שתף קטע נבחר

בדקו: האם הבית שלכם בטוח לילדים

37% ממקרי המוות של ילדים בשנים האחרונות התרחשו בסביבה הביתית. כדי לא להיכנס לסטטיסטיקה העגומה, אתר "המקצוענים" עם 11 צעדים שיהפכו את הבית שלכם לבטוח יותר.

תקופת החגים היא זמן שבו עולה הסכנה לפגיעות ילדים ברחבי הבית. הילדים נמצאים שעות ארוכות בבית ובחצר, וישנה אשליה של ביטחון בסביבה הטבעית שלהם. רק מתחילת שנת 2016 אירעו 33 מקרי מוות בבית, בחצר וברכב. הסיבות העיקריות לפגיעה בשנים 2011-2015 הם היפגעות מרכב בחצר הבית, חנק, הרעלה או כוויה, טביעה, נפילה וחבלה. כך עולה מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים.

 

עוד כתבות בנושא:

איך לשמור על הילדים גם בזמן המקלחת?

הארקה: כיצד בדיקה תקופתית יכולה להציל חיים?

לפרוץ לרכב כדי להציל חיים

 

37% ממקרי המוות של ילדים התרחשו בסביבה הביתית

"צריך לקחת בחשבון שהנתונים כוללים מאות מקרים נוספים שלא מסתיימים במוות או לא מדווחים, אך בהחלט אמורים להדליק נורה אדומה ולעודד את ההורים לפעול בזהירות רבה יותר" אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון. "בייחוד בתקופות החגים, בהם הילדים נמצאים שעות ארוכות בסביבה הביתית שלהם. דווקא הבית, שנתפש כמקום המוגן והבטוח ביותר עבור הילדים, הוא הזירה בה מתרחשות פגיעות ילדים".  

 

"בשנים האחרונות 37% ממקרי המוות של ילדים התרחשו בבית או בחצר", מוסיפה סילבינגר. "32.9% מהמקרים התרחשו בתאונות-דרכים. אנו מזהים מגמת עלייה מדאיגה בשנים האחרונות של פגיעות ילדים בבית. הבעיה העיקרית היא שהבית מתוכנן למבוגרים, ואם לא נקפיד להתאים אותו לילדים ונשמור על מספר כללי בטיחות, נמשיך לשמוע על תאונות שניתן היה למנוע. למשל, הגבלת פתיחת חלון, אחסון חומרים רעילים הרחק מהישג ידם של ילדים, הרחקת נוזלים רותחים מקצה השיש או השולחן, ריקון האמבטיה ודליי מים בסיום השימוש, מניעת גישה לבריכות פרטיות המהוות גורם היפגעות משמעותי ביותר בשנים האחרונות. לרוב מדובר בילדים צעירים מאוד שלא מודעים לכללי הבטיחות, ולנו ההורים תפקיד נפתח במניעת תאונות אלו".

 

בשנים האחרונות: 418 מקרי שכחת ילדים ברכב

גם לגבי שכחת ילדים ברכבים, לא כל המקרים מדווחים ולא כולם מסתיימים במוות, אך העובדה שמדובר במאות מקרים מדאיגה. בין השנים 2008 ל-2016 אירעו 418 מקרים של השארת ילדים לבד ברכב. מרבית המקרים היו במעורבות של רכב פרטי (86%), אולם תועדו גם מקרי השארת ילדים ברכבי הסעות (9%). קבוצת הגיל הבולטת היא של תינוקות בני 0-3 (77%) מכלל המעורבים בהיפגעות. 23 מן המקרים הסתיימו במוות. רק בשנה האחרונה מתו 6 ילדים כתוצאה משכחה ברכב.

 

האם ההארקה בבית תקינה?    (צילום: SHUTTERSTOCK) (צילום: SHUTTERSTOCK)
האם ההארקה בבית תקינה? (צילום: SHUTTERSTOCK)
  

 

בית בטוח ב-11 צעדים

אז איך אפשר לשפר את רמת הבטיחות בבית, בחצר וברכב? ארגון "בטרם" ואתר "המקצוענים" מציעים כמה צעדים שמומלץ לנקוט.

 

1. חלונות: מתקינים סורגים או התקנים להגבלת פתיחת החלון ל-10 ס"מ.

 

2. מרפסות וגגות: מתקינים במרפסות ובגגות מעקות בעלי שלבים אנכיים בגובה של 1.30 מטר לפחות ומרחיקים רהיטים או חפצים שיאפשרו לילדים לטפס עליהם מקרבת המעקה.

 

3. מדרגות: מוודאים שהמעקה תקין ועומד בתו תקן ישראלי ומתקינים שערים במעלה גרם המדרגות ובמורדו.

 

4. הגנה מפני שריפות: מתקינים לפחות 2 גלאי עשן. האחד באזור המטבח והשני באזור חדר הילדים. בנוסף, מחזיקים מטף כיבוי באזור המטבח ומספרי חירום במקום נגיש.

 

5. מניעת החלקה: מרצפים את הבית במרצפות בעלי מקדם בטיחות מפני החלקה (אנטי סליפ) על פי התקן הישראלי הנדרש, בייחוד בחללים רטובים כמו חדר האמבטיה. מתקינים מעקה בטיחות לאחיזה נוחה באמבטיה ומדביקים פסים מונעי החלקה על רצפת האמבטיה. אם ישנם שטיחים בבית, כדאי למקם תחתיהם משטחים מונעי החלקה, מכיוון שילדים מתעוררים באמצע הלילה ומתהלכים בחושך.

 

הרחיקו חומרים מסוכנים מהישג ידם של ילדים   (צילום: SHUTTERSTOCK) (צילום: SHUTTERSTOCK)
הרחיקו חומרים מסוכנים מהישג ידם של ילדים (צילום: SHUTTERSTOCK)

 

6. בטיחות בחשמל: "לפני הכל, חשוב לבדוק שההארקה בבית תקינה" אומריחזקאל רבינוביץ מחשמל רבינוביץ באתר "המקצוענים". "כמו כן, יש לבצע בדיקה של תקינות ממסר הפחת (מכשיר נגד התחשמלות). לוחצים על לחצן הבדיקה ובודקים שהוא אכן מנתק את כל הבית מחשמל. במידה והפקק לא קופץ, סימן שיש בו תקלה וחובה לקרוא לחשמלאי. בנוסף, חשוב לוודא שכל השקעים בבית תקינים, ואם יש ילדים קטנים להתקין שקעים חסומים או מסתובבים, על מנת שהם לא יוכלו להחדיר חפצים חדים לתוכם ולהתחשמל".  

 

7. בטיחות בברזים: מגבילים את טמפרטורת המים החמים בברזי הבית באמצעות אביזרים מיוחדים המותקנים בצנרת הבית או על ברזי האמבטיה. הטמפרטורה המומלצת היא של עד 40 מעלות. חשיפה של 10 דקות למים בטמפ' 50 מעלות יכולה לגרום לכוויה דרגה ג' אצל ילדים.

 

8. אמצעי חימום בטוחים לילדים: בוחרים באמצעים בטוחים לחימום הבית: מזגן, רדיאטור, הסקה מרכזית או חימום תת-רצפתי ומגבילים אותם לחום מרבי של 50 מעלות וברמת קרינה שלא עולה על 4 מיליגאוס בחימום תת-רצפתי.

 

9. מרחיקים חומרים מסוכנים: מתכננים ארונות הניתנים לנעילה, מאחסנים חומרים מסוכנים בגובה של מטר וחצי ומעלה ונמנעים מלאחסן נוזלים מסוכנים (חומרי ניקוי, חומרי הדברה) בבקבוקים של משקאות בהישג ידם של ילדים. כמו כן, מקפידים להרחיק נוזלים רותחים מקצה השיש או השולחן, כדי למנוע כוויות.

 

10. גינה: מפנים את הגינה מגרוטאות ומחומרים מסוכנים, בודקים את יציבות רהיטי הגן (בייחוד נדנדות) ומוודאים שאין בגינה משטחי החלקה מסוכנים. כמו כן, דואגים לגדר תקינה שלא ניתן לטפס עליה, ולמעקה בקרבת מדרגות גם מחוץ לבית. במקרה שיש בריכה בשטח הגינה, חשוב להתקין מעקה בטיחות סביבה או כיסוי עם מנגנון נעילה בעת שהבריכה אינה תחת השגחה של הורים.  

 

11. רכב: "קיימים מגוון דרכים למנוע שכחת ילדים ברכב", אומרת סילבינגר. "חשוב לבחור בדרך שמתאימה להורים ביותר ולהשתמש בה כתזכורת קבועה. קיימים בשוק כיום מגוון עזרים ואפליקציות. הבעיה העיקרית היא שהורים רבים נמנעים מלרכוש ולהתקין אותם משום שהם מספרים לעצמם: 'לי זה לא יקרה'".

 

לדבריה, "צריך לצאת מנקודת הנחה שזה עלול לקרות לכל אחד ולהיערך בהתאם. למשל, קיימים בשוק חיישני משקל שמצפצפים ברגע שהאוטו כבוי והתינוק נשאר בפנים. ניתן לנקוט בפעולות נוספות כמו: להעביר לאחור את המכשיר הסלולארי, להתקשר ולתזכר את בני-הזוג. כמו כן, ניתן לנקוט במספר דרכים משולבות".

 

מחפשים בעל מקצוע? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים