שתף קטע נבחר

צילום: AP

שמעון פרס, כוכב קולנוע

לצד הופעותיו במהדורות החדשות, שמעון פרס היה נוכח בסרטים ישראלים וזרים. דמותו כעוזרו של בן גוריון, כשר ביטחון וכראש ממשלה כיכבה ביצירות שעסקו במבצע יונתן או בפרשת קו 300, ובין השחקנים שגילמו אותו היה גם הכוכב ההוליוודי ברט לנקסטר

את שמעון פרס הכרנו לרוב ממהדורות החדשות. כפוליטיקאי מוביל בזירה הישראלית ומנהיג בעל שם בזו הבינלאומית, הוא הרבה להופיע בערוצי הטלוויזיה המקומיות וגם הזרות. אבל פרס, שהלך לעולמו אתמול (ד') בגיל 93, היה נוכח גם בכמה סרטים עלילתיים בארץ ובחו"ל. ובין אלה שגילמו אותו אפשר למנות גם את ברט לנקסטר, מגדולי הכוכבים ההוליוודיים, שלוהק לאחד משלושת הסרטים שהופקו בסוף שנות ה-70 ושיחזרו את מבצע יונתן שהדהד בכל העולם: פשיטת הצבא הישראלי על שדה התעופה באנטבה שבאוגנדה וחילוצם של בני הערובה שנלקחו על ידי טרוריסטים פלסטינים וגרמנים. מי שהורה על המבצע הוא פרס, ששימש באותם ימים כשר הביטחון בממשלת יצחק רבין. 

 

"להתראות, היסטוריה מהלכת": יהורם גאון נפרד משמעון פרס

שמעון פרס של המילה הכתובה

 

לנקסטר הופיע בדמותו של פרס בהפקת "ניצחון באנטבה" ("Victory At Entebbe") מ-1976 שביים מרווין צ'ומסקי בהשתתפות סוללה ארוכה של מיטב כוכבי הקולנוע של התקופה. היו שם קירק דגלאס ואליזבת' טיילור, הלמוט ברגר, לינדה בלייר, תאודור ביקל והלן הייז. ריצ'רד דרייפוס גילם את יוני נתניהו בשטח. במקביל מתנהל הסרט בפורום הביטחון בירושלים, שם לנקסטר בן ה-63 הופיע בתפקיד שר הביטחון פרס, כשלצדו אנתוני הופקינס באחד מתפקידיו הקולנועיים הראשונים כראש הממשלה יצחק רבין.

 

מתוך "מבצע יונתן" ()
מתוך "מבצע יונתן"
 

פרס נוכח גם ב"Raid In Entebbe" - סרט טלוויזיה שביים אירווין קירשנר ב-1977, ובו כיכבו בין השאר סטיבן מאכט כיוני נתניהו, צ'ארלס ברונסון כדן שומרון, רוברט לוג'יה כיגאל אלון, דיוויד אופטושו כמנחם בגין, ג'ק וורדן כמוטה גור, ג'ון סקסון כבני פלד ופיטר פינץ' כיצחק רבין. את פרס גילם טייג אנדרוז האמריקני - בן להורים שהיגרו מסוריה.

 

ב"מבצע יונתן" שביים מנחם גולן באותה שנה שולבו שחקנים זרים כמו קלאוס קינסקי, סיביל דנינג, מארק הית' והנרי שצ'רניאק לצד כוכבים ישראלים מובילים כמו יהורם גאון, אסי דיין, גילה אלמגור, אריק לביא, שושיק שני, שייקה אופיר, שמואל רודנסקי, ראובן בר יותם, גבי עמרני, עודד תאומי, יהודה עפרוני וחלי גולדנברג. עם זאת, יצחק רבין, משה דיין, יגאל אלון, שמעון פרס ושאר הפוליטיקאים הופיעו על המסך בעצמם מתוך קטעי ארכיון ששולבו בתוך הסרט. במקרה של פרס, הוקלט חקיין אשר שיחזר את אישור ההחלטה לצאת למבצע מפיו.

 

ב-1979 דמותו של פרס הופיעה על מסך הטלוויזיה של רשת ה-BBC הבריטית בהקשר היסטורי אחר, הירואי פחות - מבצע קדש. "סואץ 1956" שביים מייקל דארלו, גולל את התככים והמזימות הבינלאומיות מאחורי המלחמה השנייה בתולדות מדינת ישראל, אליה יצא צה"ל בלחץ בריטניה. מוקד ההתרחשות בסרט הוא הנעשה מאחורי הקלעים בפרלמנט בלונדון, אולם ראש הממשלה דוד בן גוריון מיוצג שם (בגילומו של אדוארד ברנהאם) וכן עוזרו דאז, שמעון פרס הצעיר בגילומו של השחקן הבריטי אנתוני היגינסון.

 

דמותו של פרס הופיעה גם בהקשרים פחות חיוביים מתוך המציאות הישראלית, כפי שבאה לידי ביטוי על מסך הטלוויזיה בסדרה "קו 300", ששודרה בערוץ הראשון ב-1997. השחקן יצחק חזקיה היה זה שהתכבד בתפקידו של פרס, ראש הממשלה שמנסה להתמודד עם הלחצים הפוליטיים והציבוריים בצל פרשת קו 300 מ-1984 שבה נהרגו מחבלים פלסטינים עת היו ברשות השב"כ. אגב, אותו יצחק חזקיה הופיע כמעט שנים לאחר מכן בתפקיד הראשי כמאיר שמגר ביצירתו של עמוס גיתאי "רבין, היום האחרון" - סרט שנפתח בראיון נוגע ללב של יעל אבקסיס עם שמעון פרס. האמיתי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים