שתף קטע נבחר

לא מצליחים להיכנס להריון: 7 מיתוסים על טיפולי פוריות

האישה אשמה באי הפריון, צריך להחזיר כמה שיותר עוברים לרחם וטיפול הורמונלי גורם לסרטן. 7 מיתוסים על טיפולי פוריות שכולנו שמענו - והאמת

בשיתוף סופר-פארם

 

זוגות שעוברים טיפולי פריון משקיעים זמן ומאמץ גופני רב במהלך התהליך. זו ללא ספק תקופה לחוצה ועמוסה רגשית, במהלכה ניזונים בני הזוג גם ממידע רב שחלקו מוטעה. הנה כמה מיתוסים נפוצים - והאמת מאחוריהם.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

  

1. אי פריון היא בעיה אצל האישה

לא נכון

 

חשוב להבין כי במידה שמדובר בבני זוג, יש צורך בהערכה משותפת של שניהם. בכ-35% מהזוגות הסיבה לאי הפריון נעוצה בגבר, וב20-40% ישנה בעיה משותפת גם אצל הגבר וגם אצל האישה. הערכה במקביל יכולה לחסוך זמן רב ובדיקות מיותרות ולקצר משמעותית את הדרך להריון.

 

2. כולן נכנסות להריון בקלות, ללא שום מאמץ ורק אצלנו זה הפך למשימה

לא נכון

 

בהשוואה ליונקים אחרים בטבע, בני האדם פוריים משמעותית פחות. בזוגות בריאים לחלוטין, כאשר התנאים והזמן הם אופטימליים הסיכוי להריון במחזור בודד הוא סביב 20% ובכל מקרה לא עולה על 35% גם אם זמן קיום היחסים מחושב היטב.

 

אצל רוב הזוגות הזמן הלוקח להיקלט להריון הוא עד שנה, כלומר 85% מהזוגות שינסו במשך שנה ייקלטו עצמאית. מומלץ לפנות להערכת רופא פריון כאשר זוג מנסה במשך שנה או יותר ללא הריון למרות קיום יחסי מין לא מוגנים או חצי שנה כשגיל האישה מעל 35 שנים או מוקדם יותר במקרים בהם ידוע כי קיימת בעיית פריון באחד מבני הזוג.

 

כולן נכנסים להריון, חוץ ממני. לרוב הזוגות לוקח עד שנה להיכנס להריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כולן נכנסים להריון, חוץ ממני. לרוב הזוגות לוקח עד שנה להיכנס להריון(צילום: shutterstock)

 

3. אנחנו מקיימים יחסי מין מדי יום כדי שנגדיל את הסיכוי להריון

נכון חלקית

 

קיום יחסי מין מדי יום מעלה סיכוי להריון רק במעט לעומת קיום יחסי מין מדי יומיים. מאידך אצל זוגות שבהן הופכת ההנאה לחובה – מדובר בגורם לחץ משמעותי אשר עלול לפגום בזוגיות.

 

עבור מרבית הזוגות קיום יחסי מין פעמיים בשבוע יכול למנוע מקור לחץ משמעותי והוא מספיק יעיל להבטיח קיום יחסי מין בזמן אופטימלי לפריון. לעתים יש לתזמן את זמן קיום יחסי המין בין בני הזוג באמצעות בדיקות דם ואולטראסאונד על מנת לייעל את הסיכוי להריון.

 

4. הרגלים והשפעות סביבתיות משפיעות על הסיכוי להריון

נכון מאוד

 

זוגות בתהליך פריון יעשו רבות על מנת למקסם את היכולת להצליח בטיפולים. הרגלים וגורמים סביבתיים קשורים באופן ישיר בהצלחה של טיפולים אלו:

 

השמנת יתר –עלולה לגרום לבעיות ביוץ, פגיעה ביכולת הפריון ועלייה בסיכון להפלות ולהריונות עם סיבוכים. גם אצל גברים יש לכך חשיבות כאשר אנו יודעים כי השמנה קשורה בירידה בפרמטרים של איכות הזרע.

 

עישון – רבים אינם מודעים כי עישון פוגע משמעותית בסיכוי להריון. ישנן הוכחות כי עישון פוגע ביכולת הפריון גם בגבר וגם באשה. שכיחות אי פריון גבוהה יותר בקבוצת המעשנים, היכולת להפרות נמוכה יותר והזמן עד להשגת הריון ארוך יותר.

 

עישון פסיבי משפיע רק במעט פחות מאשר עישון ישיר. המידע שבידנו היום מצביע כי האפקט המרע של העישון גם תלוי במינון כלומר גם הפחתה בכמות חשובה משמעותית.

 

ההמלצה היא עבור זוגות שמנסים להרות להפסיק לעשן ולהשתדל לשמור על טווח משקל תקין (BMI שבין 25-30) .

 

5. צריך להחזיר כמה שיותר עוברים לרחם, על מנת להעלות את הסיכוי להריון

נכון חלקית

 

החזרה של יותר עוברים מעלה סיכוי להריון אבל לא בהכרח לילד בריא ותקין.

 

הריונות מרובי עוברים מסוכנים עבור האישה ועבור העוברים. חשוב להבין כי הריונות תאומים ויותר כרוכים בסיכונים רבים, בעלייה לסיכוי להפלה ובהמשך לסיבוכי פגות קשים ובעיות לאורך ההריון אצל האם. ההריון הטוב ביותר שאנו יכולים להשיג במהלך הטיפולים הוא הריון יחיד וזוהי מטרתנו.

 

6. טיפול הורמונלי לצורך גירוי שחלתי גורם לסרטן שד / שחלה

ככל הנראה לא נכון

 

מחקרים עד כה לא הוכיחו קשר בין טיפול הורמונלי לעלייה בסיכוי לסרטן שד או שחלה. כן צוין על ידי אחד המחקרים כי ישנה עלייה בסיכון לסרטן שחלה מסוג SEROUS BORDERLINE אולם לא הודגמה עלייה בסרטני שחלה חודרניים.

 

רוב המחקרים נכון להיום לא הדגימו עלייה בסיכון לסרטן שד, אולם מחקר קטן אחד מציין כי שימוש ממושך בהורמונים (למשך 6 מחזורי טיפול ויותר) עלול להעלות במעט את הסיכון.

 

מרבית המחקרים אינם מצביעים על קשר בין הטיפול ההורמונלי לסרטן אך ההמלצה היא כמובן להתאים את הטיפול באופן פרטני לכל אישה על מנת להשיג הריון בזמן הקצר ביותר האפשרי.

 

7. כל עוד יש לי וסת אני יכולה להיכנס להריון

לא נכון

 

לגיל האישה השפעה מכרעת על הסיכוי להריון ועל היכולת לשאת אותו בהמשך. הגיל הטוב ביותר להרות – שיא הפוריות בגילאי 20-24 כאשר מגיל 32 מתחילה ירידה בסיכוי להריון. בגיל 40-45 ישנה ירידה בסיכוי בכ-95%, בנוסף הסיכוי להפלה עולה משמעותית עם גיל האישה.

 

הזקיקים של נשים מבוגרות פחות רגישים לגירוי הורמונלי ועיקר הפגיעה היא באיכות הביציות שיורדת. לכן גם אם האישה עדיין מבייצת בגילאים המבוגרים על מנת להגיע להריון תקין יש להשתמש באמצעים נוספים אשר יכולים לתת לנו מענה על איכות הביציות. לשם כך ישנן שיטות ספציפיות המאפשרות לנו להעריך את איכות הביציות לפי שיטות מורפולוגיות וגנטיות.

 

ד"ר ערן גולד הוא מומחה לטיפולי פריון, מיילדות וגניקולוגיה מיחידת הפריון בביח וולפסון וכללית שירותי בריאות

 

בשיתוף סופר-פארם




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולי פוריות. המיתוסים שכולנו שמענו עליהם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים