שתף קטע נבחר

תנופה כלכלית: קולומביה עולה על דרך המלך

סוף לסכסוך. בחודש אוגוסט האחרון נחתם הסכם פיוס בין שלטונות קולומביה למחתרת ה-FARC הקומוניסטית. ההסכם, שמחכה לאישור סופי של משאל העם, צפוי להוביל את המדינה הלטינית לשגשוג תיירותי וכלכלי, יציבות, פריחה ומיצוי פונטציאל רב. אז האם כדאי למשקיע הישראלי לשים את מבטחו בדרום אמריקה? התשובה בפנים

קולומביה יוצאת לדרך חדשה. המדינה שנקראת על שמו של כריסטופר קולומבוס, ומשתרעת לאורך חופים של הים הקריבי והאוקינוס השקט כאחד, חתמה באוגוסט על הסכם סיום הסכסוך עם מחתרת ה-FARC הקומוניסטית. מאז שנת 1964, סכסוך זה הביא את קולומביה למלחמת אזרחים, הידרדרות כלכלית ומותם של מאות אלפים. הסכם הפיוס מצפה לאישור האזרחים במשאל עם כללי בתחילת נובמבר, אבל בהחלט אפשר כבר עכשיו לומר מזל טוב.

 

לטורים נוספים של טל רשף

 

הדרך החדשה, עם זאת, היא לא רק פוליטית וצבאית, אלא בעיקר כלכלית. במהלך תקופת הסכסוך, כלכלת המדינה הידרדרה - משקיעים התרחקו מהסיכון וחוסר היציבות שקולומביה משדרת, והמדינה הפכה למרכז סחר בסמים לשם מימון פעולות המחתרת. היום, כאשר כל אלה יורדים מהפרק, הגיע הזמן לממש את הפוטנציאל הגלום בשפע ובמחירי הזדמנות.

 

בוגוטה כמראה לקולומביה כולה

קולומביה מכילה בתוכה מוצא אל שני אוקינוסים, כאמור, חופים מרהיבים ושילוב של אקלים טרופי בשטחים הנמוכים ואקלים ממוזג ונעים בהרים ובגבעות, היכן ששוכנת בירתה בוגוטה. היא מגדלת הפרחים מספר 2 בעולם לאחר הולנד, יצואנית מרכזית של קפה, נפט ופחם, בין השאר לישראל, וכמובן הכדורגל הקולומביאני, שמייצא כדרוגלנים מוכשרים, מקרלוס ולדראמה של שנות ה-80' ועד רודריגס חאמס.

 

הקשיים של עיר הבירה יכולים להבהיר את גודל אתגר השינוי שעוברת המדינה בימים אלה. בוגוטה מאוכלסת ב-10 מיליון תושבים, חלקם בשכונות פחים מסביב לה, וחלקם בגורדי שחקים ובתי פאר במרכז העסקים ובפרברים הנוצצים.

 

קולומביה (צילום: Shtterstock) (צילום: Shtterstock)
קולומביה(צילום: Shtterstock)

היא נהנית ממערכת לא רעה של תשתיות, אספקת מים טובה במחיר נמוך, מערכת אוטובוסים מהטובות בעולם, עשרות אוניברסיטאות ותקשורת אינטרנט בפס רחב למרבית התושבים. אך למרות היתרונות, כל אלה עלולים שלא להספיק לה: הדמוגרפים צופים כי עקב היציבות והשגשוג הכלכלי שעתידים לבוא בוגוטה תצמח פי 2 ב-40 השנים הקרובות - לאן יכנסו 10 מיליון איש נוספים וכיצד יסופקו להם כל השירותים הנדרשים?

 

קולומביה מתפתחת: מרכבת תחתית לכדאיות ההשקעה הישראלית

האיש שעומד בעין הסערה הוא ראש העיר אנריקה פניאלוסה, אשר הגיע בימים אלה לישראל כדי להשתתף בסמינר של לשכת המסחר ישראל - אמריקה הלטינית בנושא הזדמנויות עסקיות. בנוסף, פניאלוסה מחפש ישראל פתרונות טכנולוגיים לחלק מאותם קשיים כמו גם שיתופי פעולה שיכניסו תעשיות עתירות ידע לעירו.

 

בין שאר הפרויקטים שמונחי על שולחן ראש עיר הבירה של קולומביה, מצויה בנייתה של מערכת הובלת נוסעים תת קרקעית, כלומר רכבת תחתית, שתקל על הלחץ המצטבר של המערכת העילית, הטובה כשלעצמה.

 

תושבי תל אביב יוכלו לעדכן אותו בתיאור החוויות בעיר שרחובותיה נסגרים לצורך חפירות ועבודות תת קרקעיות. במקביל החלו בבוגוטה בעבודות טיהור מים וניקוי אפיק הנהר החוצה את העיר, שעד כה היה ידוע כמזוהם ביותר ומתוכנן להיות מורחב, מועמק ולהוביל מים ברמה המאפשרת השקיה חקלאית ושימוש תעשייתי. כמו כן, מתוכננים לקום בעיר ובהיקפיה אתרי תיירות, מסלולי אופניים והליכה וטיילת, אשר יחצו ויקיפו אותה מכל עבריה.

 

כל אלה צריכים לעניין את היזם הישראלי, שכן קולומביה חתומה על הסכם סחר חופשי עם ישראל עוד מחודש ספטמבר 2013, ויש מי שכבר מנצל את היתרונות: חברת דנציגר מהשרון לגידול וייצוא פרחים מקולומביה אל השוק האמריקני.

 

קולומביה (צילום: Shtterstock) (צילום: Shtterstock)
קולומביה(צילום: Shtterstock)

ההקלות שההסכם ההוא נותן לישראלים משתלבות עם מיקומה של קולמביה. ראש העיר פניאלוסה, העושה נפשות להשקעות במדינתו, מדגים בכל הזדמנות כיצד קולומביה נמצאת פחות או יותר על קו אורך יחיד עם מיאמי וניו יורק - מה שהופך אותה למרכז פעילות אידיאלי בעלויות נמוכות לכל המעוניין בשיווק לארה"ב.

 

כן, העלויות נמוכות, הרי חשוב לזכור - במשך 50 השנים האחרונות נדדו הזדמנויות עסקיות רבות מקולומביה והלאה עקב מלחמת האזרחים, מה שדירדר את הכלכלה, לא איפשר את מיצוי הפוטנציאל והשאיר את הפרמרטרים הכלכליים נמוכים.

 

נכון להיום, תוצר המשק הגולמי לאדם הוא קצת מעל 6,000 דולרים בממוצע, כלומר מדינה "מתפתחת" כפי שנהוג להגדיר זאת בעדינות. בנוסף, על פי ארגון העבודה הבינלאומי המשכורת הממוצעת היא פחות ממחצית מהממוצע הכלל עולמי.

 

קולומביה מתפתחת וצפויה להמשיך להתפתח. כבר היום היא נמצאת במצב אירוני בו תושבי ונצואלה השכנה, זאת שהיתה מעצמת נפט משגשגת עד לפני שנים אחדות ועוררה קנאה בלב תושבי קולמביה מוכי העוני וחוסר היציבות, נוהרים אל גבול שתי המדינות על מנת לחצות ולרכוש בקולומביה מוצרים שאצלם אזלו מן המדפים. ואם אפשר גם להגר ולחפש בה עבודה - מה טוב.

 

 

טל רשף - יועץ עסקי ובין תרבותי לשווקי אמריקה הלטינית ומזרח אסיה , מאמן מנהלים, ומעביר סדנאות לפעילות עסקית בין תרבותית בחברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים