שתף קטע נבחר

החמושים שעומדים מאחורי הגאדג'טים

למרות המאמצים ארגונים חמושים עדיין שולטים במכרות בקונגו, שמספקים רכיבים חיוניים לטלפונים חכמים ולשאר מוצרי חשמל במערב. דו"ח חדש מראה כי בכל זאת יש סיבה לאופטימיות: "הדברים משתנים לאט אבל בטוח"

מדו"ח חדש עולה כי עבריינים חמושים שולטים במכרות במזרח קונגו, למרות שנים של מאמצים להחליש את שליטתם בעזרת רפורמות מקומיות, פעילים מערביים וחברות כמו "אפל" ו"אינטל" שמשתמשות במינרלים מאזור אפריקה במוצרים שלהן. התנאים אמנם משתפרים עבור הכורים שחופרים את המחצבים שהופכים בין השאר לטונגסטן וטנטלום, שמשמשים לייצור סמאטרפונים ומוצרי אלקטרוניקה אחרים, אך רבים מהם עדיין נאלצים להתמודד מול האלימות והאיומים של העבריינים.

 

הארגונים החמושים שולטים באתרי הכרייה שבהם נמצאים כמעט שני-שלישים מהכורים בקונגו. שם, תחת איומים, הכורים בדרך כלל נאלצים לשלם "מסים" שמפרנסים את יחידות הצבא המושחתות, את ארגוני המורדים או את המיליציות. לפעמים הם נדרשים לעבוד בכפייה. אלו הממצאים של מחקר שטח נרחב של שירות המידע הבינלאומי לשלום, ארגון בלגי ללא מטרות רווח שמחקריו מצוטטים על ידי ארגוני זכויות אדם ויועצים פוליטיים לגורמים מערביים ואירופאיים.

כורה במזרח קונגו (צילום: AP) (צילום: AP)
כורה במזרח קונגו(צילום: AP)
 

הדו"ח מפרט את התצפיות האחרונות של הפעילים באזור. "הדברים משתנים לאט אבל בטוח", אמרה הולי דרנג'יניס, פרשנית פוליטית מארה"ב. הארגון הבלגי שלח חוקרים וגורמי תעשייה וממשל לפקח על יותר מ-1,600 אתרי כרייה בקונגו בארבע השנים האחרונות. קרוב ל-240 אלף בני אדם, רובם גברים, עבדו ככורים באתרים הללו. בשנים האחרונות פעילים מערביים לחצו על תאגידים להפסיק להשתמש במינרלים מהאזורים הללו שנשלטו על ידי הארגונים החמושים, שמרוויחים ממכירת המתכות הללו.

 

במתכות הללו נעשה שימוש במגוון מוצרים, אך הפעילים מתמקדים במיוחד בייצרני הסמאטרפונים, המחשבים ומוצרי חשמל אחרים, מכיוון שהם משתמשים בכמות גדולה יחסית של טנטלום וכמויות קטנות של טונגסטן וזהב ברכיבים שונים. לפי הנתונים ירידה במחירי המינרלים הובילה לכך שכ-80 אחוז מהכורים (193 אלף) עברו לחפירת זהב שמשמש למכשירי חשמל, יהלומים ומוצרים אחרים של חברות מערביות. "הארגונים החמושים עדיין מרוויחים מהזהב, בזמן שהם עושים שמות לקהילות שליד המכרות", אמרה דרנג'יניס. 64% מכורי הזהב עובדים באתרים שבהם שולטים ארגונים חמושים, לעומת 67% ב-2010. במכרות הבדיל, הטונגסטן והטנטלום השיפור טוב בהרבה: 21% מהמכרות נמצאים בשליטת ארגונים חמושים, לעומת 57% ב-2010.

 

ארגוני זכויות אדם קראו לפני כמה שנים לקונגרס האמריקני לטפל בנושא במסגרת חוק רפורמה כלכלית מ-2010, שדרש מתאגידים למלא דו"ח שנתי שחושף אם השתמשו בטונגסטן, בטנטלום או בזהב מקונגו או משכנותיה. למרות שחלפו שלוש שנים מאז שהתקנה החדשה נכנסה לתוקף, רוב החברות אמרו כי אין ביכולתן לעקוב אחר המסלול של כל המינרלים שבהם הן משתמשות, מכיוון שמתכות בדרך כלל עוברות בין גורמים רבים. עם זאת החברות בחלק מהמגזרים, במיוחד יצרניות המחשבים והאלקטרוניקה, מספקות יותר מידע מדי שנה.

 

הפעילים טוענים כי התקנה החדשה הובילה את החברות לבדוק את הדרך שעוברים הרכיבים, ולדרוש מהספקים להפסיק לקנות אותם ממקורות שאינם לגיטימיים. הפעילים לא רוצים שהחברות האמריקניות יפסיקו להשתמש במינרלים מקונגו, בגלל שהדבר יפגע בכורים ובמשפחותיהם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"שיפור לאט אבל בטוח"
צילום: AP
מומלצים