיר לא מתאים לכם או למצבכם הנוכחי, ומומלץ לחזור לבית המרקחת או לרופא ולבקש תכשיר אחר, המבוסס על הרכב רפואי שונה. אין טעם להמשיך וליטול, ולקוות שהאפקט ייצטבר, ושאחרי כמה ימים של שימוש יגיע השיפור המיוחל.

 

מומלץ להגיע עם שם התכשיר שלא עזר, על מנת שהרוקח יידע להתאים תכשיר אחר, המבוסס על רכיבים פעילים אחרים.

 

כמה פעמים יש ליטול מן התכשיר?

לכל תכשיר יש מינון מקסימלי שאין לעבור אותו בשום מקרה. כמות הפעמים נגזרת בדרך כלל ממשך ההשפעה של התכשיר. כלומר, אם, למשל, תכשיר מסוים הוכיח יעילות עד 4 שעות, יהיה מקובל ליטול ממנו כל 4 שעות.

 

אולם, אם התכשיר יעיל לפרק זמן ארוך יותר אצל מטופל זה או אחר, אין צורך ליטול אותו "אוטומטית" בגמר 4 השעות, וניתן ליטול ממנו שוב רק כשפעולתו הסתיימה.

 

כשהרוקח מנחה את המטופל ליטול "לפי הצורך", הכוונה היא: 

 

א. התכשיר אינו נדרש להילקח עד תומו (כפי שנהוג, למשל, במקרים של אנטיביוטיקה),

ב. הוא מקל את התסמינים, ולכן יש ליטול ממנו רק במצב של הופעת/החמרת התסמינים.

ג. ניתן לחזור על נטילתו על פי זמן השפעתו.

ד. בכל מקרה, כאמור, אין לעבור את הכמות המקסימלית ליממה.

 

לפני השימוש בכל תכשיר, מומלץ לעיין בעלון לצרכן או להיוועץ ברופא/רוקח

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 

בשיתוף סופר-פארם 

 

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לקחת תרופות בלי להזיק לבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים