שתף קטע נבחר

צ’לסי מגלה את מאיה

מאיה ידיד הציגה את העבודות שלה בכל הגלריות החשובות בארץ, מציגה בימים אלו את עבודותיה בניו יורק ועורכת לישראלים סיורים מיוחדים בין הגלריות המובילות והמעניינות ביותר

ניו יורק מובילה ופורצת דרך במגוון רחב של תחומים. אחד הבולטים בהם הוא האמנות. כאן נוצרות ומוצגות העבודות המוערכות והידועות בעולם ואם רוצים לדעת מה הכי חדש ועדכני, ניו יורק היא ללא ספק הכתובת.

 

מאיה ידיד, 30, נחתה בעיר לפני 3 שנים כדי לספוג את האמנות הבועטת ולהשתלב בתעשייה והעשייה המקומית. כבוגרת תואר ראשון בבצלאל הספיקה בישראל להציג את עבודותיה בגלריות נחשבות כמו במוזיאון תל אביב, בית אנה טיכו, שלוחה של מוזיאון ישראל בירושלים ועוד. "בחרתי לעבור לניו יורק כי נראה היה לי שיש כאן הרבה אפשרויות לאמנים", היא מסבירה. "ניו יורק היא כמובן אחד המקומות המפותחים ביותר לאמנות עכשווית, העיר מרכזת את האמנות הכי מתחדשת, יש כאן סצינה בועטת".

 

ידיד קיוותה להציג את האמנות שלה בפלטפורמות ראויות, לקבל הזדמנויות ותקצוב פרויקטים גדול יותר ממה שיש בישראל. בעוד שבישראל יש תקציבים מהמדינה, כאן יש אפשרות לזכות במענקים פרטיים. מה שכמובן גם מציב דרישה ותפיסה מסחרית יותר. "האמנות כאן מאוד מכוונת למשהו שאפשר בסופו של דבר לקנות. באירופה יש יותר חופש פעולה. אני מודעת ליתרונות והחסרונות, אין עולם מושלם".

 

"עד שהגעתי לכאן עסקתי בזהות מקומית בישראל”, ממשיכה ידיד, “אבל כאן זה מגיע מזווית אחרת. אני כל הזמן חושבת איך לתרגם את זה לשפה אוניברסלית. מאוד מעניין לגלות שיש הרבה אלמנטים זהים בישראל ואמריקה. בזהות, חברה ופוליטיקה ואני מחפשת כל הזמן את ההקשרים. זה חיפוש מתמיד".

בימים אלה אוצרת ידיד תערוכה חדשה תחת השם welcome aboard! Good bye, תערוכת פופ אפ בבושוויק שתוצג עד סוף השבוע הבא ב637 wilson Ave, כשחוץ מעבודותיה של מאיה, מוצגות במקום עוד כמה יצירות של אמנים ישראלים מקומיים.

 

מתוך הסיורים של מאיה ידיד בצ'לסי. "בכל חודש מתחלפת תצוגה" ()
מתוך הסיורים של מאיה ידיד בצ'לסי. "בכל חודש מתחלפת תצוגה"

 

במקביל לעבודות הפרטיות שלה, עיצבה ידיד סיורי אמנות ייחודיים במרכז הכי אמנותי של ניו יורק, בשכונת צ'לסי, והיא מקדישה אותם בעיקר לקהל דוברי העברית. "עוד לפני שהגעתי לכאן חשבתי איך אני יכולה לשמור על המקום המעודכן שלי בתוך מה שקורה בעולם האמנות. רציתי למצוא דרך להמשיך להיות מעורבת. בהצחלה ערכתי סיורים מעשירים לחברים, בניתי אתר רווי באינפורמציה ויותר ויותר אנשים נרשמו והצטרפו לסיורי הגלריות שאני עורכת לעיתים תכופות בצ'לסי".

 

מסתבר כי מדי חודש מתחלפות התערוכות והיצירות שמוצגות בגלריות האייקוניות של צ’לסי, וידיד ידעה שזה המקום ללמוד בו על אמנות עכשווית ולקבל את הטעם הכי מעודכן גם מהעיר עצמה. "הבחירה שלי הייתה בצ'לסי כי יש בשכונה הזו את הגלריות החזקות בעולם, בדרך כלל יש להן כמה סניפים גם בעולם וכאן מתעצבת הסצינה הכי תוססת ורלוונטית".

 

אזור הגלריות של צ׳לסי התפתח בשלהי שנות ה-90 והגיע לשיאו בשנים האחרונות עם מאות גלריות לאמנות, בהן ניתן לראות תערוכות שונות של אמנים עכשוויים צעירים ו-וותיקים בניגוד למוזיאונים המוכרים בניו יורק. "אזור הגלריות של צ׳לסי הוא נחלתם של חובבי אמנות מושבעים ואינו נחשף לתיירים רבים, בעיקר משום המגוון הענק והקושי להתמצא ולעקוב אחרי קצב חילופי התערוכות. את התערוכות", היא מתארת, "אני בוחרת לפי מה שמחבר את הנושאים הכי חמים ומגוונים מבחינת מדיומים באמנות עכשווית עם אמירות שחוזרות על עצמן בתערוכות. בכל סיור יש נרטיבים שחוזרים על עצמם ומשקפים את הלך הרוח העכשווי. היצירות תמיד נורא אקטואליות. זה תמיד קשור לעונות, פוליטיקה, אופנה ועיצוב יש המון הקשרים. יש המון הקשרים מרתקים".

 

"אווירה אינטימיצ המאפשרת דיון". ידיד במהלך סיור גלריות  ()
"אווירה אינטימיצ המאפשרת דיון". ידיד במהלך סיור גלריות

 

היא מדגישה שהסיור ממש לא מיועד רק לתיירים אלא במידה רבה לפני הכל למקומיים שרוצים להיות מעודכנים."הסיורים בדרך כלל מתקיימים בשעות הבוקר אלא אם זו בקשה מיוחדת. הסיור מורכב מקבוצות קטנות של עד 14 משתתפים תוך כדי מתן הסבר בהקשרים היסטוריים, פוליטים, אמנותיים וכלכליים כאחד. בניגוד לסיורים קבוצתיים טיפוסיים המורכבים ממספר רב של משתתפים", היא מסבירה, “הסיורים שלנו הם סיורים אינטימיים המאפשרים היכרות מעמיקה עם הנעשה בשטח. זה נעשה באווירה לא רשמית המאפשרת דיון”.

 

בימים אלו היא מקבצת קבוצות קטנות יותר לקהל מקומי שיגיעו לכמה מפגשים שיחשפו לאורך זמן את חברי הקבוצה להתפתחות המהירה של האמנות העכשווית בעיר. "יש הרבה ישראלים שמגלים עניין, לפעמים מגיעים אנשים שהם פרטנרים של מי שמתעניין, אבל מהר מאוד נשבים בקסם של החדשנות והעושר והסיפורים המרתקים. המגוון כל כך גדול שתמיד יש משהו שתופס כל אחד. מי שגר פה יכול להינות מהאפשרות להחשף לעושר האמנותי שיש לנו כאן מתחת לא".

 

באתר של מאיה ניתן להתעדכן בתאריכי הסיורים והיא ממליצה דווקא עכשיו להצטרף לסיור. “בתקופה הזו יש תערוכות מאוד יפות. הגלריות יצאו לחופשה באוגוסט ועכשיו יש תערוכות שפותחות את השנה וכל גלריה מציגה עכשיו במעין פסטיבל חגיגי את האמנים הכי מרשימים שלה. אחת התערוכות המרשימות בהן נבקר בשבועות הקרובים היא זו של ראשיד ג'ונסון, אחד האמנים המובילים בארה"ב. הוא מצליח לייצר עבודות פוליטיות אך מאוד אישיות על נושאים רלוונטים. בעבודות שמוצגות עכשיו יש שילוב של קונצרט מוזיקלי עם פסנתרן שמנגן ברקע מתוך ההבנה שאמנות עכשווית היא מכלול של כמה דברים. פעם ההגדרות היו מאוד ברורות אבל אמנות עכשווית מייצרת חוויה רחבה יותר תוך שימוש בכל מיני אלמנטים ותחומים שונים.

 

 

"חוויה של חושים". מאיה ידיד ()
"חוויה של חושים". מאיה ידיד

 

“נגיע בן השאר לתערוכה של אמנית ישראלית המצליחה בעולם, מיכל רובנר. מדהים לראות את העבודות שלה של צילום ווידאו. העבודות שלה הרבה פעמים עם זיקה ישראלית ברורה אבל היא גם נחשבת לאמנית בינלאומית. היא מציגה תערוכה שנקרת night וזו עוסקת דרך סדרת וידאו וצילומים של זאבים שצולמו בלילה ומוצגת בטשטושים שונים שמתעתעים ביכולת שלנו להבחין אם זה צילום או ציור או איור. היא משחקת גם עם סאונד. זו חוויה של כל החושים".

 

מאיה מסכמת ומסבירה שאמנות עכשווית עוסקת בשאילת שאלות, שבירת מוסכמות וחצייה של גבולות ודרך סיורים בשפה העברית היא שמחה להרחיב גם את האופק האמנותי של הקהל הישראלי בניו יורק.

 

www.chelseagallerytour.com


פורסם לראשונה 07/10/2016 03:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים