שתף קטע נבחר

אנדרטה חדשה לזכר חללי אלטלנה: "מלחמת אחים לעולם לא"

עיצובה של האנדרטה אושר באופן אישי על ידי ראש הממשלה. היא תוצב לצד האנדרטה הקיימת בבית העלמין נחלת יצחק בתל אביב ותיחנך בעוד שלושה שבועות. מנכ"ל חברה קדישא תל אביב: "המטרה - להפוך את בתי העלמין הוותיקים לאתרי עלייה לרגל"

 

 

מיזם "אתרי מורשת" של משרד ראש הממשלה וחברה קדישא תל אביב חברו יחד כדי להקים אנדרטה חדשה לזכר 16 לוחמי האצ"ל שנפלו ביוני 1948, בעימותים עם כוחות צה"ל סביב אלטלנה, אוניית הנשק והמעפילים של הארגון. הלוחמים הובאו לקבורה בבית העלמין נחלת יצחק בתל אביב.

 

טקס הסרת הלוט יתקיים בעוד שלושה שבועות, ב-27 באוקטובר, במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לענייני מורשת זאב אלקין, חברי כנסת וכן אנשי ארגון "ברית חיילי האצ"ל", בהם ניצולי אלטלנה. האנדרטה החדשה, שעל עיצובה המחודש אמונים האדריכל טוביה שגיב שקרקה, אדריכלית השימור רותם זאבי ואמן הברזל בעל השם הבינלאומי אייל שלם, תוצב לצד האנדרטה הישנה שהוקמה ב-1990 בעיצובו של האמן דן רפפורט, שהוצבה תחילה אל מול חופי תל אביב ולימים הועתקה אל מיקומה הנוכחי.

 

עיצובה של האנדרטה נבחן ואושר באופן אישי על ידי נתניהו (שהוא בעל תואר ראשון בארכיטקטורה) מבין שלל דגמים. העיצוב מציג דגם עשוי בטון מצופה מתכת של הספינה, כאשר חלק ממנה נראה כשקוע במי הים. על צדה יצוטט המשפט האלמותי שטבע מנחם בגין, מי שהיה על האונייה בעת הפרשה, "מלחמת אחים לעולם לא".

 

כחלק מעיצובה הייחודי של האונייה הוקנו לה צבעי חלודה המסמלים את שרידיה העולים מן האוב, כמבקשים שלא להישכח. אורכה של האנדרטה הוא כשבעה מטרים, גובהה כשני מטרים, ובלילה היא מוארת באופן שמבליט את עלייתה של האונייה מן המצולות ומדגישה את חשיבותו של האירוע כמקרה מכונן בהיסטוריה של מדינת ישראל.

 

בית העלמין נחלת יצחק החל לפעול בשנת 1932 ונחשב לאחד מבתי הקברות הוותיקים בגוש דן. בנחלת יצחק טמונים גדולי עולם התורה והחסידות לצד מפקד הלח"י, אברהם שטרן, אב"א אחימאיר - ממנהיגיה הרוחניים של התנועה הרוויזיוניסטית, לוחמי המחתרות, עסקנים, סופרים וחברי כנסת.

 

מנכ"ל חברה קדישא תל אביב, אברהם מנלה, אמר כי "שמנו לעצמנו למטרה לשקם את בתי העלמין העתיקים בתל אביב כדי להפכם לאתרי עלייה לרגל. עיצובה מחדש של אנדרטת אלטלנה היא הסנונית הראשונה לשיקום בית העלמין. במסגרת הקמתה המחודשת ניצבת לעיניי המטרה שהמקום יהפוך לאתר מבקרים פעיל ולמרכז היסטורי-תיירותי המספר על פרשת אלטלנה".

 

מנלה הוסיף כי המקום צפוי להיות "אתר שכל אדם יוכל לבוא אליו וללמוד ממנו את ההיסטוריה של ארץ ישראל. אנו שואפים שהמבקרים יחושו את הכבוד שרוחשים בבית הקברות הזה לדמויות שנלחמו למען היישוב היהודי כדי להקים פה מדינה תוך מאבק יומיומי מתמשך. המיקום הסמלי שבו מוצבת האנדרטה, בין רחבת הטקסים של צה"ל לבין האנדרטאות לזכר השואה, מחזק את התחושה של יציאה משנות סבל ארוכות לעבר עצמאות מדינית. האנדרטה הישנה מסמלת את הנפילה עצמה, בעוד שהחדשה עולה מלמטה בקריאה עכשווית לשים את השסעים בצד ולזכור כמה חשוב להיות מאוחדים".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים