שתף קטע נבחר

טוויסט ישראלי: רטבים מיוחדים לערב החג

לפעמים כל מה שחסר על שולחן החג הוא משהו קצת שונה. התייעצנו עם טובי המומחים של התעשייה הישראלית, וגילינו אפשרויות חדשניות אינסופיות - וויניגרט עשוי מבירה, סלט סברס, ממרח פסטו ושמן כמהין, וכמובן - סלט ירוק עם רוטב וויניגרט תפוח בדבש, לשנה מתוקה. כתבה לאמיצים בלבד

בשיתוף איגוד תעשיות המזון

 

לפעמים כל מה שחסר על שולחן החג הוא משהו קצת שונה, אפילו רק שינוי קטן במנה שכולם כבר מכירים ואוהבים. לדוגמה, רוטב אחר - שיהפוך את המנה למשהו חדש לגמרי. פנינו לשפים ומומחים בתעשיית המזון הישראלית כדי לשמוע איך רוטב יכול לשנות מנה או איך כיצד מעצבים מנה סביב רוטב ספציפי. בדרך גנבנו גם כמה מתכונים:

 

כתבות נוספות בערוץ טעם ישראלי:

הפתעה לחג: משדרגים את המנות האהובות

תמיד איתנו: מוצרי המזון שמרכיבים את המזווה הישראלי

גאווה ישראלית: מוצרי המזון שכבשו את העולם  

 

פילה דג בממרח פסטו ושמן כמהין

מרכיבים:

4 יחידות פילה דניס

ממרח פסטו ושמן כמהין "מוטישף"

מלח ים

חצי לימון

 

אופן ההכנה - 2 דקות ומגישים:

מורחים את הדגים בממרח הכוסברה

בוזקים מעל מעט מלח

צורבים כחצי דקה מכל צד על מחבת פסים

מגישים עם לימון בצד 

 

 

את הרוטב המציאו אנשי "מוטי שף", חברה ישראלית המתחמה בייצור ממרחים טבעיים וטריים על בסיס שמן זית. המפעל נבנה בתוך מרכז עבודה שיקומי בטירת הכרמל, ומועסקים בו כ-20 אנשים בעלי צרכים מיוחדים בתיווי ואריזה של המוצרים.

החברה מציעה מגוון של 20 מוצרים הנמכרים בכל חנויות הטבע, מעדניות וסופרים נבחרים.

 

רוטב וויניגרט בירה

השפית אביבית פריאל-אביחי ממסעדת אוזריה מספרת לנו כיצד רקחה את רוטב וויניגרט הבירה המיוחד שלה: "הסוד של הסלט הזה הוא וויניגרט הבירה, שנולד בהשראת החמארות של שוק לוינסקי. התוספת של בירה 'קרלסברג', מעניקה לו מרירות מיוחדת, המתאימה לעוקץ המריר של הארוגולה כמו כפפה ליד".


(לעוד מתכונים של אביבית - לחצו על התמונה!)

 

מרכיבים:

6 לבבות חסה ערבית (רומית) מופרדות לעלים

20 גרם ארוגולה צעירה

100 גרם שבבי פרמזן

אגס 1 נקי חצוי ופרוס דק

חופן אגוזי לוז קלויים וקצוצים גס

 

לרוטב:

1/4 כוס שמן זית

כפית 1 של שום כתוש

200 מ"ל (1 כוס פחות 2 כפות) של בירה קרלסברג - לאגר בהירה.

3 כפות חומץ בן יין

1/4 כוס דבש

2 כפות גדושות חרדל גרגרים

מלח

פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

מנערים את כל חומרי הוויניגרט בצנצנת לקבלת אמולסיה אחידה.

שמים חסות וארוגולה בקערה גדולה, יוצקים מהרוטב ומערבבים בעדינות. מפזרים אגס, פרמזן ואגוזי לוז ומערבבים קלות. מגישים מיד.

ניתן להחליף את לבבות החסה הרומית ב-2 חבילות של סלנובה.

 

כנפיים ברוטב שום ודבש

המתכון - עבור ארבעה אנשים

 

מרכיבים:

1 צנצנת רוטב דבש ושום מבית נפטון.

1 ק"ג כנפיים שרופות

 

אופן ההכנה:

מכניסים את הכנפיים לתנור בחום 170-180 מעלות ל כ – 20 דקות.

מוציאים ושופכים את הנוזלים המיותרים.

יוצקים את צנצנת רוטב שום ודבש מבית נפטון.

מכניסים שוב לתנור ל-10-15 דקות נוספות

 

מגישים חם ומיד.

 (צילום: חברת נפטון) (צילום: חברת נפטון)
(צילום: חברת נפטון)

את המתכון רקחו אנשי "נפטון מוצרי מזון", חברה משפחתית הפועלת בבאר שבע משנת 1981. סיפורה של המשפחה מתחיל אי שם בהודו, שם סחרו אבות המשפחה בתבלינים, והתמקצעו בתערובות תיבול, שסודותיהן שמורים עד היום.

 

 

סלט סברסים ובטטות צרובות

מרכיבים:

לסלט:

עלי בייבי

מיקס חסות - 800 גרם - שטופים, מיובשים וקרועים ביד לחתיכות גסות

תפוז אחד, קלוף וחתוך לפלחים או לקוביות

3 בטטות בינוניות שטופות

3 סברסים

 

לרוטב:

מיץ מתפוז אחד

כף חומץ תפוחים

כפית סוכר

קורט מלח

4 כפות שמן זית

כפית חרדל

 

אופן ההכנה:

הכנת בטטה צרובה:

רוחצים את הבטטה וחותכים לחתיכות ארוכות .

מניחים על תבנית התנור, מתבלים במלח ופלפל.

מזלפים כף שמן זית ומכניסים לתנור שחומם מראש ל220 מעלות למשך 20 דקות.

הבטטה תהיה רכה מבפנים וצרובה קלות מבחוץ.

 

הכנת הסברסים הצרובים:

חוצים סברסים בשלים

זולגים מעט שמן זית ומניחים מתחת לגריל בתנור למשך 5 דקות.

(ניתן להמיר סברסים בתאנים)

 

הכנת הרוטב:

מניחים את כלל חומרי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומערבבים היטב.

מניחים את כל חומרי הסלט בקערה ומערבבים בעדינות עם הרוטב.

אפשר ורצוי לקשט עם גרגירי רימון.

 

את המתכון המציאו אנשי חברת זיתא, אשר מייצרת שמן זית בבקבוקים מ-1992 ופועלת ממפעל בגליל התחתון. בשנת 2013 שינתה החברה את השוק הישראלי בזכות מוצר חדש - זיתים ללא חומרים משמרים באריזות אויר. מאז ממשיכה החברה לפתח מוצרים אשר מתחברים לתזונה הים תיכונית. כאן תוכלו למצוא המלצה נוספת, למנה ים תיכונית קלילה - עגבניות צלויות בשמן זית וטימין.

 

 

אמפנדס כבד עוף

מתכון מיוחד בהמלצת השפית דנה אלמוסיני מחברת אוליביה, המתמחה בייצור רטבים וממרחים מירקות טריים (רטבים לסלט, רטבי בישול מטעמי המזרח, רטבים לפסטה, שקשוקה ופיצה, ממרחים כמו פסטו, ממרח זיתים ועגבניות, לימון כבוש ועוד).

 

מרכיבים:

1 צנצנת רוטב לעוף ריבת בצל של "אוליביה"

1 חבילה בצק עלים 1 ק"ג של "מעדנות"

500 גרם כבד עוף, צלוי

2 בצלים בינוניים

חלמון ביצה, טרוף

שומשום

שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

מטגנים את הבצל, שמן הזית עד הזהבה, מוסיפים את הכבד ומטגנים קלות.

מוסיפים את הרוטב וממשיכים לטגן כ- 3 דקות נוספות.

משטחים את הבצק ויוצרים עיגולים בעזרת כוס. משטחים את עיגול הבצק בעזרת מערוך.

ממלאים כל עיגול בתערובת הכבד, סוגרים את הבצק בעזרת האצבעות בצורת כיסוני אמפנדה.

מורחים את הכיסונים בחלמון ביצה, ניתן לקשט בשומשום.

מניחים בתבנית ברווח של 1 ס"מ האחד מהשני ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך 20 דקות. 

 

חברת אוליביה הוקמה בשנת 1990, וב-1996 כבר מנתה 25 עובדים ו-65 מוצרים הנמכרים בישראל וברחבי העולם. כיום החברה בבעלות משותפת עם חברת "תנובה" ומפעל הייצור פועל ברחובות.

 

 

סלט ירוקים בוויניגרט תפוח בדבש

נסיים עם רוטב לשנה החדשה - וויניגרט תפוח בדבש. השף יונתן גוילי, מנהל הפיתוח של חברת "תמרה רטבים" ממליץ: "בארוחות החג אני מציע לא לקחת סיכונים רבים. ניתן להפתיע במנה אחת או שתיים, אבל תמיד יהיו את האורחים שירצו את המוכר והידוע. מספיק שנגיש סלט אחד מורכב עם רוטב קצת מפתיע ושונה ממה שמקובל. כך שיתפוס את עיניו וטעמו של הסועד ובכך לכבוש אותו". למעיזים הוא מדגיש: "נא להיצמד למתכון ולעקוב אחרי שלבי הביצוע - והכימיה כבר תעשה את שלה":

 

מרכיבים לסלט:

1 שקית תערובת עלים צעירים

15 עגבניות שרי חצויות

חצי בצל סגול פרוס לרצועות

חופן אגוזי מלך חצויים

1 חבילת נבטוטים

2 גבעולי בצל ירוק פרוסים לטבעות

מלפפון חתוך לטבעות

1 תפו"ע גרנד סמית' ( ירוק ) פרוס לרצועות ( מומלץ למשוח על פרוסות התפוחי מיץ לימון על מנת שלא ישחירו.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

מרכיבים לרוטב:

80 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי

50 מ"ל חומץ תפוחים

30 גרם אגוזי מלך

10 גר' פרג לא טחון

30 גר' חרדל דיז'ון צרפתי

70 מ"ל שמן קנולה

70 מ"ל שמן זית כתית מעולה

1 שן שום קלופה

40 גר' דבש

חצי כפית מלח

רבע כפית פלפל שחור גרוס

30 גר' ג'ינג'ר כבוש

 

אופן ההכנה:

בבלנדר מוט או מעבד מזון מניחים את כלל המרכיבים חוץ מהשמן. טוחנים היטב לתערובת חלקה.

בזמן טחינה מזלפי את השמן באטיות ליצירת אמולסיה. טועמים ומתקנים טעם לפי מה שרוצים.

יוצקים על הסלט סמוך להגשה. 

 

 

בשיתוף איגוד תעשיות המזון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים